Türkiye dün gece Gazze için ayaktaydı

Türkiye dün gece Gazze için ayaktaydı

İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısı nedeniyle dün geceden bu yana yurdun çeşitli yerlerinde protesto gösterileri düzenlendi

İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısı, bu ülkenin İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto ediliyor. 
 
Levent'teki Başkonsolosluk binasının önüne gelen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi, Filistin ve Türk bayrakları taşıyor. Zaman zaman tekbir getiren gruptakiler, İsrail aleyhine sloganlar atıyor. Ayrıca burada Kur'an-ı Kerim okunuyor. 
 
Polis ekipleri, başkonsolosluğun bulunduğu plazanın çevresini bariyerlerle çevirdi. Gruptan 8-10 kişi, etraftaki çöpleri toplayarak plazanın önünde ateş yaktı. Kalabalık, Büyükdere Caddesi'nin Sarıyer yönünü bir süre trafiğe kapattı, ardından caddedeki trafik normale döndü.
 
Protestocu gruba katılımlar sürüyor. 
 
Bu arada, gruptan bazı kişilerin Gazze'ye canlı kalkan olarak gitmek isteyenler için imza kampanyası başlattığı görüldü. 
 
Polis müdahalede bulundu
 
Öte yandan, plazanın bulunduğu caddedeki bir çöp konteynerinin ateşe verildiği öğrenildi. 
 
 İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısını protesto eden gruptan bazı kişilerin, bu ülkenin İstanbul Başkonsolosluğunun bulunduğu plazanın camlarını kırması üzerine polis müdahalede bulundu. 
 
Levent'teki başkonsolosluğun bulunduğu plazanın önünde protestolarını sürdüren kalabalıktan bazı kişiler, plazanın duvarlarına tırmanarak, binanın bahçesine girdi. 
 
Ellerindeki taş ve sopalarla binanın camlarını kıran göstericilere polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Müdahaleden, bahçenin dışındaki grup da etkilendi. 
 
Dağılan gruptakiler, bir süre sonra tekrar plaza önünde toplandı. 
 
Gruptan bazıları, sprey boyayla İsrail aleyhine yazı yazıldığı görülen bahçe duvarının üzerinde beklerken, polis ekipleri binanın giriş kapısı önünde kalkanlarla barikat oluşturdu. 
 
Protestocu grubun ve polis ekiplerinin bekleyişi sürüyor. 
 
 Saldırı Konya'da da protesto edildi
 
Konya'da Saadet Partili bir grup, İsrail'inGazze'ye yönelik başlattığı kara operasyonunu protesto etti.
 
Filistin bayraklarıyla Zafer Meydanı'nda toplanan grup, "Kahrolsun İsrail", "Müslüman uyuma kardeşine sahip çık" sloganları attı.
 
"Gazze direniyor", "Gazze'ye İsrail saldırılarını durdurun", "Bir Musa gelecek sizi bulacak" pankartları taşıyan eylemciler, tekbirler getirerek, İslam dünyasını harekete geçmeye çağırdı.
 
Grup adına açıklama yapan Saadet Partisi İl Gençlik Kolları Başkanı Recep Turan, İsrail'in Gazze'de sivilleri katlettiğini söyledi.
 
İsrail'in orantısız güç kullanarak masum sivilleri acımasızca öldürdüğünü dile getiren Turan, İsrail saldırıları karşısında tarafsız kalanları kınadıklarını bildirdi.
 
Turan, İsrail’in işlediği cinayetlere, hukuk ve insan hakları ihlallerine dünyanın seyirci kaldığını belirterek, " İsrail bölgede işgalcidir.İsrail ile diplomatik ilişkilerini sürdüren İslam ülkelerinin bu ülke ile olan tüm ilişkilerini kesmelerini bekliyoruz" dedi.
 
Turan, Gazze'de ölenlerin tüm İslam ümmetinin şehitleri olduğunu vurguladı.
 
Grup açıklamanın ardından İsrail aleyhine sloganlar atarak dağıldı.
 
Milletvekilerinden İsrail Büyükelçiliği konutu önünde protesto
 
AK Parti'li birçok milletvekili ile CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, İsrail Büyükelçiliği konutunun önünde, İsrail'in Gazze'ye kara harekatını protesto etti.
 
