Türkiye Irak'taki insanlık dramına sessiz kalmadı

Türkiye Irak'taki insanlık dramına sessiz kalmadı

AFAD, IŞİD saldırıları nedeniyle Sincar'dan kaçan Yezidiler için 16 bin kişilik, Türkmenler için 20 bin kişilik kamp kuruyor. Bölgeye bugüne kadar 109 tırlık yardım gönderildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün saldırıları nedeniyle Sincar'dan kaçan Yezidiler için Kuzey Irak'ta bulunan Zaho kentinde 16 bin kişilik, Türkmenler için de Duhok'a 15 kilometre mesafedeki Şareyn'de 20 bin kişilik kamp kuruyor.
 
Yezidiler için kurulacak kampın Duhok Valiliği, Türkmenler için kurulacak kampın ise Kızılay ve AFAD tarafından yönetileceği bildirildi.
 
AFAD koordinasyonuyla, Irak'taki çatışmalar sonrası evlerini terk etmek zorunda kalanlara bugüne kadar 109 tırlık yardım malzemesi gönderildi.
 
Bu kapsamda, TİKA, Türk Kızılayı, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının da insani yardımları AFAD'ın koordinasyonuyla Irak'a ulaştırıldı.
 
Tırlarla bölgeye gönderilen malzemeler arasında 12 bin 500 kişilik çadır, 36 bin 772 gıda kolisi, 147 ton içme suyu, 22 ton süt, 35 ton bulgur, 20 ton makarna ve 35 ton kuru gıda, 14 bin battaniye, 486 bin kutu ilaç ve tıbbi malzeme, 20 ton hijyen malzemesi, 2 bin 888 yatak, 2 bin mutfak seti ve 2 bin 100 ev eşyası, 634 bin paket bisküvi, kek ve çikolata, 47 bin giysi ve ayakkabı ile bin 100 giysi kolisi, 6 bin koli çocuk bezi ve 8 bin paket hijyenik malzemenin yanı sıra 10 tekerlekli sandalye de yer aldı.
 
Çatışmaların yaşandığı ilk günden itibaren Irak halkına destek olan Türk Kızılayı, Duhok ve Sincar'da başlayan çalışmalarını Erbil'de de sürdürerek, buradan ihtiyaç duyulan tüm bölgelere insani yardım malzemesi sevk ediyor.
 
Bu kapsamda Türk Kızılayı, bölgeye bugüne kadar tırlarla yaklaşık 4 milyon liralık yardım malzemesi ulaştırdı. Battaniye, gıda ve hijyen malzemesi, içme suyu, bebek maması ve bezi ile giysi ve benzeri yardımların dağıtımı, Türk Kızılayının uzman ekiplerince gerçekleştirildi.
 
Bölgedeki yardımların koordinasyonu amacıyla da Şırnak'ın Silopi ilçesinde sıfır noktasında İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi kuruldu.
 
Türkmenler ve Yezidiler için kamp
 
Öte yandan AFAD'ın, IŞİD terör örgütünün saldırıları nedeniyle Sincar'dan kaçan Yezidiler için Kuzey Irak'ta bulunan Zaho kentinde 16 bin kişilik, Türkmenler için de Duhok'a 15 kilometre mesafedeki Şareyn'de 20 bin kişilik kamp kurmakta olduğu bildirildi.
 
Şırnak Valisi Hasan İpek, Yezidiler için kurulacak kampın Duhok Valiliği, Türkmenler için kurulacak kampın ise Kızılay ve AFAD tarafından yönetileceğini belirtti.
 
Diğer taraftan Türk Kızılayı, Habur Sınır Kapısı'ndan geçerek Şırnak'a sığınan 2 bin Yezidi için de uyku pedi, battaniye, bisküvi ve içme suyundan oluşan yardımda bulundu.
 
Türkiye Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, insani krizin çıktığı ilk günden bu yana Türkiye'nin yardımlarıyla Irak halkının yanında olduğunu söyledi.
 
Türkiye'nin ayrım yapmadan Türkmen, Kürt ve Arap ailelere yardım elini uzattığını vurgulayan İnam, "Burada büyük bir insani kriz yaşanıyor. Irak'ta, Birleşmiş Milletler'in (BM) rakamlarına göre 1 milyon 200 bin insan yerlerinden edildi. Sıkıntı büyük. Elimizden geleni yapacağız" ifadesini kullandı. 
 
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf ise Iraklı Türkmenler olarak sadece Türkiye'den yardım gördüklerine işaret ederek, "Bu desteği başka devletlerden de görmek istiyoruz. Çünkü burada büyük bir insani kriz yaşanıyor" diye konuştu.
 
Irak'taki şiddet nedeniyle evini terk ederek sığınmacı durumuna düşenler için yürütülen yardım çalışmalarını yerinden görmek üzere Erbil'e giden Türk Kızılayı Başkanı Ahmet Lütfü Akar, "İlk günden beri Irak'taki kardeşlerimizin yanında olduk. Kızılay, Türkmenleri yalnız bırakmadı, bırakmaz" dedi. 
 
