Türkiye, Müslümanların cömertliğini yansıtıyor

Türkiye, Müslümanların cömertliğini yansıtıyor

Türkiye, ABD ve İngiltere’den sonra dünyanın üçüncü büyük bağışçı ülkesi. Milli gelirine oranla en fazla bağış yapan ülke de Türkiye.

2015 Küresel İnsani Yardım raporuna göre, Mayıs 2015 itibarıyla Türkiye, en fazla sığınmacı barındıran ülke.

Yalnızca 2013’te Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara sivil toplum çabaları hariç harcadığı para, aynı rapora göre 1.6 milyar dolar. Aynı rapora göre yalnızca bu rakam bile bir çok ülkenin insani yardım için harcadığı paradan fazla. Rapora göre bu durum Türkiye’yi ABD ve İngiltere’den sonra dünyanın üçüncü büyük bağışçı ülkesi yapıyor. Türkiye’yi Almanya ve Japonya izliyor.

 
 

 

Türkiye milli gelirine oranla en fazla yardım yapan ülke. Kişi başı en fazla yardım yapan ülkeler sıralamasında da yedinci.

Türkiye’nin Suriyelilere yönelik bugüne kadar yaptığı toplam insani yardımsa 10 milyar dolar. Buna gelen uluslararası destek 455 milyon dolar ile sınırlı.

Türkiye’nin yaklaşımı

23-24 Mayıs’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler İnsani Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Türkiye’nin bu alandaki çabaları Suriyeli sığınmacılarla sınırlı değil.

 
 

 

Türkiye, 1980’lerin ortalarında gıda yardımı olarak başlattığı insani yardımlarında zaman içinde ‘kalkınma odaklı faaliyet gösterme’ ilkesini benimsedi.

Bu müzmin ve tekrarlanan insani krizlerde kalkınma odaklı insani yardım faaliyetleriyle müdahale edilmesi anlamına geliyor. Yani, insani yardıma ihtiyaç duyan ülkelere balık vermek yerine, balık tutmayı öğretmek ilkesine.

Bu amaçla Türkiye, insani yardım faaliyetlerini ağırlıklı olarak Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) aracılığıyla yürütüyor.

2004-2013 yılları arasında TİKA aracılığıyla yapılan toplam kalkınma yardımı 10 milyar 788 milyon dolar. Bu yardımlarda en büyük pay Ortadoğu’nun. Ortadoğu’yu Afrika ve sonra da Balkanlar izliyor.

 
Al Jezeera

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.