Milletvekilleri, İsrail'i kınamak için ortak bildiri hazırlanması kararı alınmasının ardından, Meclis'ten protokol yolunda bulunan İsrail Büyükelçiliği konutunun önüne geldi.
 
Vatandaşların da katıldığı gösteride, gruba seslenen, AK Parti Çorum Milletvekili ve Türkiye-Filistin Dostluk Grubu Başkanı Murat Yıldırım, artık sabredecek zaman kalmadığını belirterek, hem çocuklar hem insanların katledildiğini söyledi.
 
"Ciğerimiz parçalanmaktadır, yüreklerimiz kan ağlamaktadır" diyen Yıldırım, Türk insanın şu anda televizyonlarının başında Gazze'deki insanlar için dua ettiklerini ve İsrail'i kınadıklarını kaydetti.
 
Yıldırım, "Artık İsrail sesimizi duymalıdır, sabrımızı taşırmamalıdır" dedi.
 
Meclis adına bu açıklamayı yaptıklarını ifade eden Yıldırım, CHP'li milletvekillerinin de burada bulunduğunu belirtti.
 
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, masum olan Filistin halkının ve haklı davasının yanında olduklarını vurgulayarak, "Ezilen Filistin halkı ile birlikteyiz. Onların acıları ve yaraları bizim acılarımız ve yaralarımızdır" diye konuştu.
 
"Emperyalizmin günahı"
 
İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Türk Grubu Başkanı, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay da şunları söyledi:
 
" İsrail aslında emperyalizmin günahı. 1920'lerden itibaren Ortadoğu'yu cehenneme çevirmiş, çıkarlarından gayri hiçbir esas gözetmeyerek, Ortadoğu'yu bölerek, her parçaya bir bez parçası bağlayarak, her parçasına bir kral dikerek, o günden bugüne diktatör rejimleri destekleyerek, mazlum Ortadoğu halklarını inim inim inleten emperyalizmin piçi...İsrail sesimizi duymak zorundadır. İnsanlığın sesine kulak vermek zorundadır. Dünyanın vicdanı varsa, adalet duygusu bütünüyle ölmemişse, dünya hala daha insanlık adına, adalet adına, bağımsızlık adına, özgürlük adına zerre kadar saygı duyuyorsa, bu sese, dünyanın bütün mazlumların sesine kulak vermek zorundadır.
 
İsrail devletinin başında bulunan katil 'biz sivilleri yanlışlıkla vuruyoruz, yanlışlıkla öldürüyoruz' diyerek adeta dünyanın vicdanıyla, dünyanın zekasıyla, sağduyusuyla alay etmektedir. Bütün insanlığın bildiği gibi İsrail'in yarım yüzyılı aşkın zamandır öldürdüğü insanların yüzde 99'u sivildir.
 
Filistin'in ordusu mu var, askeri mi var, tankı mı var, uşağı mı var? Öldürdüğün bebektir, hamile kadınlardır, karınlarındaki cenindir, ak sakallı, ak saçlı ihtiyarlardır, kumsalda oynayan çocuklardır. Çocuk katilisiniz. Yaşlı katilisiniz, bebek katilisiniz, kadın katilisiniz, hayvan katilisiniz, çünkü her gün ağlama duvarının dibinde okuduğunuz o şiddet ilham eden ayetlerinizle siz Filistinlileri topyekun bir varlık olarak imha etmek üzere her gün kutsallarınıza yemin ediyorsunuz."
 
Mazlum-Der Genel Başkanı Faruk Ünsal, bu dayanışma sürdürüldüğü müddetçe, katil, siyonist, işgalci İsrail'in bu cürümlerine daha fazla devam etmeye cesaret edemeyeceğini söyledi.
 
Ünsal, "Şili ve Venezuela 2009'da olduğu gibi bu katliamda da bütün ilişkilerin kesti. Bizim milletvekillerinden istirhamımız, bütün ilişkilerimizin kesilmesi ve belki bu şekilde o katile buradan, Ankara'dan bir cevap verilmesi. Somut adımlar atılması için buradayız" dedi.
 
Konuşmaların ardından milletvekilleri yürüyerek konutun önünden ayrıldı.
 
Bazı milletvekillerinin, sabah namazını müteakip, ölen Filistinliler için Hacıbayram Camisi'nde kılınacak gıyabi cenaze namazına katılacağı belirtildi.
 
