Türkiye Mısır'daki zalimlere karşı ayaklandı

Türkiye Mısır'daki zalimlere karşı ayaklandı

Mısır'da darbe karşıtı 683 kişi hakkında verilen idam cezaları yurdun birçok şehrinde protesto edildi

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ile Mısır Halkı Dayanışma Platformu üyeleri, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etti. 
 
Eminönü ve Üsküdar'dan tekneyle Bebek'e hareket eden katılımcılar, Mısır Konsolosluğu karşısına geldi. Teknelerden projeksiyonla Muhammed Mursi'nin fotoğrafı ve Rabia işaretini konsolosluk binasına yansıtan gruptakiler, sık sık tekbir getirdi. 
 
Daha sonra kıyıya yanaşan teknelerdeki vatandaşlar, konsolosluğun yanında toplanarak, "Cuntanın idam kararı, İslami direnişi yıldıramaz", "Dünya bu zulme susacak mı?" pankartları açıp "Defol Sisi seninleyiz Mursi", "Üzülme, gevşeme, Allah seninle" sloganları attı.
 
Suriye, Mısır ve Filistin bayrakları ile Mursi'nin posterini taşıyan gruptakiler, sık sık tekbir getirdi. Eyleme, Türkiye'de yaşayan Mısır vatandaşları da destek verdi. 
 
Yıldırım: "Mısır'da da İsrail'e karşı mücadele edeceğiz"
 
İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Mısır yönetiminin idamların İsrail'le bir ilgisinin olmadığını söylediğini belirterek, "O halde neden bu idam kararlarını Filistin'deki birleşmeden sonra onayladınız?" dedi. 
 
Saklasalar da Sisi ile İsrailli yöneticiler arasındaki ilişkileri çok iyi bildiklerini ifade eden Yıldırım, "Filistin'de nasıl İsrail'e karşı mücadele ediyorsak, Mısır'da da İsrail'e karşı mücadele edeceğiz. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz." 
 
Raşit: ''İdam kararı verilenlerden biri, üç yıl önce vefat etmiş''
 
Eski Mısır Milletvekili Adil Raşit de idam kararlarının, darbecilerin sonunun başlangıcı olduğunu dile getirerek, bu kararlarının onları rüsva edeceğini söyledi.
 
İdam kararı verilenlerin içerisinde birkaç yıl önce vefat eden birinin de olduğunu anlatan Raşit, "Katil yargıç, kendisine sunulan bu isimleri hiç incelemiş mi? Bu isimlerden birinin üç yıl önce vefat ettiğini biliyor muydu? Bu idam kararının verildiği birisi de daha önce Rabia Meydanı'nda şehit edilen birisiydi. Bugün Mısır yönetiminin İsrail ve destekçilerinin istediklerini yerine getirmektedir. Bizleri idam kararlarıyla mı korkutacaksınız? Bizler idamdan korkmayız."
 
AGD üyelerinden protesto
 
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyeleri de Fatih'te, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etti. 
 
Yatsı namazı sonrası Fatih Camisi'nin avlusunda toplanan grup, ellerinde Mısır ve Filistin bayrakları ile AGD ve Saadet Partisi flamaları taşıdı. 
 
"Bırak git ey Sisi", "Mısırlı kardeşim yalnız değilsin" ve "Seninleyiz Mursi" yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, "Defol Sisi, seninleyiz Mursi" ve "Siyonizmin korkusu, Erbakan'ın ordusu" şeklinde slogan attı. Sık sık tekbir getiren gruptakiler, Rabia işareti yaptı. 
 
Eylemde, AGD İl Yönetim Kurulu Üyesi Salih Eren "Söyleyin anama ölecek çocuklar doğursun" isimli şiiri okudu. Gruptan bir kişinin topluluğa marş söylettiği eylemde, Kur'an-ı Kerim okundu. 
 
AGD İstanbul Şube Başkanı Ali Uğur Bulut, yaptığı basın açıklamasında, idam cezalarının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Aklı selim sahibi herkes, bu cezaların hukuki bir dayanağının olmadığının farkındadır" dedi. 
 
