Türkiye İsrail'in saldırısına sessiz kalmadı

Türkiye İsrail'in saldırısına sessiz kalmadı

İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskını, yurdun bir çok şehrinde protesto edildi.

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları, İstanbul'da protesto edildi.
 
Özgür Kudüs Platformu öncülüğünde Fatih Camisi önünde toplanan grup,  "Hamas'a selam, direnişe devam" pankartları açarak Saraçhane Parkı'na kadar yürüdü. İsrail aleyhine slogan atan grup, yola serilen İsrail bayrağının üzerinden geçti.
 
Grup adına açıklama yapan Ramazan Ensar, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik en çirkin ve alçakça saldırısını gerçekleştirdiğini, İslam'ın kutsallarının ayaklar altına aldığını söyledi. 
 
İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik tavrının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Ensar, şöyle konuştu:
 
"Siyonist İsrail, İngiltere Avam Kamarası ve İsveç'in Filistin'i devlet olarak tanıması sonrasında gelecek adımların endişesini taşıdığından Mescid-i Aksa'ya saldırarak Kudüs'ün statüsünün Yahudi olmasını sağlamaya yönelik iğrenç girişimde bulunmuştur. Siyonist liderlerin her fırsatta Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak kalacağını iddia etmesi, hiçbir şekilde kabul edilebilirliği olmayan hezeyanlardır. Ümmetin birlik ve vahdetten uzak olması, Irak ve Suriye gibi İslam beldelerinde derinlemesine süren savaş ve kaos, Mısır, Yemen ve Libya'da gerçekleşen darbeler, siyonistlerin Mescid-i Aksa'ya yönelik terörist girişimde bulunmasını daha cüretkar kılmıştır. Siyonist İsrail'in yaptığı bu barbarlığa karşı İslam dünyasının tepkisizliği ise utanç verici boyuttadır.
 
Şimdi harekete geçilmezse ne zaman harekete geçilecek? Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın hürmeti için bugün ayağa kalkılmazsa işgal edildikten sonra mı ayağa kalkılacak?" 
 
Türkiye'nin İsrail'e karşı duruşunun olumlu ama yetersiz olduğunu öne süren Ensar, "Türkiye, bundan çok daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır. Uluslararası alanda İsrail'i mahkum edecek girişimlerde bulunmalı, sonucu savaş dahil her türlü girişimi Kudüs'ün özgürlüğü için korkusuzca başlatmalıdır" ifadesini kullandı. 
 
Mescid-i Aksa bir sembol
 
Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Genel Başkanı Rıdvan Kaya da zalimlerin yaptıklarının cezasız kalmayacağına inandığını dile getirdi.
 
Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar için sembol olduğunu kaydeden Kaya, şunları dile getirdi:
 
"Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın bugün siyonistlerin kirli ayaklarıyla çiğnenmiş olması, Müslümanlar için zuldür, zillettir. Bununla alakalı mutlaka kendimizi sorgulamalı, bu zilleti nasıl üzerimizden atacağımızın hesabını mutlaka yapmalıyız. Şunu görmeliyiz ki Mescid-i Aksa'nın, Kudüs'ün ve Filistin topraklarının kafirler, siyonistler eliyle işgal edilmiş olması sadece Filistin topraklarının değil, İslam ümmetinin, İslam coğrafyasının 200 yıldır esaretini simgelemektedir. 200 yıldır Endonezya'dan Fas'a kadar bütün Ortadoğu coğrafyası, İslam beldeleri emperyalistlerin, sömürgecilerin ve onların yerli iş birlikçilerinin işgali altındadır.
 
Bu Mescid-i Aksa'daki zulüm bu genel işgalin ancak simgesidir. Tablo  bundan ibaret değildir. Rabbimize hamdediyoruz ki 2 asırdır aynı şekilde emperyalistlere, sömürgecilere karşı Müslümanlar dişleriyle, tırnaklarıyla, ellerine geçirebildikleri her silahla, en başta azim ve izzetle direnmektedir. Bugün de Mescid-i Aksa'ya baktığımızda bunu görüyoruz. Kadınlarımız, gençlerimiz, Rabbimize hamdediyoruz küçücük çocuklarımız direniyor. Onlarla iftihar ediyoruz."
 
Koridor açılsın 
 
Gazeteci-yazar Zülküf Yel de Mescid-i Aksa'nın sadece Filistinlilerin değil, tüm İslam ümmetinin ve gönlü özgürlükten ve insanlıktan yana olan herkesin ortak davası olduğunu vurguladı.
 
İnsanlığın ortak değerine yönelik saldırı karşısında gerekli tepkiyi veremeyen hükümetlerin en azından Kudüs'e "koridor oluşturulmasını" sağlayabileceğini savunan Yel, "Hiç kuşku olmasın ki bugün ümmetin binlerce, yüz binlerce evladı namuslarını koruma noktasında hazırdır ve herkes bilsin ki Allah şahittir, bu koridor açıldığı zaman kefenlerimizi boynumuza sarmışız, Mescid-i Aksa'nın özgürlüğü için bu can kuşunu salıvermeye hazırız. Bütün dünyaya ilan ediyoruz ki hiç kimse, hiçbir güç, hiçbir güç bizi dizlerimizin önüne çöktüremeyecektir" diye konuştu. 
 
