Türkiye istihdamda önemli sırada

Türkiye istihdamda önemli sırada

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye, 2007'den bu yana, yani küresel kriz döneminde dünyada en fazla istihdam yaratan ülkedir.

İş gücüne katılım oranı son yıllarda yükseldi. Yani daha çok kişi piyasaya geliyor, iş arıyor, nüfusumuz genç. Yani dolayısıyla işini kaybedenden çok piyasaya yeni girenlerin iş bulamaması nedeniyle işsizlik çok cüzi bir düzeyde yukarı doğru eğilimde" dedi.

Bakan Şimşek, Vali Hüseyin Avni Coş, AK Parti Adana Milletvekilleri Fatoş Gürkan ve Necati Çetinkaya, AK Parti Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdullah Torun, sanayiciler ve iş adamlarıyla kahvaltıda bir araya geldi.

Daha sonra Mısır Çarşısı'nda esnaf ziyaretinde bulunan Şimşek, burada gazetecilerin sorusu üzerine, ülkenin reel aktörleriyle gittikleri her yerde bir araya geldiklerini ve sorunları dinlediklerini söyledi.

Şimşek, bir gazetecinin Adana'daki sanayici ve iş adamlarının kendisine kentin öncelikleri konusunda neler ilettiğini sorması üzerine, "Pamuk üretiminden tutun, bunun bir ihtiyaç olduğundan, daha fazla desteklenmesi gerektiğinden bahsettiler. Organize sanayi bölgelerine daha güçlü destek, kentleşmeyi de iyileştirecek destek istediler. Daha mikro düzeyde sorunlar da iletildi" şeklinde cevap verdi.

Bir gazetecinin işsizlik rakamları konusundaki sorusu üzerine Şimşek, şunları kaydetti:

"Bunu ben söylemiyorum, IMF rakamlarına bakın, OECD rakamlarına bakın, ILO'nun rakamlarına bakın. Türkiye, 2007'den bu yana, yani küresel kriz döneminde dünyada en fazla istihdam yaratan ülkedir. Rekor düzeydir. 4,8 milyon insana, işsizimize biz iş bulmuşuz. Bu bir rekordur ama Türkiye'nin nüfusu genç, çalışma çağındaki nüfus hızla artıyor. İş gücüne katılım oranı son yıllarda yükseldi. Yani daha çok kişi piyasaya geliyor, iş arıyor, nüfusumuz genç. Yani dolayısıyla işini kaybedenden çok piyasaya yeni girenlerin iş bulamaması nedeniyle işsizlik çok cüzi bir düzeyde yukarı doğru eğilimde. Geçen seneyi biz yüzde 9,7'de kapattık. Sonuçta tek hanede kaldık, yani özü itibariyle Türkiye'nin büyümesi önemli, istikrarı önemli. Bakın en ufak bir belirsizlikte faizler yükseliyor, tüketim ve yatırımlar öteleniyor bu da tabiki bizim esnafımıza, sanayicimize, istihdama olumsuz yansıyor. Herkesin, Türkiye'nin istikrarını, itibarını zedelemeden kendi işini yapması gerekiyor."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.