Mısır'da darbeyle yönetime el koyan cuntanın süreci uluslararası destek olmadan işlettiğinin düşünelemeyeceğini dile getiren Bulut, bu sürece destek olanların Mısır'daki kaos ortamından fayda umanlar olduğunu ifade etti. 
 
Bulut, ırkçı emperyalizmin İslam coğrafyasındaki kargaşa ve kavgadan beslendiğini kaydederek, ırkçı emperyalizmin taşeronluğunu yaparak kendi halkına zulmedenlerin kullanılma süreleri bittiğinde, kağıt gibi buruşturulup atıldığını ve tutunacak bir dal bulamadıklarını söyledi. 
 
Darbenin Mısır'a hiçbir yararı olmadığını, darbeye taşeronluk yapanların da işine yaramayacağını belirten Bulut, idam kararlarıyla Mısır'da barış ve iç huzurun sağlanamayacağını vurguladı. 
 
Bulut, darbe yönetimince uygulanan şiddet ve hukuksuzluğun amacının Mısır'da bir iç savaş çıkarmak olduğuna dair endişelerinin devam ettiğini anlatarak, "Hakkı üstün tutan bir anlayışla yeni bir dünyanın mutlaka kurulması gerekmektedir. Olup bitenler, bu coğrafyadaki farklı çevrelerin 3 günlük iktidar ve çıkar hesapları nedeniyle bu ideali tehir etmeleri ve ırkçı emperyalizm ile iş birliğine gitmelerinin nedenleridir" diye konuştu. 
 
Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Hüseyin Oruç da katılımcılara sağanak yağmura rağmen alandan ayrılmadıkları ve daima Hakkın yanında oldukları için teşekkür etti. 
 
Konuşmalar sonrası, gruptakiler tekbir getirdi ve ilahi okudu. Eylem, dua edilmesinin ardından sona erdi. 
 
Ankara
 
Ankara'da bazı sivil toplum kuruluşları, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etti.
 
Mısır Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup, "Katil darbeci düzeninidam kararı hükümsüzdür" yazılı pankart açarak "Üzülme, gevşeme Allah bizimle", "Ankara'dan Mısır'a direnişe bin selam", Zalimler için yaşasın cehennem" sloganları attı.
 
Temsili kefen giyip Rabia işareti yapan grup adına basın açıklamasını okuyan Metin Maytapoğlu, Mısır'da idam kararına çarptırılan 529 kişiden, 37'sinin idam kararının onaylandığını, 492'sinin ise müebbet hapse mahkum edildiğini hatırlattı.
 
Aynı mahkemenin başka bir davada da 683 darbe karşıtını idama çarptırdığını belirten Maytapoğlu, şunları kaydetti:
 
"Bizler, Mısır'daki cuntacıların emir eri olan mahkeme tarafından verilen keyfi idam kararlarını soytarıca bir küstahlık olarak gördüğümüzü ilan ediyoruz. Söz konusu kararların adil yargılanma ilkesi başta olmak üzere evrensel hukukun bütün ilkelerinin çiğnenmesi sonucunda alındığı ayan beyan ortadadır. Üstelik bu kararın temel insan sağduyu ve ahlakına da taban tabana zıt olduğu çok açık. Bu kararlar adaletin tecellisi değil, zalimlerin çağlar aşan aymazlıklarının ifşası, İbrahimlere karşı Nemrud zulmünün ihyasıdır. Mahkemenin gerek önceki dava gerek de bu dava hakkında verdiği idam kararları, müstekbirlere karşı mustazafları, baskıya karşı dayanışmayı, zorbalığa karşı hakkı, zulme karşı direnişi savunan yeryüzünün bütün onurlu halkları nezdinde yok hükmündedir, hükümsüzdür."
 
Darbenin hemen ardından cuntacılar tarafından binlerce masumun katledildiğini, ölüm haberlerinin gelmeye devam ettiğini ifade eden Maytapoğlu, "Bizler, gücümüz yettiğince zalim cunta yönetimine ve onun boğucu baskısına karşı, zulme karşı direnen kardeşlerimiz ve onların aydınlık mücadelesiyle birlikte olacağımızı tekrar ilan ediyoruz. Yaşasın mazlum halkların dayanışması, yaşasın zalimlere karşı İslam direnişi" dedi.
 
