Türkiye o ülkeye mecbur kaldı

Türkiye o ülkeye mecbur kaldı

Türkiye Mısır'ın, Ro-Ro ve karayolu transit taşımacılığı anlaşmasını tek taraflı iptal etmesinin gündeme gelmesiyle, ihracatçı İran'a yöneldi. Anlaşmalar tamamlandı.

 

2012'de Mısır ile imzalanan taşımacılık anlaşmasının süresi 22 Nisan'da sona eriyor. Nakliyeciler Mısır'la anlaşmanın devamını istiyor. Ancak Mısır'ın henüz konuyla ilgili bir girişimi olmaması ihracatçıları da alternatif güzergahlara yönlendiriyor. Türkiye'den Mısır üzerinden Suudi Arabistan'a, Körfez ülkelerine ve Orta Afrika'ya yapılan taşımalarda alternatif güzergahın İran olduğunu ifade eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, "Ekonomik ilişkileri siyasetin önüne koymak lazım. Biz Mısır'dan ticarete devam etmek istiyorduk. Ancak konuyla ilgili bir girişimin olmaması bizi İran güzergahına yönlendirdi. İran üzerinden ticaret başlayacak" dedi.

YILDA 6 BİN TIR

3 yıldır Mısır'dan taşımacılık yapıldığını anlatan Nuhoğlu, şu bilgileri verdi: "Yılda 6 bin TIR Mısır'dan Körfez ve Ortadoğu ülkelerine gidiyordu. Özellikle İran ile yapılan anlaşma Mısır'ın alternatifi oldu. İran üzerinden yapacağımız ticaret daha ucuza mal olacak. Keşke hem Mısır hem de İran hatlarımız aynı anda açık kalsa. Alternatif yol bizim için çok iyi olurdu. Şimdi saüdece İran üzerinden Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Dubai gibi ülkelere ulaşacağız. İran ile taşımacılıkta yaşanan sorunların çözülmesi bizim için çok önemliydi. İran alternatifsiz kalmanın önüne geçti. Bu ülkeden yapılacak ihracat için testlerimiz 6 TIR ile bu hafta başlayacak. 22 Nisan'dan itibaren ise tüm TIR'lar bu hatta yönlendirilecek."

MISIR'DAN AVRUPA'YA

Mısır'dan yapılan ticaretin önemine işaret eden Nuhoğlu, "Keşke Mısır ile ilişkiyi sürdürebilseydik. Bu Mısır için de çok önemliydi. Onlar da Mersin üzerinden Avrupa'ya açılıyordu. Ekonomik ilişkilerin siyasi ilişkilerin önüne geçmesi gerekiyor. Mısır'dan kalkan Ro-Ro Mersin'e oradan da İtalya ve Almanya'ya ulaşıyordu. Mısır'daki Ro-Ro şirketleri de bu işin sürdürülmesini arzu ediyorlardı" diye konuştu.

ANLAŞMANIN DEVAM ETMESİ ÖNEMLİ

Mısır ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine işaret eden Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, henüz Mısır tarafından kendilerine bildirilmiş resmi bir yazı olmadığını belirtti. Mısır'ın, Ro-Ro ve karayolu transit taşımacılığı anlaşmasını devam ettirmesi için birçok neden olduğunu kaydeden Mansfield, şu bilgileri sıraladı:

* Mısır uluslararası taşımacılıkta öne çıkmak istiyorsa her ülkeye eşit mesafede durmalı.

* Mısır yıllardır uluslararası kabul görmüş sözleşmelere imza atan bir ülkedir. Keyfi keder sözleşmeyi iptal edeceğini zannetmiyorum.

* Nüfusunun yüzde 40'ı ortalama 28 yaş olan bir ülkede istihdam çok önemlidir. Bunu göz ardı edeceğini düşünmüyorum.

* Türkiye ve Mısır birbirinin vazgeçilmez ticari partnerleridir.

* Mısır, Doğu Akdeniz'in ticaret ve lojistik açısından öneminin farkında.

* Mısır, transit ticarette bir Belçika olabilir.

* Ticari bir anlaşmada söz konusu ilişkiler siyasetle karıştırılmamalı.

İŞTE YENİ HAT

* Doğubeyazıt sınırından İran'a girecek

* İran'da 3 ayrı rota izlenecek

* Kuveyt ve Suudi Arabistan için ve Abadan Şehri kullanılacak.

* Bahreyn ve Katar için ise Bushehr şehrinden Ro-Ro ile Dammam şehrine geçilecek.

* Birleşik Arap Emirlikleri için ise Bandar Abbas ve Bandar Lengeh şehrinden Ro-Ro taşımacılığı yapılacak.

haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.