İki polis yaralandı
 
Protesto gösterisine çok sayıda AK Parti'li milletvekili ile CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ile vatandaşlar katıldı. Vatandaşlar İsrail aleyhine sloganlar attılar.
 
Bu arada, gruptan konuta atılan taşlar nedeniyle iki polis yaralandı. Polisler ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Gruba, taş atılmaması yönünde uyarı yapıldı ancak kalabalık konuta taş atmaya devam etti. Zaman zaman Kur'an okunarak tekbir getirildi. 
 
Konutun giriş kapısının üzerine Filistin bayrağı asıldı. 
 
İzmir'de bir grup İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısını protesto etti
 
Konak Meydanı'nda toplanan grup, tarihi Saat Kulesi'ne Türk ve Filistin bayrağı ile üzerinde, darbe karşıtı gösterilerin simgesi haline gelen ''Rabia işareti''nin bulunduğu afişi astı.
 
Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup adına konuşan Tayfun Demir (23), ''İzmirli Müslümanlar olarak İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlattığını öğrenince evimizde duramadık. Arkadaş grubumuzla buraya dua etmeye, Gazze'ye destek vermeye geldik. Kardeşlerimizi meydanlara ve sokaklara davet ediyoruz'' dedi.  
 
Grup, daha sonra dua etti, şiirler okudu ve tekbir getirdi.
 
İsrail Büyükelçiliği konutu önünde protesto
 
Ankara'da çeşitli sivil toplum kuruluşları, İsrail Büyükelçiliği konutu önünde İsrail'in Gazze'ye kara harekatını protesto etti.
 
Büyükelçilik konutu önünde, AK Parti ve CHP'li milletvekillerinin de katıldığı protestoda, zaman zaman tekbir getirip, İsrail aleyhine sloganlar atan eylemcilerin bekleyişleri sürüyor. 
 
Sabah namazını büyükelçilik önünde kılan eylemcilerden 2 kişi, İsrail Büyükelçilği kapısının önünde bulanan boş demir direğe yeşil renkli "La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah" yazılı bayrak ile Türk bayrağı astı. 
 
Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı
 
Başkentte, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı.
 
Hacı Bayram-ı Veli Camisi'nde sabah namazının ardından kılınan gıyabi cenaze namazına, çok sayıda AK Parti milletvekili ve vatandaş katıldı. 
 
Cenaze namazının ardından konuşma yapan AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Bülent Gedikli, İsrail'in Gazze saldırısı nedeniyle sadece Gazze ve Filistin'in değil, bütün bir insanlığın kaybettiğini belirterek, "Derhal ateşkesin sağlanması gerekiyor. İsrail'in yaptıkları ortadadır. İsrail ateşle oynuyor. Katliamların bir an önce durdurulması gerekiyor" ifadesini kullandı. 
 
Bursa ve Adana'da İsrail'in Gazze'ye saldırıları protesto edildi
 
Bursa ve Adana'da, İsrail'inGazze'ye saldırılarının ardından başlattığı kara harekatı protesto edildi.
 
Bursa'da sabah namazının ardından Ulu Cami bahçesinde toplanan kalabalık, İsrail aleyhine slogan atarak, Orhangazi Parkı'na yürüdü. Polisin güvenlik önlemi aldığı eylem sırasında gruptakiler, "Kahrolsun İsrail'', ''Hamas'a selam direnişe devam'', ''Biz Filistinliyiz" sloganları attı. Ardından parkta toplanan grup, dua etti.
 
Grup adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği Bursa Şube Başkanı Hüseyin Altay, İsrail'in gece yarısı denizden karadan ve havadan Gazze'ye saldırdığını hatırlattı.
 
BM'nin katliama çanak tuttuğunu iddia eden Altay, şöyle konuştu:
 
"BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un 'İsrail'in sivil kayıpları önlemeye çalışmalı' açıklaması her zamanki gibi BM'nin katliama çanak tuttuğunun bir göstergesidir. Bu saldırılar karşısında dahi metanetini ve inancını kaybetmeyen Filistin'in onurlu insanlarına selam olsun. 1948'den beri, yaklaşık 70 yıldır hatta 1917'den beri yaklaşık 100 yıldır ABD ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa'nın desteğiyle, kitle imha silahlarının desteğiyle Müslümanlara saldıran terörist İsrail, bir türlü hedefine ulaşamamıştır. Bu hedefe de ulaşması asla mümkün olmayacaktır. Allah'ın izniyle siyonist terör örgütü, geldiği gemilerle ardına bakmadan bu mübarek toprakları terk edecektir."
 
