Türkiye Afrika ortaklık zirvesine hazırlanıyor

Türkiye Afrika ortaklık zirvesine hazırlanıyor

Afrika'ya Açılım Politikası ile kıtada en fazla varlık gösteren ülkelerden biri haline gelen Türkiye, 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'yle stratejik ortaklığı ileri götürmeyi hedefliyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin 1998 yılında başlattığı Afrika'ya Açılım Politikası süreci, AfrikaBirliği'nin 2008'de Türkiye'yi stratejik ortak olarak ilan etmesi ve aynı yıl İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'nin ardından hızlanarak Afrikaülkeleri ile siyasi, ticari ve kültürel ilişkilerini geliştiren Türkiye'yi kıtasal politikada etkin bir aktör konumuna getirdi. 
 
İstanbul'daki zirve sırasında kurulan izleme mekanizması uyarınca 2013 yılı içinde bir Afrikaülkesinde yapılması planlanan, ancak etkinliğe ev sahipliği yapmak isteyen Ekvator Ginesi ve Etiyopya arasındaki uzlaşmazlık nedeniyle düzenlenemeyen 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin, Türkiye'nin girişimleri sonucunda Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da 19-21 Kasım tarihlerinde yapılmasına karar verildi. 
 
Banjul Formülü
 
Afrika Birliği'nin mutat uygulaması çerçevesinde, "Banjul Formülü" olarak adlandırılan ve belli sayıdaAfrika ülkesinin tüm kıtayı temsilen zirveye iştirakini öngören düzenlemeyle Afrika Birliği Dönem Başkanı Moritanya, Eski Dönem Başkanı Etiyopya, Cezayir, Nijerya, Güney Afrika, Senegal, Libya, Zimbabve, Kenya, Gana, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Mısır toplantıya davet ediliyor. 
 
"Afrika'nın Sürdürülebilir Kalkınması ve Bütünleşmesinin Güçlendirilmesi İçin Yeni Bir Ortaklık Modeli" temalı zirveye bu ülkelerin devlet başkanı düzeyinde katılım sağlaması öngörülüyor. Zirveye Türkiye'yi temsilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iş dünyasından oluşan 200 kişilik heyetin katılması bekleniyor.
 
Zirvede, dünyadaki ülkelerin üçte birini oluşturanAfrika ülkeleri ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın daha ileri götürülmesi hedefleniyor. Ayrıca, toplantılarda ortaklığın mevcut durumunun ele alınması, 2014-2018 uygulama planı ile gelecek döneme ilişkin bir çerçeve belirlenmesi ve bir bildirge kabul edilmesi planlanıyor. 
 
Afrika Ortaklık Politikası
 
Türkiye'nin Afrika'ya Açılım Politikası, "eşit ortaklık ve karşılıklı fayda" ilkeleri temelinde gelişerek ticaret hacminden, siyasi diyalog mekanizmalarına, eğitim faaliyetlerinden ekonomik yatırımlara kadar birçok alanda hızlı bir ilerleme sağladı.
 
Kaydedilen ilerlemeler ve ilişkilerin gelişmesi sonucu "Afrika’ya Açılım Politikası" 2013 yılı itibariyle yerini "Afrika Ortaklık Politikası" olarak adlandırılan sürece bıraktı. Türkiye, son 10 yıl baz alındığında Brezilya, Hindistan ve Çin ile Afrika’daki en etkin ülkeler içinde yer alıyor. 
 
Afrika Ortaklık Politikası'nın amaçları, Afrika kıtasında barış ve istikrarın tesisine katkıda bulunmak, Afrikaülkelerinin siyasi, ekonomik ve sosyal kalkınmalarına yardımcı olmak, bu amaçla siyasi, ekonomik, ticari, insani konular, yeniden yapılanma, güvenlik, kamu diplomasisi ve arabuluculuk alanlarında karşılıksız yardımda bulunmak, Afrika’nın kaynaklarınınAfrikalılara yarar sağlayacak şekilde geliştirilmesine katkı sunmak, ikili ilişkilerin eşit ortaklık ve karşılıklı fayda temelinde geliştirmek olarak sıralanıyor.
 
Sahra'nın güneyindeki Afrika ülkeleri esas alınmak suretiyle hazırlanan verilere göre, Türkiye kıtada 2003 yılında yedi olan büyükelçilik ve bir olan ticaret müşavirliği sayılarını 2013'te 30'a çıkardı. 10 yıllık süreçte Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki uçak seferleri, turist sayıları, ithalat ve ihracat verileri de gözle görülür şekilde artış gösterdi. 
 
Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Türkiye ihracatının yüzde 9,3'ünü, ithalatının yüzde 3,7'sini, yurt dışı yatırımlarının yüzde 3,6'sını ve yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin ise yüzde 18,1'ini Afrika'yla gerçekleştiriyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.