Türkiye Bosna'daki selzedelerin evlerini onaracak

Türkiye Bosna'daki selzedelerin evlerini onaracak

Türkiye, kurumları aracılığıyla mayıs ayında yüzyılın en büyük sel felaketinin etkilediği Bosna Hersek'e yardımlarını sürdürüyor.

Sel felaketinin yaşandığı ilk günden itibaren, afet bölgelerine başta insani yardım olmak üzere, afetzedelerin ihtiyaçları doğrultusunda birçok yardım ulaştıran Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), bu kez selden etkilenen evlerin tadilatı için harekete geçti.
 
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile TİKA'nın ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, Bosna Hersek'te mayıs ayında meydana gelen sel felaketinde zarar gören evlerin tadilat ve bakımı yapılacak.
 
TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TİKA'nın sel felaketinin yaşandığı ilk günlerde bölgeye insani yardım ulaştırdığını hatırlatarak, "İnsani yardımların ulaştırılmasının akabinde, insanların temel barınma sorunlarını ortadan kaldırmak istiyoruz" dedi.
 
Bu kapsamda, TİKA olarak TBB ile ortaklaşa bir proje gerçekleştirdiklerini anlatan Maskan, 2 milyon avroluk projenin finansmanının TBB tarafından sağlanacağını vurguladı.
 
Maskan, başta Maglay ve civarı olmak üzere, birkaç farklı bölgede selden zarar gören evlerin tadilatının ve bakımının yapılacağını ifade ederek, "Bu kapsamda, çalışmalar başlatıldı. Yaklaşık 500 ev ile ilgili maliyetler hesaplandı, projeler çıkartıldı, teknik çalışmalar yapıldı" diye konuştu.
 
Projeye dahil edilecek ev sayısının önümüzdeki hafta netleşeceğini belirten Maskan, "TİKA olarak, çok hızlı bir şekilde projeyi uygulayacağız. Soğuk havalarda insanların mağdur olmasını önlemek adına mümkün olduğu kadar hızlı hareket etmeye çalışacağız" şeklinde konuştu.
 
"Dostluk ve kardeşliğin gelişmesinde yerel düzeydeki işbirlikleri önmeli"
 
TBB Genel Sekreteri Hayrettin Güngör de  tarihi ve kültürel bağların bulunduğu Bosna Hersek ile Türkiye halkları arasındaki dayanışmayı teşkil etmeyi amaçladıklarını söyledi.
 
Bu kapsamda, özellikle yerel yönetimlerin dayanışmasını güçlendirmeye çalıştıklarını aktaran Güngör, "Türkiye olarak, dünyanın neresinde bir acı, gözyaşı ya da felaket varsa, ayrım yapmaksızın buna yardım etmeye koşuyoruz" ifadesini kullandı.
 
"Biz Haiti'deki depreme de Pakistan'daki sele de Japonya'daki tsunamiye de Somali'deki açlığa da koşabilen bir ülkeyiz" diyen Göngör, şunları kaydetti:
 
"Bosna Hersek'te üç güzel proje gerçekleştirdik. Önce Devlet Arşivlerinin bir bölümünün yeniden onarılması, akabinde TBB ve TİKA işbirliği kapsamında selde hasar gören evlerin tekrar onarımıyla ilgili projemiz ve daha sonra da İETT'nin toplu taşıma otobüslerinin devir teslimi törenini gerçekleştirdik. Gerçekten bunlar çok güzel olaylar. Yerel yönetimlerin dayanışması olarak, ülke olarak, Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki dayanışmanın bir sembolü olarak. Belediyeler arasındaki dostluğu ve kardeşliği de çok önemsiyoruz."
 
Güngör, merkezi idareden ziyade, yerel yönetimlerin daha aktif ve daha çabuk işbirliği yapabildiğini vurgulyarak, ülkeler arasındaki dostluk ve kardeşliğin gelişmesinde yerel düzeydeki işbirliklerin büyük önem taşıdığını söyledi.
 
Yerel düzeydeki işbirliklerinin aynı zamanda hükümet düzeyindeki işbirliklerinin de temelini oluşturduğuna dikkati çeken Güngör, "Bu tür çalışmalar, ülkeler arasındaki kardeşliğin ve dostluğun gelişmesine vesile oluyor. Bosna Hersek'te düzenlenen törenleri çok anlamlı buldum. Dayanışma ve kardeşliğin en çok öne çıktığı Kurban Bayramı arifesinde bunu yapıyor olmamızın çok anlamlı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.