Türkiye Afrikalılara eğitim verecek

Türkiye Afrikalılara eğitim verecek

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslan'dan açıklamalar...

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslan, “Tüm dünya ekonomi, kalkınma, iklim değişikliği, enerji güvenliği, istihdam ve yoksulluğun giderilmesi ve gıda güvenliği gibi alanlarda da 21.yüzyılın baş döndüren sosyal ve teknolojik gelişimleri doğrultusunda küresel ekonomik işbirliği sisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalarına devam ediyor” dedi.

AR-GE'YE YÜZDE 1
Gelişmiş ülke grubundaki Ar-Ge payı yüzde 2.5 ve üzerinde olduğunu ifade eden Uslan, “Milli Gelirden Ar-Ge'ye ayrılan pay ülkemizde son yıllarda önemli miktarda artırılmış ve ancak 2014 sonunda yüze 1'e ulaştı. Ar-Ge'ye ayrılan payın sadece yüzde 1'lik orana erişiminde bile, ülkemizde ortaya çıkan Mühendislik ve üretime dayalı yapısal dönüşümün olumlu etkilerini görmek mümkün” şeklinde konuştu.

MİLLİ PROJELER MÜHENDİSLİK TEMELLİ
Son yıllarda Türkiye'deki ekonomik gelişimler atak yaptığı dile getiren Uslan, “Hızlı tren projesi, toplu konut ve kentsel dönüşüm projeleri, Marmaray projesi, havalimanı projeleri, bilgi otomasyon projeleri, savunma sanayii projeleri, otomotiv ve makina imalat sektöründeki milli projeler tamamiyle mühendislik temelli projelerdir” dedi.

DÜNYA'YA 3,6 MİLYAR DOLARLIK YARDIM
Türkiye başta Afrika ve Asya ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya sağladığı kalkınma yardımlarının 3,6 milyar Dolar seviyesinde bulunduğunu belirten Uslan, “Resmi insani yardımının milli gelire oranı dikkate alındığında, Türkiye, dünyanın “en cömert” donör ülkesi konumundadır. Ülkemizde Dünya İnsani Zirvesi gerçekleştirildi. Zirvenin en temel amacı olan “İnsani krizleri önleyici politikalar” ile “Küresel insani yardım ve kalkınma politikalarının” belirlenmesinde mühendislik yaklaşımlarının kullanılması noktasında, ülkemizin mühendislerine görevler ve sorumluluklar düşüyor” ifadesini kullandı.

1,1 MİLYAR İNSAN ELEKTRİKTEN YOKSUN
G20 tarihinde ilk Enerji Bakanları toplantısı da yine Türkiye'nin dönem başkanlığında 2 Ekim 2015'te İstanbul'da düzenlediğini hatırlatan Uslan, “Dünya genelinde 1,1 milyar insanın elektrikten yoksun olduğu ve bu insanların 650 milyonunun Sahra-Altı Afrika'da yaşıyor olması, enerjiye erişim sorunlarına çözüm bulma noktasında ülkemize tarihi bir insani sorumluluk yükledi” diye konuştu.

DİZ'DE TÜRKİYE'YE KİLİT ROL
Uslan, “Dünya tarihinde ilk defa yapılmakta olan Dünya İnsani Zirvesi'nde, mühendislik alanında dünya çapında takdir toplayan ve kabul gören alt yapı projeleriyle, mühendislik bilgi birikimiyle ülkemizin kilit rol üstlenmesi, insani diplomasi alanında ilgili tüm coğrafyalarda varlığını hissetirmesidir” şeklinde konuştu.

 

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.