Türkiye enerji şampiyonu olabilir'

Türkiye enerji şampiyonu olabilir'

Global Düşünürler Forumu Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Elizabeth Filippouli, Türkiye'nin uluslararası alanda enerji şampiyonu olabileceğini söyledi.

Global Düşünürler Forumu tarafından, İngiliz Ticaret Odası ve Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım ajansı (UKTI) desteğiyle 12 Eylül 2013'te Gaziantep'te gerçekleştirilecek olan "Global Düşünürler Enerji Sempozyumu" öncesinde basın toplantısı düzenlendi.

Filippouli, uluslarası enerji sempozyumu için Gaziantep'i ev sahibi olarak seçtiklerini belirterek, yıllık Küresel Düşünürler Forumu'nu aralık ayında yine İstanbul'da yapacaklarını bildirdi.

Bugünün problemlerinin karmaşık ve beklenmedik olduğunu aktaran Filippouli, kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği halinde olmasıyla sorunların çözülebileceğini anlattı.

Filippouli, Türkiye'nin uluslararası alanda enerji şampiyonu olma ihtimaline işaret ederek, Türkiye'yi seçme sebeplerini şu sözlerle anlattı:

"Türkiye'de genç ve ümit verici bir nüfus var,bu da şirketler ve kurumlar için pek çok fırsat vermektedir. Alt yapılar ve tesisler son derece güzeldir. Hem küresel finansal krizlere hem de değişmekte olan kendi iç çekişmesine cevap veren bir ülke olarak Türkiye, bugün yerel ve küreselin iç içe yaşandığı gerçeğinin somut örneğidir. Temel politik, ekonomik ve sosyal konulara yaklaşımları Türkiye'yi 2013 etkinliklerimiz için mükemmel bir bağlam haline getiriyor."

Filippouli, Gaziantep Ticaret Odası ve yerel kuruluşlarının da destek verdiği sempozyum için kendi bölgelerinin seçilmesinden ve yerelden küresele açılan bir kapı olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Filippouli, Gaziantep'teki Uluslararası Enerji Sempozyumu'nun, İngiliz Ticaret Odası, Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı, TBCCI, DEİK , PACK , Gaziantep Belediye Başkanlığı, Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Sanayi Odası tarafından desteklendiği bilgisini verdi.

"Gaziantep'in Kuzey Irak'la olan yakın ilişkisini çok büyük bir fırsat olarak görüyoruz"

İngiliz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Chris W.J. Gaunt ise, özellikle Gaziantep gibi gelişmekte olan bir bölgede, Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilmiş enerji programının, dünyada başka bölgeler için de örnek teşkil edecek bir şablon olmasını hedeflediklerini söyledi.

"Gaziantep'in Kuzey Irak'la olan yakın ilişkisini çok büyük bir fırsat olarak görüyoruz" diyen Gaunt, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin karşılaştığı güçlükler yeni fırsatlara kapı açacak şekilde anlık çözümlerin ötesinde uzun vadede sürdürülebilir çözümlere ulaşarak, bu sempozyumun ışığında, başka yerlerde tekrarlanabilecek örneklere dönüştürülebilirse, ulusal ve yerel faydayla birlikte küresel fayda da elde edilmiş olacaktır. Oda olarak küresel faydaya, bu etkinlik sayesinde katkı sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz."

Gaziantep'teki ekonomik büyümeye ilişkin olarak önceden Suriye'ye, şimdilerde ise Kuzey Irak'a yapılan ihracatın etkilini olduğuna dikkati çeken Gaunt, Gaziantep'in son derece geniş bir ağı olduğunu ve Kuzey Irak'la olan yakın ilişkisini çok büyük bir fırsat olarak gördüklerini sözlerine ekledi.

AA