Türkiye ile Güney Sudan arasındaki vize muafiyeti başladı

Türkiye ile Güney Sudan arasındaki vize muafiyeti başladı

Türkiye ile Güney Sudan arasındaki vize muafiyeti anlaşması yürürlüğe girdi.

Emrullah Bayrak'ın haberi:

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ile Güney Sudan arasında 24 Eylül 2012 tarihinde New York'ta imzalanan, 12 Kasım 2012 tarih ve 2012/3951 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanarak, 22 Aralık 2012 tarihindeki 28505 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Güney Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik Pasaport Hamilleri İçin Vizenin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Mutabakat Muhtırası'nın 16 Şubat 2013 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiği bildirildi.

Mutabakat muhtırasına göre, her iki ülkenin geçerli diplomatik pasaport hamili vatandaşları, birbirlerinin ülkesine yapacakları seyahatlerinde toplam kalış (ikamet) süresi, her 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla girip çıkmak, transit geçmek ve diğer tarafın ülkesinde geçici olarak kalmak için vizeden muaf oldu.

Her iki ülkenin diplomatik, konsolosluk veya ülkesinde akredite uluslararası örgütler nezdindeki temsilciliklere atanan her bir tarafın geçerli diplomatik pasaport hamili vatandaşları görevleri süresince, diğer tarafın ülkesine girip-çıkmak ve transit geçmek için vizeden muaf olacak.

'B' fıkrasındaki hükümler geçerli diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamili aile fertleri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için de uygulanacak.

Vize muafiyeti kapsamı dışında kalan çalışma, öğrenim, eğitim, araştırma, aile birleşimi ve uzun süreli ikamet (90 günden fazla) gibi özel amaçlı seyahatlerin, ilgili ülkenin dış temsilciliklerinden alınacak 'özel meşruhatlı vize' uygulamasına tabi olacağı belirtildi.

Cihan