Konuşmanın ardından Kuran-ı Kerim okundu, dua edildi. Arapça ve Türkçe sloganların atıldığı protesto gösterisinde, marş söylendi.
 
Protesto gösterisinin sonunda, idam kararı verilenlerin isimleri okundu, gösteriye katılanlar hep bir ağızdan "burada" dedi.
 
Antalya
 
Antalya'da sivil toplum kuruluşları, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etti.
 
Akdeniz Dayanışma Platformu tarafından Kazım Özalp Caddesi'nde düzenlenen ve 31 sivil toplum örgütünün destek verdiği protesto gösterisinde, ellerinde darbe karşıtı sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıyan grup, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi lehine ve darbe karşıtı sloganlar attı.
 
Grup adına açıklama yapan İHH Antalya Şube Başkanı Mehmet Yıldırım, Mısır'da askeri cuntanın İslami hareketlere yönelik baskı ve zulümlerini arttırdığını söyledi.
 
Yıldırım, darbeye direnen Mısır halkının bu zulüm ve baskılara karşı teslim olmayacağını vurgulayarak, yapılan hile ve tuzaklara karşı direnişin Mısır'da devam edeceğini belirtti. İslam'dan başka bir çabası olmayan masum din kardeşlerinin onurlu mücadelesini her zaman destekleyeceklerini aktaran Yıldırım, "Bu haklı mücadelede hep yanlarında durduk ve durmaya devam edeceğiz. Daha önceki katliamlara sessiz kalanların bu trajikomik idam kararlarına da ses çıkarmalarını beklemiyoruz. Allah'ın vaadinin gerçekleşeceği günler yakındır" dedi.
 
Sivas
 
Özgür-Der Sivas Şubesi üyeleri, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etti.
 
Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup adına konuşan Özgür-Der Sivas Şubesi Sözcüsü Sinan Ceran, Mısır'da darbecilerin, İslami hareketlere yönelik baskı ve zulümlerinin artarak devam ettiğini söyledi.
 
Darbe karşıtlarının idama mahkum edilmesine tepki gösteren Ceran, Mısır'da yargının, cunta yönetimin elinde kukla vazifesi gördüğünü belirterek, "Binlerce kardeşimizin acımasızca katledildiği Mısır'da, darbeci katillerin verdiği hukuksuz kararları da kendilerini de tanımıyoruz" dedi.
 
Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi lehine slogan atan ve idam kararlarını protesto eden grup, daha sonra dağıldı.
 
Yalova
 
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Yalova Temsilciliği, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etti.
 
Yalova Merkez Camisi önünde düzenlenen protesto gösterisine katılan vatandaşlar, darbe karşıtı sloganlar attı. Grup adına açıklama yapan Sabri Kan, darbeye direnen Mısır halkının bu zulüm ve baskılara karşı teslim olmayacağını söyledi.
 
Mısır halkının yaşanan süreçte yalnız bırakıldığını belirten Kan, "İnsanlığa ve hukuka aykırı bu kararları kınamak, Mısırlı mazlum kardeşlerimizin sesine ses katabilmek için tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet ediyoruz" dedi.
 
Kan, "Dünyanın neresinde olursa olsun, her dinden ve her ırktan insanın canını kutsal sayan bizler, Mısır'daki tümidam kararlarını kınıyor ve tüm cuntacıları lanetliyoruz" diye konuştu.
 
Bolu
 
Bolu'da sivil toplum kuruluşları, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etti.
 
Bolu İnsan Hakları ve Hizmet Derneği (İHH) tarafından Belediye Meydanında düzenlenen ve Memur-Sen Bolu Şubesi, Anadolu Gençlik Derneği Bolu Şubesi ile AK Parti Bolu Gençlik Kollarının da destek verdiği protestoda, darbe karşıtı sloganların yazılı olduğu pankartlar taşındı, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi lehine sloganlar atıldı.
 
