Türkiye Bosna Hersek'i yalnız bırakmadı

Türkiye Bosna Hersek'i yalnız bırakmadı

Bosna Hersek'te yaşanan sel felaketinin ardından harekete geçen Türkiye'den yardım malzemesi taşıyan askeri uçak, Saraybosna Havalimanı'na indi

Bosna Hersek'te yaşanan sel felaketinin ardından harekete geçen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği ile koordineli bir şekilde çalışarak bölgede ihtiyaç olan önceliklere cevap verdi.

Bölgeden gelen talepler doğrultusunda, 125 bin kum torbası, bin adet bataniye, jeneratör, kürek ve çeşitli temizlik ürünlerinden oluşan yardım malzemeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait askeri uçakla Saraybosna Havalimanı'na getirildi. Uçakla birlikte AFAD ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ekipleri de Saraybosna'ya geldi.

Türkiye'den gelen askeri uçağı havalimanında karşılayan Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelen yardımın Bosna Hersek'te Avrupa Birliği Barış Gücü (EUFOR) bünyesinde görev yapan Türk birliğinin araçlarıyla selden en fazla etkilenen Biyelyina, Brçko ve Oraşye kentlerine bugün ulaştırılacağını söyledi.

Bosna Hersek'e yardımların gelmesinin sevindirici olduğunu ifade eden Yıldız, ülkede yaşanan afetin ilk anında Türk İşbirliği ve Koordinasiyon Ajansı (TİKA), AFAD ve Bosna Hersek'te faaliyet gösteren Türk şirketlerinin hemen yardım organizasyonlarına başladığını ve öncelikli yardımları ilk elden ulaştırdığını kaydetti.

Yıldız, ayrıca  sel bölgelerinden suyun pompalaması, çamurun temizlenmesi için de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 8 araç ve 35 kişiden oluşanyardım konvoyunun bugün kara yoluyla İstanbul'dan hareket ettiğini bildirdi.

Yardım malzemeleri daha sonra Bosna Hersek'te EUFOR bünyesinde görev yapan Türk birliğine ait araçlara yüklendi ve ekipler afet bölgelerine ulaşmak üzere yola çıktı.

Bu arada, Türk Kızılayı ile İHH İnsani Yardım Vakfı ve çeşitli insani yardım kuruluşları da Bosna Hersek'e yardım ulaştırmak üzere harekete geçti.

Sırbistan'dan haber bekleniyor

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada ise selden etkilenen Sırbistan Hükümetine, "su üstü kurtarma ekibi gönderme" teklifinin, Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile iletildiği, olumlu yanıt gelmesi halinde AFAD Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Melih Rüştü Çalıkoğlu başkanlığında İstanbul İl AFAD Müdürlüğünden 10 kişilik su üstü kurtarma ekibinin, Genelkurmay Başkanlığı'na ait C-130 tipi kargo uçağı ile gönderileceği bildirildi.

AFAD-Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinin, yardımları etkin bir şekilde yönetebilmek için, Türk ve yabancı kuruluşlar ile temsilciliklerle sürekli temas halinde olduğu belirtilen açıklamada, çalışmaların kesintisiz sürdürüldüğü ifade edildi.

Türk Kızılayı'ndan yardım

Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise Bosna Hersek'e 1 tırla yardım malzemesi gönderildiği, İstanbul'dan 1 yardım uçağı ve 1 tırla, battaniye, aile mutfak seti, bebek bezi ve çeşitli hijyen ürünlerinden oluşan yardım malzemesi gönderileceği bildirildi.
Türk Kızılayı'nın Bosna Hersek'e gönderdiği yardım tırında 432 mutfak seti, 2 bin 250 adet battaniye bulunuyor. Afetzedelerin acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Türk Kızılayı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda kalkan yardım uçağıyla Bosna Hersek'e bin battaniye gönderdi. Bunun yanı sıra battaniye, aile mutfak seti, bebek  bezi ve çeşitli hijyen malzemelerinden oluşan 1 tır İstanbul'dan Bosna Hersek'e hareket etti.

TİKA yardım malzemeleri ulaştırdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçen Türk İşbirliği Ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Bosna Hersek'teki sel felaketinden en fazla etkilenen bölgelerden Jelyezno Polye, Topçiç Polye, Jepçe, Begovhan, Doboy ve Doboy Yug bölgelerindeki vatandaşlara insani yardım malzemesi ulaştırdı.

Saraybosna'dan yola çıkan yardım malzemelerinin bulunduğu konvoy, vatandaşlara konserve, un, sıvı yağ, çizme, çocuk bezi, jeneratör ile hijyen malzemeleri verdi.

İHH kurtarma ekibi Bosna Hersek'e gitti

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'nın acil yardım ve su altı arama kurtarma ekibi, sel felaketi yaşanan Bosna Hersek'e gitti.

Ekipte, 3 dalgıç ve 2 arama kurtarma personeli yer alıyor. İhtiyaca göre Bosna Hersek'e başka arama kurtarma ekipleri de sevk edilecek.

Davutoğlu İzzetbegoviç ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna- Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegovic ile telefonla görüştü. 

Görüşmede, sel felaketine ilişkin alınan yardım taleplerini üzerine bir takım yardım gönderildiğini, belirten Davutoğlu, sel felaketinden etkilenen ülkeye ihtiyaç duyulan her türlü yardımın gönderileceğini ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.