Türkiye, çam balında altın yılını yaşadı

Türkiye, çam balında altın yılını yaşadı

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, Türkiye'nin geçen yıl çam balında altın yılını yaşadığını belirterek, 25-30 bin ton üretim yapıldığını söyledi.

Kaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de geçen yılın arıcılık sektörü açısından çok güzel geçtiğini anlattı.

Geçen yıl 102 bin ton bal üretildiğine olduğuna dikkati çeken Kaba, "Türkiye, geçen yıl özellikle çam balında altın yılını yaşadı. 25-30 bin ton üretim var" diye konuştu.
Kaba, çam balının ağırlıklı olarak Muğla'da üretildiğini, Aydın, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale'nin bir kısmında da üretim yapıldığını kaydetti.

Çam balının Türkiye'nin ihraç edilen tek balı olduğuna işaret eden Kaba, "Yüzde 97'si bizde üretiliyor. Dolayısıyla dünyaya çam balı ihraç eden tek ülkeyiz" ifadesini kullandı.

- "Bal sezonu bu yıl çok iyi geçecek"

Kaba, kovan varlığının yıldan yıla arttığını dile getirerek, geçen yıl 5 milyon 900 bin olan sayının bu yıl 6 milyon 500 bin civarında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
"Kış sezonu güzel, yağışları aldık" diyen Kaba, "İnşallah bu yıl bal sezonu çok iyi olacak. Kovan başına ortalama 19-20 kilogram üretildiğini hesaplarsak, üretimde bir o kadar artış yaşanacak. 'Hava şartları iyi giderse en az 110 bin tonu buluruz' diye tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.