Grup adına açıklama yapan İHH Bolu Şube Başkanı Fethi Sarımsakçı, darbe karşıtlarının dünyanın gözleri önünde katleden cuntanın binlerce kişinin öldüğü katliamlardan sağ kurtulanları da idam kararı ile cezalandırdığını söyledi.
 
İdam kararlarının, darbe yönetiminin yaptığı teröre karşı çıkanlara bir gözdağı niteliğinde olduğunu dile getiren Sarımsakçı, "Mısır halkı ne yazık ki, tüm katliam, yaralama, yasa dışı baskı ve sindirmelere karşı yalnız bırakılmıştır. Halkı yalnız bırakmakla yetinmeyip bir de cuntaya sahip çıkan batılı ve bazı arap ülkelerinin tutumu cuntayı cesaretlendirmiştir. Son karar bu açıdan darbecilere verilen siyasi kredinin sonuçlarıdır" diye konuştu.
 
Kocaeli
 
İzmit ilçesinde, Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri üyesi grup, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etti.
 
Darbe karşıtı sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıyan grup, Fevziye Camisi önünde toplandı. Çeşitli sloganlar atan gruptakilerden bazıları, idam kararlarını protesto etmek amacıyla kefen giydi.
 
Grup adına açıklama yapan Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Başkanı Halil İbrahim Keleşoğlu, "Darbe mahkemelerinin ve darbeci hakimlerin geçmiş günahları dikkate alındığında Mısır yargısının cübbe giymiş baltacılardan oluştuğunu söylemek kehanet olmayacaktır" dedi.
 
Kahramanmaraş
 
Kahramanmaraş'ta İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı üyeleri, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etti.
 
Grup adına açıklama yapan İHH gönüllüsü Yusuf Bülbül, bu idam cezalarının insanlığa ve hukuka aykırı olduğunu belirtti.
 
Bülbül, mazlum Mısır halkının sesine ses katabilmek adına tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet etti.
 
Mısırda yüzlerce insanın hayatına son verecek kararların çok hızlı bir şekilde verildiğine dikkati çeken Bülbül, şunları kaydetti:
 
"Hukukun en temel prensiplerinden olan savunma hakkının kullanılmasına bile izin verilmeyen birkaç oturumun ardından, fütursuzca ve özensiz kararlar ortaya çıkmıştır. Her iki davada da insanların göstermelik de olsa savunma yapmalarına izin verilmemiştir.  Ülke dışına kaçmış bazı göstericiler ise savunmaları dahi alınmadan gıyabında idama mahkum olmuşlardır. Mısır adaleti kararın ölçüsüzlüğünü izah etme ihtiyacı dahi hissetmemiştir."
 
Şanlıurfa
 
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Şanlıurfa Temsilciliğince düzenlenen protestoda, Topçu Meydanı'nda bir araya gelerek yatsı namazı kılan çok sayıda vatandaş, Mısır, Suriye ve Filistin için dua etti.
 
Daha sonra darbe karşıtı dövizler taşıyan gruptakiler, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi lehine slogan attı.
 
Grup adına açıklama yapan Ali Acar, darbeye direnen Mısır halkının bu zulüm ve baskılara karşı teslim olmayacağını söyledi.
 
Sakarya
 
İHH İnsani Yardım Vakfı Sakarya Temsilciliği tarafından Adapazarı Kültür Merkezi önünde düzenlenen protesto gösterisinde ellerinde darbe karşıtı sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıyan grup, Muhammed Mursi lehine ve darbe karşıtı sloganlar attı. 
 
İHH Sakarya Şube Başkanı Ruhi Ademoğlu, Mısır'da darbe mahkemesinin 3 Temmuz askeri darbesinin ardından sözde iki hukuki karara daha imza attığını söyledi. Darbe karşıtların dünyanın gözleri önünde camilerin içinde öldürüldüğünü ifade eden Ademoğlu, ölümden kurtulanların da idam cezasıyla cezalandırıldığını belirtti.
 
Düzce 
 
İHH İnsani Yardım Vakfı, DİYAR DER ve Genç MÜSİAD Düzce Temsilcilikleri üyelerinden oluşan grup, Cedidiye Camisi önünde toplandı.
 