Öte yandan, basın açıklaması sırasında alandan geçmekte olan vatandaşlar, durumun siyasileştirilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulununca, kısa süreli gerginlik yaşandı. Araya giren vatandaşlarca iki grup da sakinleştirildi.
 
Kalabalık sloganlar atıp, şiirler okuduktan sonra dağıldı.
 
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Adana Şubesi tarafından organize edilen ve ABD Konsolosluğu önünde gerçekleştirilen eylemde katılımcılar, zaman zaman tekbir getirip, sloganlar attı. 
 
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği eylemde bir kişinin Kur'an-ı Kerim okumasının ardında katılımcılar, sabah namazını konsolosluk önünde kıldı.
 
Grup adına açıklama yapan AGD Şube Başkanı Abdulaziz Kıranşal, İslam birliğinin kurulması gerektiğini kaydetti.
 
Grup, açıklamanın ardından dağıldı.
 
 Eylemlere cuma namazına kadar ara verildi
 
İsrail Büyükelçiliği konutu önünde, Gazze'ye kara harekatını protesto eden çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, eylemlerine cuma namazına kadar ara verdi.
 
Eylemin, cuma namazını büyük bir kalabalıkla İsrail Büyükelçiliği önünde kılarak devam edeceği belirtildi.  
 
İsrail Büyükelçiliği konutu önünde, AK Parti ve CHP'li milletvekillerinin de katıldığı eylemde, İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatması 06.00'ya kadar protesto edildi.
 
Eylemciler, büyükelçiliği taşlarken, zaman zaman tekbir getirip, İsrail aleyhine çeşitli sloganlar attı. Sabah namazını da büyükelçilik önündeki caddede kılan eylemcilerden 2 kişi, İsrail Büyükelçiliği kapısının önünde bulanan boş demir direğe tevhid bayrağı ile Türk bayrağı astı. 
 
Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı ve zaman zaman eylemcileri anons yaparak dağılmaları konusunda uyardığı gözlendi. 
 
Eylemcilerin, İsrail'in Gazze'ye başlattığı kara harekatını protesto etmeye devam edecekleri, cuma namazını büyükelçilik önünde büyük bir kalabalıkla kılacakları belirtildi. Büyükelçilik önündeki eylemcilerin dağılması üzerine bir süre trafiğe kapanan Atatürk Bulvarı'nın elçilik önündeki kısmı da yeniden açıldı. 
 
Başkonsolosluk'ta beklemeye devam edildi
 
İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısını protesto eden gruptan bazılarının, İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu'nun bulunduğu plazanın önünde bekleyişi sürüyor.
 
Sahurdan sonra da devam eden gösteride, zaman zaman plazanın bulunduğu bahçeye girmeye çalışan grup ile polis arasında gerginlik yaşandı.
 
İsrail bayrağı yakarak plazanın bahçesine girmeye çalışan, plazaya taş ve yumurta atan gruba, polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Sabah saatlerine kadar süren kısa süreli gerginliklerin ardından grubun büyük çoğunluğu plazanın önünden ayrıldı. 
 
Çevik Kuvvet polisleri Yapı Kredi Plaza etrafında güvenlik önlemlerini artırırken, gece yapılan protesto sırasında devrilen bariyerler belediye ve polis ekiplerince tekrar plaza etrafına yerleştirildi.
 
Bahçe duvarlarına asılan Filistin bayrakları, duvarlara ve otobüs duraklarının üzerindeki reklam panolarına yazılan İsrail'i eleştiren içerikteki yazılar sabah saatlerinde ilgi çekici görüntülere neden oldu.
 
Levent Büyükdere Caddesi'ndeki konsolosluğun bulunduğu plazanın önünde bekleyen yaklaşık 100 kişilik grup, dualar okuyarak protestolarını sürdürüyor.
 