Bu arada, Beyoğlu'ndaki Şişhane Meydanı'nda toplanan İstanbul Alperen Ocakları üyesi grup, "Boynu bükük ağlıyor Mescid-i Aksa Allahım! Ümmetin suskunluğunu sana şikayet ediyorum" yazılı pankart açarak, İsrail aleyhinde slogan attı.
 
Daha sonra gruptakiler, tekbir getirerek, Şişhane'deki Neva Şalom Sinagogu'na doğru yürüşe geçti. Sinagogun çevresinde güvenlik önlemi alan çevik kuvvet polisi, grubun geçişine izin vermedi.
 
Bunun üzerine basın açıklaması yapan Alperen Ocakları İl Başkanı Kürşat Mican, İsrail Devleti'nin 1,5-2 milyar Müslüman'ı yok sayarak, Mescid-i Aksa'ya yapmış olduğu kabul edilemez terör saldırısını ve uyguladığı insanlık dışı yasağı şiddetle kınadı.
 
Mican, İsrail'in soykırımı, yaşam sebebi haline getirdiğini dile getirerek, "İsrail’in bu cüreti, Türk-İslam aleminin parçalanmışlığından, Türk ve İslam ülkelerinin Batı'nın kuklası devlet yöneticilerinden, her dönem İslam ve bu toprakların daimi düşmanı İngiliz-Alman ve sermayeleri Amerika'dan aldıklarını, Birleşmiş Milletler (BM) denilen yapının aslında sadece ve sadece bu ülkelerin huzur ve güvenliğini sağlama adına onlara hizmet için kurulduğunu biliyoruz" diye konuştu.
 
İsrail'i uyaran Mican, yaptıkları terörist eylemlere ve faşizan saldırılara son vermelerini istedi.
 
Protesto nedeniyle, sinagoga çıkan bütün sokaklar çevik kuvvet ekiplerince kapatılırken, çevrede de geniş güvenlik önlemi alındı. 
 
Eylem, basın açıklamasının ardından sona erdi. 
 
İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskını, Gümüşhane'de protesto edildi.
 
Kemaliye Camisi önünde öğle namazı sonrası toplanan vatandaşlar, "Mescid-i Aksa ayaklar altında, Ey Müslüman uyan, Mescid-i Aksa'ya sahip çık, Kudüs kutsal davan" yazılı pankartlar açtı. Grup, tekbir getirerek İsrail aleyhine slogan attı.
 
Grup adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Gümüşhane Şubesi Başkanı Naci Şenel, İslam coğrafyasındaki terör olaylarının her birinde parmağı olan İsrail'in, Müslümanları kışkırtmaya yönelik davranışlarına devam ettiğini söyledi.
 
İsrail'in silahlı unsurlarının ayaklarındaki kirli postallarla Mescid-i Aksa'ya girdiklerini ifade eden Şenel, şöyle konuştu:
 
"Aynı kirli postallarla Kıble Camisi'nin içinde terör estiren bu silahlı unsurlar, camide bulunan Kur'an-ı Kerimleri yerlere attılar, üzerlerinde gezindiler. Dışarıda olayları protesto eden Müslümanlara ses, gaz bombası ve plastik mermiyle saldırdılar. Çıkan çatışmada birçok kardeşimiz yaralandı. Terör örgütü İsrail’in yaklaşık bir haftadır Mescid-i Aksa ile ilgili kışkırtmaya yönelik yaklaşımlarının Filistin’de kan dökmeye yönelik çaba olduğu aşikardır. İsrail, küstahça tüm kutsal değerlerimize saldırarak Filistinli Müslümanları çileden çıkarmaktadır. Terör örgütü İsrail'in ve aynı örgütün silahlı unsurlarının bu çirkeflikleri kabul edilemez."
 
Sivas
 
Sivas'ta, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskını protesto edildi.
 
Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Özgür-Der Sivas Şubesi üyeleri, "Yaşasın Filistin direnişimiz", "Korsan İsrail, Filistin'den defol" "Kaholsun İsrail" pankartları açarak, "Kahrolsun İsrail" sloganları attı.
 
Özgür-Der Sivas Şubesi Sözcüsü Sinan Ceran, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya yaptıkları baskına tepki göstererek, "Mescid-i Aksa onurumuzdur, koruyacağız" dedi.
 
İslam dünyasının, bu olaya sessiz kalmasına tepki gösteren Ceran, şöyle konuştu:
 
"2012'de 3 kere, 2013'te ise 8 defa kapatılan Harem-i Şerif'e bu yıl 76 kez Müslümanların girişi engellendi. Yani yaklaşık dört günde bir Harem-i Şerif'in kapatıldığı görülmekte. Bu seyir böyle devam ettiğinde Harem-i Şerif'in önce daha uzun sürelerle ve ardından da bütünüyle kapatılması hiç de sürpriz olmayacaktır. Dikkat çekilmesi gereken nokta İsrail'in gücü değil, bu çeteye mübarek mekanlarımızı kirletme cüretini suskun İslam dünyasının veriyor olmasıdır."
 
