Türkiye ısınıyor

Türkiye ısınıyor

Türkiye'de 2100 yılına kadar sıcaklığın en iyi ihtimalle 1,5-2, en kötü ihtimalle ise 4 derece artacağı, yağışların ise 2050'den sonra belli bir miktar azalacağı öngörülüyor.

Hüseyin Gazi Kaykı'nın haberi:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Klimatoloji Şube Müdürü Alper Akçakaya, yaptığı açıklamada, BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan küresel veri setlerinden faydalanarak, Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgeye ilişkin modellemeler yaptıklarını belirtti.

Söz konusu modellemelerle 2013'ten yüzyılın sonuna kadarki sürece yönelik sıcaklık ve yağış parametreleri elde ettiklerini bildiren Akçakaya, Türkiye'de 2100 yılına kadar sıcaklığın en iyi ihtimalle 1,5 - 2 derece, en kötü ihtimalle ise 4 derece artacağı yönünde bir öngörüye sahip olduklarını belirtti.

Yağış konusunda ise bu kadar net konuşamadıklarını dile getiren Akçakaya, şöyle devam etti:

"Çünkü iklim değişikliğinin en önemli olumsuzluklarından biri da ekstrem koşulların ortaya çıkması. Yani fırtınalar, seller, taşkınlar ve kuraklıklar artık iklim değişikliği ile telaffuz edilen kavramlar. Özellikle ekstrem yağışlar olması bekleniyor. Fakat bu olurken yağış azlığı da beraberinde geliyor. Bu yüzden bir bölgede yağışın artmasının veya azlığının bu süre içerisinde değerlendirilmesi çok zor bir husus haline gelmektedir. 2100 yılına kadar yağışlarda belli dönemlerde, özellikle 2050'li yıllara kadar bir artma veya azalma beklenilmemekte. Herhangi bir bölge için de 'özellikle şu bölgede artış vardır' şeklinde yorum yapmanın doğru olmayacağı kanaatindeyiz. Fakat 2050'den sonra belli bir miktar yağış azlığı görülebileceği düşünülmektedir."

Dünyadaki ölçümlere paralel olarak Türkiye'de özellikle son 30 yıldır sıcaklıkların arttığına dikkati çeken Akçakaya, "Özellikle 2012 Şubatı'ndan 2013 Ekimi'ne kadar yaklaşık 17 aylık bir dönemde, sıcaklıklar normallerin üzerinde gerçekleşti. Sıcaklıklar, 2013'ün Ekim, Kasım ve Aralık aylarında ilginç bir grafik çizdi. Ekimde normallerin altına indi, kasımda çıktı. Aralıkta ise ciddi bir düşüş var. Sıcaklıklar, şu anda, 1981-2010 periyodundaki normalleriyle değerlendirildiğinde zikzak çiziyor" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.