Türkiye hayvancılıkta anaç ihracatçısı oldu

Türkiye hayvancılıkta anaç ihracatçısı oldu

Türkiye hayvancılıkta anaç ihracatçısı olmaya başladı. Geçen yıl damızlık gebe düve ihraç ederek cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atan sektör, 1960 yılından beri ithal edilen saanen keçisini ihraç etmeyi başardı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin ortaklaşa yürüttüğü ırk ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen Siyah Alaca Holştayn gebe düveler, Türkmenistan'a, Hollanda ve Avustralya'dan ithal edilen saanen tekeler ile yerli maltız ve saanen kırmasından üretilen yerli cins saanen keçiler, Azerbaycan'a ihraç edildi. Her iki türde yapılan ihracat sınırlı sayıda olmasına rağmen ilk olması bakımından büyük önem taşıyor.

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Gülkaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bu alanda ithalatçı ülke konumundan ihracatçı ülke haline geldiğini söyledi.

Türkmenistan'a yapılan düve ihracatın sayı bakımından az olmasına rağmen önemli olduğunu vurgulayan Gülkaynak, ihraç edilen Siyah Alaca Holştayn ırkı gebe düvelerin yapılan ırk ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen türler olduğunu hatırlattı.

Gülkaynak, "İzmir'in Tire, Ödemiş ve Bergama ilçelerindeki çiftliklerde ıslah çalışmalarıyla elde ettiğimiz bu tür verimlilikte Avrupa Birliği'ndeki hayvanların seviyesine geldi. Süt verimleri AB düzeyine yakın. Bir ineğin sağım süresi 305 gündür. Günde bir inekten günde 27- 30 litre, yılda 8,5-9 ton civarında süt alınıyor. Islan çalışmaları öncesinde (7-8 yıl) yıllık süt verimi 6- 6,5 ton civarındaydı" dedi.

Türkmenistan'a ihraç edilen düvelerin 4-5 aylık hamile hayvanlar olduğunu ifade eden Gülkaynak, iki parti halinde 170 hayvan gönderdiklerini dile getirdi. Çok olumlu geri dönüşler aldıklarını aktaran Gülkaynak, şunları söyledi:

"Türkiye'nin kendi çiftliklerinde ıslahını gerçekleştirerek yaptığı gebe düve ihracatı cumhuriyet tarihinde bir ilk olması bakımından büyük önem taşıyor. İhracatı yapılan hayvan sayısı az olabilir ama önemlidir. İhraç ettiğimiz bu hayvanlar Türkmenistan'da üreticilere dağıtıldı. Çok olumlu tepkiler almaya başladık. Azerbaycan'dan da talep almaya başladık."

- Saanen keçiler Azerbaycan'a gönderildi

İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ise Türkiye'nin ilk saanen keçi ihracatını Azerbaycan'a yaptığını, bunun 1960 yılından bu yana gerçekleştirilen ilk ihracat olduğunu söyledi.

Keçi ihracatının 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğuna işaret eden Türer, "Saanen keçisi türünde 2003 yılından beri ıslah çalışması yapıyoruz. Hollanda ve Avustralya'dan getirilen saanen tekeler ile yerli maltız ve saanen kırması keçilerden yüzde 95 saflığa sahip saanen sürüsü ürettik. Bugün Avrupa Birliği ortalamasında süt üretimimiz ve ikizlik doğum oranına sahibiz. Azerbaycan'a 90 dişi, 10 erkek saanen keçisi ihraç edildi. Hazar Denizi kıyısında kurulan çiftlikte deneme üretimi yapılacak. Yeni talep var ancak deneme üretiminin sonucunu görmek istiyorlar" dedi.

Türkmenistan'dan da taleplerin gelmeye başladığını anlatan Özer Türer, bu ülkeden bir heyetin geçtiğimiz günlerde Türkiye'deki çiftliklerde incelemelerde bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Şimdiye kadar ıslah çalışmaları yaptık. Verimliliğimizin arttığını görenler, Hollanda ve Avusturalya yerine bizden talep etmeye başladılar. Bizim fiyatlarımız daha uygun. Azerbaycan'da deneme üretimi başarılı olursa 10 binden fazla alım yapacaklarını söylediler. Bu ihracatın ilk olması bakımından büyük önem taşıyor. Mesele bunun arkasını getirebilmek, gelecek gibi de görünüyor. Keçi sütü dünyada talep edilmeye başlandı. Dünyada oğlak da bulunmuyor."

Türer, ıslah çalışmaları sonucunda ürettikleri türlerin süt veriminin hayvan başına 750-800 litre olduğunu, 10 ay süt veren bir dişinin gebe bırakılmaması durumunda 3 yıla kadar süt alınabildiğini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.