Türkiye, Bilim ve teknolojide hâlâ dünyanın gerisinde

Türkiye, Bilim ve teknolojide hâlâ dünyanın gerisinde

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzmanları Türkiye’nin bilimsel alanda durumunu raporlandırdı.

Buna göre ‘Küresel Rekabet Raporu’nda genel sıralamada 148 ülke arasında 44’üncü sırada yer aldı. Uzmanlar, Türkiye’nin geri kalmaması için inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzmanlarının hazırladığı bilim, teknoloji ve yenilik performansını değerlendiren makalede Türkiye listenin alt sıralarında yer aldı. Makalede 10’un üzerinde farklı veri karşılaştırmalı olarak derlendi. Buna göre Türkiye,  ‘Küresel Rekabet Raporu’nda genel sıralamada 148 ülke arasında 44’üncü sırada yer alırken, ‘Bilimsel Araştırma Kurumlarının Kalitesi’ sıralamasında 63’üncü, şirketlerin Ar-Ge harcamalarında 687inci, Bilim İnsanı ve Mühendisi mevcudiyetinde 53’üncü faydalı model ve patent sayısında ise 41’inci oldu.

    Türkiye’nin bilim, teknoloji ve yenilik performansında dünyada hâlâ çok gerilerde olduğu ortaya çıktı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzmanlarının 10’un üzerinde farklı verileri karşılaştırmalı olarak derlediği makalede Türkiye’nin listede oldukça alt sıralarda yer alması dikkat çekti. Türkiye, ‘Küresel Rekabet Raporu’nda genel sıralamada 148 ülke arasında 44’üncü sırada yer aldı. ‘Bilimsel Araştırma Kurumlarının Kalitesi’ sıralamasında 63’üncü sırada yer bulan Türkiye, şirketlerin Ar-Ge harcamalarında 68. oldu. Bilim insanı ve mühendisi mevcudiyetinde 53. olurken faydalı model ve patent sayısında ise 41. sırada. Yayınlanan bilimsel makalelere bakıldığında ise son yıllarda bilimsel makale sayısının arttığı ancak kalite açısından ciddi sıkıntı yaşadığı görüldü. Türkiye’nin alt sıralardan kurtulması için ihracatta yüksek katma değere ağırlık vermesi gerektiğini vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye ihracatta yüksek katma değere yönelik inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya önem vererek bu sıralamalarda öne çıkabilir.” dedi.

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü uzmanları Zafer Uygun, Tuba Demir ve Kübra Erdoğan Türkiye’nin bilim, teknoloji ve yenilik sisteminin performansını değerlendirmek amacıyla birtakım göstergeleri inceleyerek makale hazırladı. ABD, Almanya, Çin, Güney Kore ve Türkiye’nin farklı konularla ilgili sıralamalardaki yerleri örneklem olarak alındı. Makalede ilk olarak Dünya Ekonomik Forumu’nun ülkelerin rekabet gücü endekslerini karşılaştıran tabloya yer verildi. İnovasyon kapasitesinde Almanya 4., ABD 5., Çin 30., Japonya 6., Güney Kore 22. sırada yer alırken Türkiye 45. sırada yer aldı. Ar-Ge’de üniversite-sanayi işbirliğinde Almanya 9, ABD 3, Çin 33, Japonya 17, Güney Kore 26. olurken Türkiye 52. sırada kendine yer buldu. 7 farklı verinin karşılaştırıldığı ‘Küresel Rekabet Gücü Sıralaması’nda Türkiye 148 ülke arasında 44. oldu. Listede Almanya 4., ABD 5., Çin 29., Japonya 9. ve Güney Kore 25. sırada yer aldı.

