Türkiye insani yardımlaşmada dünya birincisi

Türkiye insani yardımlaşmada dünya birincisi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Türkiye insani yardımlaşma nominal değerler bakımından dünyanın 3. ülkesiyiz. Ama bunu gayri safıla milli hasılaya böldüğünüz zaman Türkiye binde 21 ile dünya birincisi olan bir ülkedir.” dedi.

  ‘Türkiye Afet Yönetimi Strateji Belgesi Strateji Geliştirme Çalıştayı’ Ankara Meyra Otel’de yapıldı. Yapılan çalıştaya Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Afet ve Acil Yönetimi Başkanı (AFAD) Fuat Oktay ve davetliler katıldı. Çalıştayda konuşan Numan Kurtulmuş, "Türkiye’nin ciddi afetler karşısında yapacağı şeyler sınırlı olabilir, ama afetlere dirençli bir toplum oluşturarak afetin çıkarabileceği sonuçları en azından hafifletebilirsiniz, sonuçları önceden önleyebilirsiniz" diyerek “Geçmiş afetlere benzer bir afetin mesela İstanbul depreminin önceden büyük bir felaket senaryosu oluşturacağını da bu salonda bulunanların hepsi çok iyi biliyor. Afet çıktıktan sonra bunun sonuçlarıyla nasıl mücadele edeceğimiz değil, afetler çıkmadan muhtemel riskler oluşmadan evvel bu riskleri nasıl minimuma indirebiliriz.” diye konuştu.

Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye dün belki kaybedeceği şeyler az olan ülkeydi, ama bugün gelmiş olduğu ekonomik seviye itibariyle ve hedeflemiş olduğu 2023 hedefindeki ekonomik büyüklükler itibariyle Türkiye kaybedebileceği çok olan bir ülkedir.”

Afetlerle, insani sorunlarla mücadele etmenin siyasi bir konu olmadığının altını çizen Kurtulmuş, “Bu salonda bulunan herkes farklı bir siyasi kanaatlere mensup olabilirler hata burada bulunmayan birçok kişi çok farklı siyasi kanaate sahip olabilirler ama Türkiye’nin afetle ilgili afete direnişli bir toplum oluşturmak gibi bununla ilgili bir strateji belgesi oluşturmak gibi sorumluluk hangi siyasi kanala sahip olursa olsun toplumun hangi kesiminden olursa olsun hepimizin ortak vazifesi hepimizin millete ve tarihe karşı sorumluluğudur.” diye açıkladı.

“KOBANİ HALKINA TÜRKYE’DEN BAŞKA KİMSENİN YARDIMI OLMADI”

Bütün dünyanın Kobani ile yatıp Kobani ile kalktığını ama bütün dünyanın yardım etmek yerine sadece konuştuğunu savunan Kurtulmuş, “Kobani halkına yardım konusunda inan ki Türkiye’den başka kimsenin yardımı olmadı. Türkiye yaklaşık 4 gün içinde IŞİD’ten kaçan Kobanili 197 bin kişiye sınırlarını açtı. Bu fedakarlıktır, gerçekten bütün insanları insan olarak görmenin sonucudur. Sadece 3 günde Türkiye’nin kabul etmiş olduğu mülteci sayısı bütün Avrupa kıtasının 2013 yılında kabul ettiği toplam mülteci sayısından daha fazladır. Bu Türkiye için iftihar tablosudur.” açıklamasında bulundu.

Numan Kurtulmuş, Kobani’den gelen mültecileri ziyareti esnasında yaşadığı bir olayı şöyle anlattı: “En çok rahatladığım anlardan bir tanesi Kobani'den gelen göçmenlerin ziyaret ederken onların Türkiye’de doğan çocuklarından dördüne AFAD ismini verdiklerinde duyduğum sevinci sizlerle paylaşmak isterim.”

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.