‘Türkiye mısır ithalatçısı olmamalı’

‘Türkiye mısır ithalatçısı olmamalı’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin mısır ithalatçısı olmaması gerektiğini ifade etti. Bayraktar, Aydın ziyaretleri kapsamında Çine’de bir tarlada biçerdöver kullanarak, mısır hasadı yaptı.

Hasatta bahar aylarının mısır üretimi için olumlu geçmesinin mısırda verimin yanı sıra kalitenin de iyi olmasını sağladığını vurgulayan Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:
 
    “Mısırda üretim rakamlarının ne olacağı önümüzdeki günlerde yapılacak tahmin sonuçları ile daha net ortaya çıkacaktır. Bu yıl mısır hasadı her yıl olduğu gibi ilk olarak Akdeniz’de başladı. Hasat önümüzdeki günlerde diğer bölgelerimizde de yoğunlaşacak. Üretim miktarı ithalata çok fazla gerek duyulmadığını gösteriyor. Özellikle mısır hasadı tamamlanıncaya kadar iç piyasada fiyatları olumsuz etkileyecek ucuz fiyatlı ürün ithalatına izin verilmemelidir.”
 
    Bayraktar, “Mısır üretimi bu sezon yağışlar nedeniyle yüksek gibi görünüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi bu sene güçlü bir şekilde alım yapmalı. Mısır üreticimiz tüccarın eline bırakılmamalı.” temennilerinde bulundu.
 
    Bayraktar, 2013 yılında 5,9 milyon ton mısır üretildiğini, son 10 yılda ekim alanlarında yüzde 11’lik genişleme, verimde yüzde 50 artış görüldüğünü bildirdi.
 
    Sap ve yapraklarının endüstride, kağıt, karton, dolgu maddesi ve ambalaj olarak değerlendirildiği bilgisini veren Şemsi Bayraktar, şu açıklamalarda bulundu:
 
    “Görüldüğü üzere mısır içinde bulundurduğu zengin besin maddesi nedeniyle insan ve hayvan beslenmesinde büyük değer taşıdığı gibi, iyi bir enerji kaynağı olarak vazgeçilmez bir üründür. Sahip olduğu öneme binaen bugün dünyada da üzerinde durulan bir ürün durumundadır. Dünyada mısır üretiminde önde gelen ülkeler ABD, Çin, Brezilya, Avrupa Birliği (AB), Arjantin ve Ukrayna’dır. ABD toplam mısır üretimi 352 milyon 60 bin tondur. Türkiye ise 2012 yılında 5 milyon 500 bin ton üretim ile dünya mısır üretiminden yüzde 0,5 oranında pay almaktadır.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.