Türkiye-Mekke arasına hızlı tren

Türkiye-Mekke arasına hızlı tren

Osmanlı mirası ‘Hicaz Demiryolu'nun hac yolculuğunu başlatacak

Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Genel Müdürü Dr. Osman Coşkun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde başlattığı girişimler neticesinde restore edilen Osmanlı mirası 'Hicaz Demiryolu'nun hac yolculuğunu başlatacak. Yeni Akit 'in haberine göre; "Muhteşem Hicaz Hızlı Tren ve Türkiye Uluslararası Hac Koordinasyon Projesi"ni hazırladı. Proje sayesinde Türkiye-Mekke arasında kurulacak hızlı tren hattı, Avrupa, Asya, Kafkaslar, Rusya ve diğer ülkelerin de hac yolculuğunu Türkiye üzerinden çıkmasını sağlayacak.

OSMANLI DÖNEMİNDEKİ HAC YENİDEN CANLANACAK

Restore edilen Hicaz Demiryolu'nu, hızlı tren ağına dönüştüren muhteşem projeyi Uzman Kılıç Kaya ile birlikte hazırlayan Coşkun, bu proje sayesinde Osmanlı döneminde Türkiye üzerinden gerçekleşen hac yolculuğun yeniden canlanarak İslam Dünyası'na da önemli kazanım sağlanacağını söyledi. Türkiye'den hac döneminde mübarek topraklara 100 bin kişinin hac, 350 bin kişinin de umre yolculuğu gerçekleştirdiğini hatırlatan Coşkun şunları söyledi:

TARİHİ HİCAZ DEMİRYOLU

"Son zamanlarda raylı sisteme verilen önemle beraber, Ankara Eskişehir ve Ankara Konya hattı açılmış, Ankara İstanbul hattı yapılmaktadır. Konya Gaziantep hattı yapılarak tarihi Hicaz Demiryolu hızlı tren olarak yeniden yapılacak olursa, bu güzergâh hem Türkiye'nin hem de özellikle Avrupa olmak üzere, Balkanlar, Asya, Rusya ve Kafkasların mübarek yolculuk güzergâhı olacaktır."

CAZİP KOŞULLARLA HAC-UMRE

Fizibilite çalışmaları tamamlanmasının ardından projenin birden çok modelle finansa edilebileceğini ifade eden Coşkun, "Hac Tasarruf Fonu" ve "Hac Ekonomisi Yönetim Sistemi" olarak da ifade edilen sistem sayesinde de, bireylerin hac veya umre zamanından önce bir sistem içerisinde hac veya umre için tasarruf etmelerinin sağlanabileceğini söyledi. Coşkun, projenin uygulama şekliyle ilgili şu bilgileri verdi: "Kamunun ekonomik faaliyetleri düzenleyen kurumları, Katılım Bankalarından bu sistemde faaliyet göstermek isteyenleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı sistemin yöntem, usul, esas ve mevzuatını hazırlayarak, bir kısım teşvik ve avantajlar oluşturur. Vatandaş istediği Katılım Bankasında faaliyet göstermek üzere gücüne göre küçük tasarrufları ile sisteme girer. İstediği sürece istediği miktarda küçük tasarruflarını biriktirir. Bu fon hac ekonomisinin finans ihtiyacının kullanımına fon sahiplerine avantaj sağlayacak şekilde kullandırılır. Fonda olmayan kişilere ise cazip koşullarda hac-umre kredisi verebilir."
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.