Türkiye biz hiç yalnız bırakmadı

Türkiye biz hiç yalnız bırakmadı

Irak'ta IŞİD zulmü nedeniyle yurtlarını terk eden Ezidi, Türkmen ve Kürtler için dünya sadece konuşarak siyaset yaparken Türkiye ayrım yapmadan harekete geçen ilk ülke oldu. Bölgeye şimdiye kadar 625 TIR yardım götürüldü ve 3 kamp kuruldu.

Irak'ta yaşanan IŞİD vahşetini dış politika malzemesi haline getiren ülkeler sıra yardıma gelince uzaktan bakmayı tercih etti. Türkiye ise Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) vasıtasıyla Ezidiler için 25 bin kişilik bir kampı, Telaferli Türkmenler için de biri Zaho’nun Bersiva kasabasında diğeri ise Kerkük’ün Leylan kasabasında iki kampı sert hava koşulları başlamadan hazırlandı.
 
BİZİ HİÇ YALNIZ BIRAKMADI
 
AFAD, Irak'a gönderdiği 625’inci yardım TIR’ını da Leylan Türkmen kampında 125 Türkmen aileye dağıttı. Yardımlardan dolayı Türkiye'ye teşekkür ettiklerini ileten Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Hasan Turan ve ITC Sözcüsü Ali Mehdi, “Türkiye bizi hiç yalnız bırakmadı” dedi.
 
625’NCİ TIRIN DAĞITIMI TAMAM
 
AFAD Basın Müşaviri Doğan Eşkinat, 625’nci TIR’ın dağıtımını gerçekleştirdiklerini dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Toplamda 5 bin 400 battaniye ve 500 gıda kolisi dağıttık” dedi. AFAD’ın Duhok’ta kurduğu iki kampı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne devrettiğini aktaran Eşkinat, Irak’taki sığınmacılara yönelik insani yardımlara devam edeceklerini bildirdi.
KIŞ GELMEDEN  İHTİYAÇLAR GİDERİLDİ
Yardımların dağıtımına katılan ITC Sözcüsü Ali Mehdi de AFAD’ın, Leylan Kampı için 60 büyük çadır gönderdiğini söyledi. 114 metrekarelik her bir çadırda 8 oda olduğunu kaydeden Mehdi, kamptaki yatak, buzdolabı, ocak, mutfak eşyası gibi diğer malzemelerin de Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından karşılandığını belirtti. Mehdi, Türk Kızılay’ın da kamptaki Türkmen sığınmacıların yaralarını sardığını ifade etti.
 
5 milyar dolar harcadık
 
Suriye İnsani Yardım Çalışmaları Değerlendirme Toplantısı, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Programda konuşan AFAD Başkanı Fuat Oktay, Suriyeliler için yapılan harcamanın 5 milyar dolara yaklaştığını söyleyerek, "Bu 5 milyar doların uluslararası boyutu, sadece 265 milyon dolar. Uluslararası boyuttan yeteri kadar ses gelmediğini düşünüyoruz. Birleşmiş Milletlerin bu 265 milyon dolar içerisindeki katkısı ise 170 milyon dolar" dedi. Türkiye'nin 1 milyon 650 bin Suriyeliye kapılarını açtığını belirten Oktay, Irak'tan gelen göçmenlere de aynı samimiyet ve sıcaklığı gösterdiklerini ifade etti.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.