Grup adına açıklama yapan İHH Düzce Temsilciliği Başkan Yardımcısı Osman Altundal,  Mısır'da yüzlerce insanın hayatına son verecek olan kararların birkaç ay içerisinde nasıl böylesine hızlı bir yargılama sürecine sığdırıldığının soru işaretleri ile dolu olduğunu söyledi.
 
Burdur
 
İHH İnsani Yardım Vakfı Burdur Temsilciliğince Burdur Cumhuriyet Parkı'nda düzenlenen protesto gösterisine katılan vatandaşlar, darbe karşıtı sloganlar attı. 
 
Grup adına açıklama yapan İHH Burdur Temsilcisi Ömer Faruk Bilgiç, Mısır'da yüzlerce insanın hayatına son verecek kararların, birkaç ay içerisinde nasıl böylesine hızlı bir yargılama sürecine sığdırıldığının soru işaretleriyle dolu olduğunu söyledi.
 
Adıyaman
 
Adıyaman İHH tarafından Demokrasi Parkı'nda düzenlenen ve Memur-Sen Adıyaman Şubesi, Anadolu Gençlik Derneği Adıyaman Şubesi, AK Parti Adıyaman Gençlik Kolları'nın da aralarında bulunduğu 20 sivil toplum kuruluşu, Mısır'da verilen idam kararlarını protesto etti.
 
Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Adıyaman İnsani Yardım Derneği (YADER) Başkanı Fadıl Akkuş, idam kararlarını kınadıklarını söyledi.
 
Konya
 
Konya'da sivil toplum kuruluşları ve İHH-AYDER üyeleri Kültürpark'ta toplandı.
 
Gup adına konuşan Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi, bugün olduğu gibi yine zalimlerin, zorbaların zulmüne son verilmesi için bir araya gelineceğini söyledi.
 
Amasya
 
Amasya'da yatsı namazı sonrası Yavuz Selim Meydanı'nda toplanan grup, Rabia işareti yaparak ellerindeki dövizlerle Abdülfettah es-Sisi ve darbe yanlıları aleyhinde sloganlar attı, Mısır'da verilen idam kararlarını kınadı. 
 
Gönüllü Kuruluşlar Platformu (GÖKBİR) adına basın açıklamasını okuyan Veysel Şahin, şunları kaydetti:
 
"Demokrasi ve insan hakları şampiyonu Batı, Mısır'daki darbe ve hukuksuzluklara göz yummaya devam ediyor. Mısır'da demokrasi ve yargı adına, Batı'nın da alkışlarıyla seyirci olarak iştirak ve teşvik ettiği bir tiyatro oyunu oynanıyor."
 
Afyonkarahisar
 
Bolvadin ilçesinde, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezaları, yağmur altında protesto edildi. 
 
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Afyonkarahisar Temsilciliği ve İlim Yayma Cemiyeti Bolvadin Şubesinin düzenlediği protesto gösterilerine yağmura rağmen çok sayıda kişi katıldı.
 
Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan, Mısır'da pek çok kişinin zindanlarda ızdırap içinde olduğunu, birçok anne ve babanın evladını kaybettiğini dile getirdi.
 
Kayacan, cuntanın idam kararını bekleyen pek çok kişinin bulunduğunu ifade ederek, "Rabbim, oradaki kardeşlerimize kestirmeden bir muzafferiyet ihsan eylesin. Mısır'daki kardeşlerimiz, inşallah Rabbimin lütfu ile elbet zafere ulaşacaklardır. Müslümanlar mutlak suretle galip çıkacaktır" diye konuştu.
 
İHH İnsani Yardım Vakfı Afyonkarahisar Temsilci Ahmet Ertürk de Mısır'da yaşanan zulme sessiz kalmamak için bir arada olduklarını, zulüm altında olan Mısırlılara, "Siz yalnız değilsiniz" demek için meydanlarda bulunduklarını söyledi.
 
İlim Yayma Cemiyeti Bolvadin Şube Başkanı Bekir Sıtkı Özaydın ise yağmura rağmen Bolvadin Meydanı'nı doldurarak Mısır'da yaşananlara tepkisiz kalmayanlara teşekkür etti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum