Türkiye Kısa Vadede Kuraklık Riskini Atlatamadı

Türkiye Kısa Vadede Kuraklık Riskini Atlatamadı

Türkiye Kısa Vadede Kuraklık Riskini Atlatamadı

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof.Dr. Yusuf Demir, kuraklığın kronik bir sorun haline gelmemesi için su kaynaklarının hem yağışlı, hem de kurak dönemlerde iyi yönetilmesi gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Demir, "Kısa vadede, ülkemiz kuraklık riskini ve etkilerini henüz atlatamamıştır" dedi.
 
OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof.Dr. Yusuf Demir, küresel iklim değişikliğinin sonucu dünyanın birçok bölgesinde artan sıcaklıklar ve azalan yağışların, kuraklık olaylarının sıklığını ve ciddiyetini artırdığını dile getirdi. Prof.Dr. Demir, kuraklığın çok yavaş başlayan, aylar ve hatta yıllar boyunca gelişen ve çok geniş alanları etkileyen bir olay olduğunu belirtti. Türkiye’nin su kaynaklarının yer üstü ve yer altı olmak üzere toplam 112 milyar metreküp olduğunu ifade eden Prof.Dr. Demir, "Ülkemizin yıllık yenilenebilir su kaynağı potansiyelinin yaklaşık yüzde 40'ı yani 45 milyar metreküp su kontrol altındadır. Bu kaynağın yüzde 74'ü olan 33 milyar metreküp her yıl tarım sektörüne tahsis edilmektedir. Tarımda ortalama sulama randımanı yüzde 43'tür. Diğer bir deyişle her yıl tarım sektöründe 19 milyar metreküp su boşa harcanmaktadır. Buna göre tarımda israf edilen su kaynağı neredeyse evsel ve endüstriyel kullanımın 2 katı kadardır" dedi.
 
KURAKLIĞIN ETKİLERİ ATLATILAMADI
 
Prof.Dr. Demir, kuraklığın kronik bir sorun haline gelmemesi için su kaynaklarının hem yağışlı hem de kurak dönemlerde iyi yönetilmesi gerektiğini söyleyerek, "Doğal olaylara ve afetlere karşı koruyucu tedbirlerin dışında tedbir almak zordur. Ancak mevcut kaynakların kullanımında alınması gereken tedbirler bulunmaktadır. Bu amaçla ülke olarak kısa, orta ve uzun vadeli projeksiyonlar yaparak çözümler üretmeliyiz. Kısa vadede, ülkemiz kuraklık riskini ve etkilerini henüz atlatamamıştır. Mevcut kaynakların kullanımı ve korunumu ile ilgili acil eylem planı oluşturulmalıdır. Orta vadede suyun önemi, kaynaklarımızın mevcut durumu ve korunumu, sürdürülebilir su dengesi için tedbirler, ilkokullardan başlayan ve toplumun tüm kesimlerini kapsayacak eğitim çalışmaları başlatılmalı, bilinçli bir toplum oluşturulmalıdır" diye konuştu.
 
TARIMDA YÜZDE 60'A VARAN SU İSRAFI VAR
 
Tarımda yüzde 60'lara varan su israfının mutlaka önlenmesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Yusuf Demir şöyle devam etti:
 
"Ayrıca evlerimizde su tasarrufu başlatılmalıdır. Bu amaçla alınabilecek çok basit ama etkili önlemler bulunmaktadır. Bunlardan birkaç örnek sayacak olursak, evlerimizde sebzeleri elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkanmasıyla çok daha az su tüketilir, 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda 18 ton su kurtarabilir. Bulaşıkları elde değil makinede yıkamak, hem temizlik hem de su tasarrufu açısından önemlidir. 4 kişilik bir ailenin bulaşığı elde yıkandığı zaman 80 ile 120 litre su kullanılırken, bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkayabilmektedir. Bu da yılda 26 ile 40 ton suyun kurtarılması demektir. Diş fırçalarken musluğu kapatarak kullanmadığımız su gideri, yılda kişi başına ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir aile için bu rakam, 48 tondur. 5 dakikalık bir duşta ortalama 60 litre su harcanmaktadır, 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika kısaltırsa, yaklaşık 18 ton su kurtarılmış olacak.”
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.