Bursa'da, sabah namazı sonrası toplanan grup, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti
 
Bursa'da sabah namazının ardından Ulu Cami bahçesinde toplanan kalabalık, İsrail aleyhine slogan atarak, Orhangazi Parkı'na yürüdü. Polisin güvenlik önlemi aldığı eylem sırasında gruptakiler, "Kahrolsun İsrail'', ''Hamas'a selam direnişe devam'', ''Biz Filistinliyiz" sloganları attı. Ardından parkta toplanan grup, dua etti.
 
Grup adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği Bursa Şube Başkanı Hüseyin Altay, İsrail'in gece yarısı denizden karadan ve havadan Gazze'ye saldırdığını hatırlattı.
 
Birleşmiş Milletler'in (BM) katliama çanak tuttuğunu iddia eden Altay, şöyle konuştu:
 
"BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un 'İsrail'in sivil kayıpları önlemeye çalışmalı' açıklaması her zamanki gibi BM'nin katliama çanak tuttuğunun bir göstergesidir. Bu saldırılar karşısında dahi metanetini ve inancını kaybetmeyen Filistin'in onurlu insanlarına selam olsun. 1948'den beri, yaklaşık 70 yıldır hatta 1917'den beri yaklaşık 100 yıldır ABD ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa'nın desteğiyle, kitle imha silahlarının desteğiyle Müslümanlara saldıran terörist İsrail, bir türlü hedefine ulaşamamıştır. Bu hedefe de ulaşması asla mümkün olmayacaktır. Allah'ın izniyle siyonist terör örgütü, geldiği gemilerle ardına bakmadan bu mübarek toprakları terk edecektir."
 
Öte yandan, basın açıklaması sırasında alandan geçmekte olan vatandaşlar, durumun siyasileştirilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulununca, kısa süreli gerginlik yaşandı. Araya giren vatandaşlarca iki grup da sakinleştirildi.
 
Kalabalık sloganlar atıp, şiirler okuduktan sonra dağıldı.
 
Bilecik'te bir grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti
 
Bilecik'te, Anadolu Gençlik Derneği üyesi bir grup tarafından İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi.
 
Şehitler Parkı'nda toplanan grup, İsrail aleyhine slogan attı.
 
Eylem sırasında gruptakiler, "Müslüman uyuma Filistin'e sahip çık", "Kahrolsun İsrail", "işbirlikçi ABD" sloganları attı. Ardından parkta toplanan grup, dua etti.
 
Daha sonra grup adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Bilecik Şube Başkanı Sadık Savak, sahuru Gazze'nin bombardımanı altında buruk bir heyecanla yaptıklarını ancak yarın bombardımanın yine devam edeceğini ve hüzünlerinin olacağını vurguladı.
 
İsrail'in Gazze'de başlattığı kara harekatını Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Görüş camiası olarak şiddetle kınadıklarını söyleyen Savak, şu ifadelere yer verdi:
 
"Biz biliyoruz ki şu anda Gazze'deki kardeşlerimiz büyük bir direniş içerisindeler ve şehadet şerbeti içmek için hepsi eminim ki mevzilerinde heyecanla bekliyorlar. Ortadoğu'nun şımarık İsrail'i her yıl ramazanı burnumuzdan getiriyor. Geçen yıl, önceki yıl ramazan ayına kasti olarak getirerek bütün Müslüman kardeşlerimize zulüm ediyor. Camia olarak bu şımarık İsrail'i şiddetle kınıyoruz. Devlet mekanında bulunan büyüklerimizin kınamalarıyla yarın huzuru mahşerde bu kınamalar yeterli olacak mı? O yüzden rahat uyumalarını istemiyoruz. Bir an önce devlet büyüklerimizin İsrail'e ciddi yaptırımlar yapmasını istiyoruz. Büyükelçisinin biran önce Türkiye'mizden yollanmasını istiyoruz."
 
Saadet Partisi Bilecik İl Başkanı Bayram Meral de Başbakan ve hükümete seslenerek, "One minute" demenin zamanının bugün olduğunu belirterek, "Yarın İsrail büyükelçisini, başkonsolosluklarını ve İsrail'le ilişkisini kesmezse bu milletin vebali üzerlerinde olacak" dedi.
 
İsrail'in kınamadan ve "dur" demeden anlamadığını ancak yaptırımdan anladığını dile getiren Meral, "1,5 milyon Filistinli'nin yıllardır İsrail'in zulmünden ne çektiğini biliyoruz, buna dur demenin zamanı gelmiştir" diye konuştu.
 
Grup, bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.