Türkiye, Gül Baba türbesini restore ettirecek

Türkiye, Gül Baba türbesini restore ettirecek

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Gül Baba türbesini Türkiye restore ettirecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Budapeşte'de bulunan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Macar mevkidaşı ile ön protokol imzaladığını belirterek şöyle dedi:

''Bugün imzaladığımız anlaşma, Gül Baba türbesinin restorasyonuyla ilgili. Bildiğiniz gibi burada Osmanlı'dan kalan bazı eserlerimiz var. Onların restorasyonu konusunda bir takım girişimlerimiz oldu TİKA olarak. Bugün Gül Baba türbesinin restorasyonunun protokolünü imzaladık. İnşallah önümüzdeki günlerde bu restorasyonu gerçekleştireceğiz. Ayrıca, başka restorasyonlar da düşünüyoruz.

Onları da inşallah zamanı geldiğinde gerçekleştireceğiz. Zaten çok az sayıda Osmanlı eseri bulunmakta. Onları hiç olmazsa ayakta kalması için biz Türkiye olarak gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Macar tarafı da zaten son derece olumlu yaklaşıyor bu konuya. Aslında Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilere baktığımızda gerçekten çok verimli ve gayet anlayış üzerine dayanan ikili ilişki olduğunu görüyoruz.''

Budapeşte'ye cami yapılması düşüncemiz var

Budapeşte'de yaklaşık bin 600 civarında Türk nüfusunun varlığına dikkati çeken İşler, ''Çok az bir sayı. Fakat diğer Müslüman nüfusa baktığımız zaman aslında burada büyük bir camiye ihtiyaç olduğu aşikar. Burada 5-6 tane mescit olduğu söylendi, onları görme fırsatı bulamadım ama bizim de öteden beri burada, Budapeşte'de bir cami yapılsın diye düşüncemiz vardı, o konuda gerekli girişimler yapıldı. Bugün de arkadaşlar gidip araziyi gördüler, Sayın Büyükelçimiz de konuyu takip ediyor. İnşallah burada bir arsa tahsis edilecek ve o arsaya, Osmanlı mimarisi üzerine burada kalan, Zigetvar'da ve başka yerlerde ayakta kalan camiler var, onlara uygun bir şekilde Osmanlı mimarisiyle güzel bir cami yapmayı planlıyoruz'' ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.