Bilecik
 
Bilecik'te Tevfikbey Caddesi'nde toplanan Saadet Partisi İl Başkanı İbrahim Meral ve Bilecik Gençlik Kolları İl Başkanı Muhammet Ali Şişman ile partililer, İsrail'i protesto, Filistin'e destek içerikli sloganlar atıp tekbir getirdi.
 
Grup adına konuşan Şişman, Müslümanların ilk kıblegahı olan Mescid-i Aksa'nın, İslam dünyasının içinde bulunduğu kargaşa ortamından istifade edilerek İsrail tarafından işgal edilmekle kalmadığını, 1967'den bu yana ilk kez ibadete kapatıldığını söyledi.
 
Mescid-i Aksa'yı yok ederek batıl inançları doğrultusunda kutsal tapınaklarını inşa etmeyi en önemli gayeleri olarak gören işgalci Siyonistlerin, Mescid-i Aksa'nın sahipsiz kaldığını zannederek gözlerini iyice kararttığını ifade eden Şişman, şöyle konuştu:
 
"Nihai hedefleri Filistin'i işgal ve Müslümanları bölgeden çıkarmak olan İsrail, öncelikli hedef olarak Mescid-i Aksa'nın işgalini planlamıştır ve yıllardır süregelen sistematik uyutma seanslarıyla Müslümanları uyutmuşlardır. Mescid-i Aksa sevdalısı bir avuç müminin dirençleri ise bunca kargaşanın içinde duyulmamaktadır. Mescid-i Aksa'nın işgali için buranın Müslümanların kutsal mekanı olmadığı algısını yerleştirme çabaları vardır. Bir avuç inanmış Müslüman'ın direncinden daha fazlasına ihtiyaç vardır. Mescid-i Aksa yolunun yolcuları her daim ilk kıblegahına sahip çıkacaktır. Mescid-i Aksa tarihimizin ve inancımızın bize emanetidir. Emanetimize sahip çıkmak için bütün gücümüzle çalışacak İslam Birliğini tesis ederek, hak ve adalet merkezli yeni bir dünya kuracağız."
 
Kocaeli
 
Kocaeli'nde Gönüllü Kültür Teşekkülleri'nin (GKT) çağrısı üzerine çok sayıda sivil toplum kuruluşunun katılımıyla İzmit Sabri Yalım Parkı'nda bir araya gelen vatandaşlar, sık sık tekbir getirdi. "Kudüs, İslam ümmetinindir", "Siyonist işgale son" pankartları taşıyan grup, "Kahrolsun İsrail", "Aksa'ya selam, direnişe devam", "Kudüse selam, direnişe devam" sloganları attı.
 
Grup adına konuşan GKT Başkanı Halil İbrahim Keleşoğlu, Mescid-i Aksa'nın insanlığın ortak mirası, ümmetin ortak davası olduğunu söyledi.
 
Mescid-i Aksa ve Kudüs'ün Siyonistler tarafından 1967 yılında işgal edildiğini ve Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın 43 yıldır işgal altında olduğunu hatırlatan Keleşoğlu, Siyonistlerin amacının, Mescidi Aksa'yı ortadan kaldırmak olduğunu öne sürdü.
 
Keleşoğlu, bu nedenle Kudüs'ün işgal edildiği günden itibaren, Mescid-i Aksa'nın sayısız kez kundaklandığını, son olarak İsrail askerlerinin zor kullanarak postallarıyla içeri girdiğini ve mescidin tahrip edildiğini belirtti.
Saldırının asıl amacının Mescid'i Aksa'nın bazı bölümlerini tahrip edip, yavaş yavaş yok etmek olduğunu vurgulayan Keleşoğlu, şöyle devam etti:
 
"Siyonistler Mescid-i Aksa'nın yerinde 'Süleyman heykeli'  adıyla anılan, onların 'Siyon Mabedi' adını verdikleri bir mabedin bulunduğunu iddia ediyorlar ve bu mabetten geriye kalan tek şeyin, Yahudilerin "Ağlama Duvarı" dedikleri duvarın, bu duvar olduğunu ileri sürüyorlar. Oysa burası gerçekte Siyonizmin değil, tevhit dininin kutsal mekanıdır. Siyonistler biliyorlarki Mescid-i Aksa'nın ayakta kalması, onların amacını hep engelleyecektir. Bu yüzden İsrail, Siyon Mabedi inşa etmek bahanesi ile Mescid-i Aksa'yı yok etmeye çalışıyor."
 
Keleşoğlu, ümmetin ilk kıblesi, Hz. Ömer’in emaneti, miracın üssü kutsal mekân Mescid-i Aksa’nın mahremiyetinin, onurunun, namusunun korunması içim tüm İslam ülkelerini ve ümmeti birliğe davet etti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.