Türkiye ormanlarının yüzde 60’ı yangın tehdidi altında

Türkiye ormanlarının yüzde 60’ı yangın tehdidi altında

Orman Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Zeki Temur, Türkiye ormanlarının yüzde 60’nın yangın tehdidi altında olduğunu söyledi.

Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından yürütülen Yangın Yönetimi ve Güney Kafkasya’da Yangın Affet Riski Azaltma Ulusal Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında yapılan Bölgesel Orman Yangın Eğitimi Toplantılarının ikincisi Antalya Uluslararası Orman Yangınları Eğitim Merkezi’de başladı. Toplantıya 13 ülkeden 55 temsilci katılıyor. Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna Hersek Ukrayna, Karadağ, Kosova, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Orman Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Zeki Temur, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadele konusundaki stratejisini anlattı.
 
    Temur konuşmasında Türkiye’deki orman yangınlarıyla ilgili çarpıcı veriler paylaştı. Buna göre; ülkedeki ormanların yüzde 60’ı, 12,5 milyon hektar yangın tehdidi altında. Temur, 2003 ile 2012 arasında 9 bin 5 hektar ormanın yandığını söyledi. 2014’te ise 2 bin 13 yangın çıktığını 2 bin 943 hektar ormanın kül olduğunu açıkladı. 
 
    Öncelikli amaçlarının orman yangınlarının çıkmadan önlenmesi olduğunu aktaran Temur, bunun için risk durumuna göre 5 farklı bölge oluşturduklarını ifade etti. Alınan önlemler sayesinde orman yangınlarından etkilenen alanların her geçen yıl azaldığını belirten Temur, yangınlara müdahale süresinin hızlandığını söyledi. 1. derece ve 2. Derece risk alanlarındaki yangınlara 2014’te 14 dakika içinde müdahale edildiğini anlattı.
 
    Temur, orman yangınlarına müdahalede görev alan araç ve ekip sayıları hakkında da bilgiler sundu. 929 adet ilk müdahale ekibi, 19 bin personel, 2 bin 287 adet araç, 43 hava aracı, 776 gözetleme kulesi, 194 kamera, 2 bin 758 göletle hazır beklendiğini dile getirdi. 
 
    3 gün sürecek programda orman yangınlarıyla mücadele büyüyen orman yangınları ve acil durumlar üzerine fikir alışverişinde bulunulacak. Yangın ve ormancılık akademi ve okullarının, eğitim metaryallerinin tanıtılacak. Yangın hazırlık planları gözden geçirilecek. Yangın önlemede hazırlık ve müdahalede gönüllüler ve yerel toplulukların katılımları ele alınacak.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.