Türkiye diyabet ameliyatlarında öncü

Türkiye diyabet ameliyatlarında öncü

Güney Kore'nin başkenti Seul'de Uluslararası Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Federasyonu'nun düzenlediği kongrede konuşan Türk bilimadamı ve Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik...

Güney Kore'nin başkenti Seul'de Uluslararası Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Federasyonu'nun düzenlediği kongrede konuşan Türk bilimadamı ve Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, Türkiye'de yapılan diyabet ameliyatlarının dünya cerrahları için büyük bir veri olduğunu söyleyerek, "Elimizdeki veriler altın değerinde" dedi.
 
Güney Kore'nin başkenti Seul'de 9-11 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Federasyonu'nun (IFSO) Asya-Pasifik Kongresi'ne dünya çapında yaklaşık 300 hekim katılarak obezite ve tip 2 diyabette cerrahi tedaviyi ele aldılar.
Kongrede Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, organizasyon komitesi üyesi, panelist ve moderatör sıfatlarıyla görev aldı. Ayrıca, “Meet the Experts" etkinliği çerçevesinde Çelik meslektaşlarına Metabolik Cerrahi yöntemleri ve "Obez Olmayan Tip 2 Diyabetlilerde Cerrahi Tedavi" ile ilgili bilgiler verdi. Çelik, emilimi bozmadan ince barsaklar üzerinde yapılabilecek Metabolik Cerrahi teknikleri ile ilgili deneyimlerini de meslektaşları ile paylaştı.

Dünyaca ünlü Dr. Michel Gagner, Dr. Raul Rosenthal, Dr. Francesco Rubinho, Dr. Harry Freidenberg, Dr. Ricardo Cohen, Dr. Kazunori Kasama, Dr. SooMin Park gibi isimlerin yer aldığı panelde ülkemiz adına konuşan Doç. Dr. Alper Çelik katılımcılara Tip 2 diyabetin cerrahi tedavisinde vücut kitle indeksinin birincil kriter olmadığını ifade etti. Bu ifade uluslar arası konsensus toplantısında da oylanarak kabul edildi.

Çelik, asıl önemli kriterin hastanın kendi vücudundaki insülin rezervi ve aktivitesi olduğunu belirtti. Yapılan ameliyatların doğası gereği kalori ihtiyacını otomatik olarak ayarladığını ve hastaların ameliyatlardan sonra olağan vücut kitle indekslerine ulaştığını hatta vücut kitle indeksine göre zayıf olan hastaların kilo alıp normal kilolarına ulaşabildiğini söyledi. Çelik sözlerine şöyle devam etti: 

"Burada önemli olan nokta obez olmayan hastaların insülin rezerv ve aktivitelerini tüketmiş olabileceğinin dikkate alınmasıdır. Bu yüzden obez olmayan hastalarla ilgili karar verirken çok daha seçici olunmalıdır."

Doç. Dr. Çelik konuyla ilgili olarak; “Elimizde gerçekten büyük bir veri var, ameliyat edeceğimiz hastaların her parametresini en ince detayına kadar öncesi ve sonrasıyla takip ediyoruz. Yaptığımız ameliyat sayısıyla dünyanın en büyük ikinci serisini elimizde bulunduruyoruz. Bu seri sadece Türkiye için değil yurtdışındaki cerrahlar için de çok değerli. Ülkemizde hasta takibi konusunu nedense çoğu zaman atlıyoruz. Ameliyatlar yapılıyor ama elinizde hastaların önceki ve sonraki durumlarıyla ilgili yeterli veri yoksa yaptığınız ameliyatların da hiçbir değeri yok. Bu gibi bir durum her şeyden önce hastaların sağlığı açısından ciddi sıkıntılar oluşturur. Elimizdeki veriler cerrahlar için altın değerinde. Bizi de Kore'de bu pozisyona getiren iki faktörden biri başarılı ameliyatlarsa, diğeri ise uluslar arası akreditasyona sahip güvenilir verilerimizdir" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Türkiye'de obezite ameliyatları ve metabolik cerrahiyle ilgili ulusal bir veritabanı bulunmadığını belirten Çelik "Bizim kliniğimize ait uluslar arası sisteme entegre bir veritabanımız var. Bu veritabanı hastaları çok geniş bir spektrumda görmenizi ve diğer merkezlerle beraber veri analizi yapmanızı sağlıyor. Kurduğumuz vakıf kanalıyla bu veritabanını ulusal bazda yaygınlaştırmak istiyoruz. IFSO da bizden bunu talep etti. Böylece Türkiye de elindeki verilerle bilime yön verme konusunda büyük bir adım atmış olacak.

yenişafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.