Akar, "Tüm şubelerimize talimat verdik. Hedefimiz 176 tırlık insani yardımı bölgeye ulaştırmaktır" ifadesini kullandı.
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan çağrı
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, uluslararası topluma ve Irak'taki durum üzerinde etkisi olabilecek taraflara çağrıda bulunarak, bölgede yaşayan insanların acılarının azaltılması için Irak hükümeti ve Iraklıların desteklenmesini istedi.
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise AFAD Başkanı Fuat Oktay ile düzenlediği basın toplantısında, Musul'un düşmesinden sonra yaşananlar dahil bugüne kadar toplam 1 milyon 200 bin Iraklı'nın yerlerinden edildiğini söyledi.
 
Atalay, "Anbar vilayetinde 500 bin, Erbil'de 100 bin, Dohuk'ta 200 bin, Musul'un batısında 97 bin, Süleymaniye'de 25 bin, Kerkük, Diyala ve Selahaddin vilayetlerinde 278 bin kişi yerlerinden edilmiştir. Haziran ayında Musul'un düşmesi ile önemli bir bölümü Türkmenlerden oluşan 375 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştır" dedi.
 
Bunlardan 166 bininin Musul'a, Erbil'e 78 bin, Süleymaniye'ye 52 bin, Selahaddin'e 18 bin, Dohuk'a 18 bin ve Kerkük'e de 16 bin kişinin dağıldığını anlatan Atalay, Türkiye'nin halen Irak'ta yaşananlar karşısında yardım eden ülkeler arasında başı çektiğini kaydetti.
 
"Bölgeye en yoğun insani yardım yapan ülke Türkiye"
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölgeye en yoğun insani yardım yapan ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.
 
AFAD'ın hazırladığı çok büyük bir yardım paketinin Irak helikopterleriyle IŞİD'den kaçan Yezidilerin bulunduğu Sincar dağlarına havadan atıldığını aktaran Davutoğlu, şu bilgileri verdi:
 
"Biz Türkmenlerin güvenliğini, birliğini temin etmek için önlemler almaya, insani yardımlar yapmaya devam ederken Yezidilerle ilgili çok büyük bir insani trajedi başladı. Yezidi bölgesi Sincar Dağları eteklerinde olduğu için Yezidiler dağlara doğru kaçtılar. Bize bazı Yezidilerin içeri alınmadığı şeklinde bir bilgi geldi. Şırnak valimizle irtibat kurdum. Tek bir Yezidi kapıda bekliyor değil. Belli gruplara karşı tavır alınıyormuş gibi bir hava yaratılıyor. Halbuki şu anda Irak'ta insani operasyon yürütülen tek ülke Türkiye."
 
Davutoğlu, Irak'ta ciddi bir insanlık trajedisiyle karşı karşıya kalındığını belirterek, "Yezidi dostlarımızın, akrabalarımızın süratle suya kavuşturulması lazım, bu da güvenlik şartlarının iyileştirilmesiyle ilgili. Bu durumu düzeltebilmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz" dedi.
 
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında ise Irak'ta tutulmakta olan Musul Başkonsolosluğu personeli ile Türkmen soydaşların durumu değerlendirildi.
 
Türkmen çocuklar Ramazan Bayramı'nda unutulmadı
 
Öte yandan, Erbil ve çevresine sığınan ailelere, onlarca insani yardım tırını bölgeye ulaştıran Türk Kızılay'ı, çocukları sevindirdi. Kızılay'ın bölgedeki ekibi, Türkmen çocuklara Ramazan Bayramı arefesinde bayramlık dağıttı.
 
Kızılay ekipleri, Ramazan Bayramı'nın ilk gününde de Irak'ta Erbil-Musul yolu üzerindeki Hazer Kampı'nda kalan Telaferli Türkmen sığınmacılara insani yardımda bulundu.
 
Türk Kızılayı ekipleri, Erbil kent merkezinde ve Kerkük'ün Altınköprü beldesinde 300 aileye kuru gıda, bebe bisküvisi, mama, bez, temizlik malzemesi ve giysiden oluşan yardım dağıttı.
 
AFAD ise Kerkük ve Tuzhurmatu'da, Irak'ta çatışma mağduru 3 bin sığınmacı aileye insani yardımda bulundu.
 
Türk Kızılayı Irak İnsani Yardım Sorumlusu Ümit Türkaslan, Türk Kızılayı'nın, yardımların daha hızlı ulaşması için Erbil'de bir koordinasyon ofisi oluşturduğu bilgisini verdi.
 
"IŞİD tehdidi Türkmen bölgelerini hedef aldı"
 
Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, terör örgütü IŞİD'in, Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği saldırılardan kaçan sığınmacıların yerleştiği Duhok ve Zaho ilçelerinde incelemelerde bulundu.
 
Kerkük İl Meclisi Başkanı ve ITC Milletvekili Hasan Turan, terör örgütü IŞİD'in 10 Haziran'daki saldırılarından sonra Türkmenlere en fazla desteğin Türkiye devleti ve hükümeti tarafından verildiğini söyledi.
 
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (ORSAM), Irak'taki IŞİD saldırılarının bölge halkı, özellikle de Türkmenler açısından yarattığı tehditle ilgili hazırladığı raporda, IŞİD tehdidinin, açık olarak Türkmen bölgelerini hedef aldığı, Türkmenlerin Irak'taki gelişmelerden her türlü zararı gören taraf olduğu belirtildi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.