    Makalede ikinci olarak ülkelerin Ar-Ge performansı OECD’nin Bilim, Teknoloji ve Sanayi Puan Tablosu üzerinden kıyaslandı. Türkiye’nin Ar-Ge harcamaları 2013’te 11,1 milyar dolar oldu. Ar-Ge harcamalarının gayri safi yurtiçi hasılasına (GSYİH) oranı yüzde 0,92, kişi başına Ar-Ge harcaması ise 166 dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Almanya’nın Ar-Ge harcaması 93,1 milyar dolar, Ar-Ge harcamalarının GSYİH’e oranı 2,88, kişi başına Ar-Ge harcaması ise 1138 dolar olarak gerçekleşti. Çin’in Ar-Ge harcaması 178,2 milyar dolar, bunun GSYİH’e oranı yüzde 1,84 ve kişi başı Ar-Ge harcaması 155 dolar oldu. Güney Kore’nin ise Ar-Ge harcaması 53,2 milyar dolar, GSYİH’e oranı yüzde 4,03 ve Ar-Ge harcaması kişi başına 1.203 dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin Ar-Ge yatırımlarında pazar potansiyeli açısından büyük bir potansiyelinin bulunduğu ancak rakip ülkelerle rekabet edecek politikaların eksikliğinin önemli tehdit olduğu vurgulandı. Türkiye’nin Ar-Ge ile ilgili zayıf noktaları şöyle sıralandı: “Bu konuda üniversitelerin ileri teknoloji alanlarında yeterli sayıda ve nitelikte uzman yetiştirmiyor olması ve üniversitelerin sanayi ile etkileşimi hâlâ önemli zafiyet konularıdır.“ Makalede Thomson’s’ın 2012’ye ait ‘Ülkelerin Bilimsel Performanslarının Değerlendirilmesi’ başlıklı listesine de yer verildi. Buna göre toplam bilimsel doküman sayısı Almanya’da 143 bin 284, ABD’de 537 bin 308, Çin’de 392 bin 164, Japonya’da 118 bin 768 ve Güney Kore’de 67 bin 688 iken Türkiye’de 25 bin 18 olarak gerçekleşti. Makale sayıları ve atıf oranları karşılaştırıldığında Türkiye’nin son yıllarda bilimsel makale sayısının arttığı ancak kalite açısından ciddi sıkıntıların yaşandığının gözlendiği belirtildi. Yayın sayısı sıralamasında 10 yılda 8 basamak yükselen Türkiye, 13 yıl önce 26. sırada iken geçen yıl 18. basamağa yükseldi. Makalede, yayın sayısındaki bu artışın kalite sıralamasına yansımadığı, Türkiye’nin atıf sayısı sıralamasında ise sadece 4 basamak yukarı çıkabildiği, geçmişte birbirine paralel olarak artan iki kategori arasındaki makasın giderek açıldığına dikkat çekildi.

İhracatta ‘yüksek teknoloji’ fakiriyiz

Makalede Deloitte’in ABD Rekabet Konseyi işbirliği ile hazırladığı ‘Küresel Üretim Rekabet Gücü’ İndeksi 2013 raporuna da yer verildi. İlk sırada Çin, ilk 10’da ise Almanya, ABD, Güney Kore, Kanada ve Japonya, Hindistan, Tayvan, Brezilya ve Singapur yer aldı. Aynı sıralamada Türkiye, 20. sırada yer bulabildi. Aynı araştırmada ileri teknoloji ürünlerinin imalat ürünleri ihracatı içindeki oranıyla ilgili karşılaştırmada Türkiye’nin oldukça gerilerde yer alması dikkat çekti. Yüksek teknoloji içerikli sektörlerin ihracat payı Almanya’da yüzde 32, ABD’de yüzde 46, Çin’de yüzde 39, Japonya’da yüzde 31 ve Güney Kore’de yüzde 41 iken Türkiye ise sadece yüzde 4,8 olarak gerçekleşti. Makalede Fransız İşletme Okulu, Cornell Üniversitesi ve Dünya Fikri Hakları Örgütü (WIPO) tarafından hazırlanan ‘Küresel İnovasyon Endeksi 2013’ raporunda Türkiye’nin 142 ülke arasında 68. sırada yer aldığı belirtildi. Endeksin ilk sırasında İsviçre yer alırken ABD 5., Almanya 15., Güney Kore 18., Japonya 22. ve Çin 35. sırada yer aldı.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.