Türkiye ABD'yi 'ikiyüzlülük'le suçladı

Türkiye ABD'yi 'ikiyüzlülük'le suçladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD askerlerinin YPG armalı üniformalar giymesini "ikiyüzlülük" olarak niteledi.

Antalya'da düzenlenen BM En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı'nda konuşan Çavuşoğlu, "Terörle mücadelede çok iddialı olan bir ülkenin, bizim müttefikimizin, ABD askerlerinin YPG armasını, bir terör örgütünün armasını kullanması kabul edilemez" dedi.

Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Telefonda Sayın Obama, Sayın Kerry, bize YPG'nin, PYD'nin güvenilir olmadığını söyleyecek ve terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduğunu söyleyecekler. Sonra Ankara'daki iki saldırının sorumlusu terör örgütünün armalarını takacaklar."

"Neymiş efendim, kendi güvenliğini sağlamak içinmiş. O zaman onlara tavsiyemiz Suriye’nin diğer bölgelerine gittikleri zaman DAEŞ’in, El-Nusra’nın, El-Kaide’nin armasını taksınlar, Afrika’ya gittikleri zaman da Boko Haram’ın armasını taksınlar. Biz bu terör örgütleriyle YPG'yi aynı görmüyoruz diyenlere cevabımız, 'Bu çifte standarttır ve iki yüzlülüktür' olur."

Suriye'nin kuzeyinde önemli bölümünü Kürt YPG güçlerinin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin Rakka'nın kuzeyinde IŞİD'e karşı yürüttüğü operasyonlar sırasında çekilen bir fotoğrafta ABD askerlerinin üzerinde YPG arması olan kamuflajlar giydiği görülmüştü.

Pentagon Sözcüsü Peter Cook, ABD güçlerinin Suriye Demokratik Güçleri'ne danışmanlık için bölgede bulunduğunu ve sıcak çatışmalara girmediğini ifade ederek YPG armaları için "Özel harekat birlikleri belli bölgelerde operasyonlara katılırken kendi güvenliklerini sağlamak adına yerel silahlı güçlerin arasına karışabilir" dedi.

Pentagon sözcüsü fotoğraflardaki askerlerin ABD askeri olduğunu doğrulasa da fotoğrafların nerede ve ne zaman çekildiğine ilişkin bilgi vermedi.

Türkiye Suriye'deki Kürt YPG güçlerini 'PKK'nın uzantısı olan bir terör örgütü' olarak tanımlıyor.

ABD ise her ne kadar PKK'yı 'terör örgütü' olarak sınıflandırsa da YPG'yi Suriye'de desteklenebilecek nitelikteki muhalif gruplardan birisi olarak görüyor.

ABD: %60 Kürt, %40 Arap

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner ise düzenlediği basın toplantısında ABD'nin danışmanlık yaptığı Suriye Demokratik Güçleri'nin yapısına ve yürüttüğü operasyonlara dair bilgiler verdi.

Toner düzenlediği basın toplantısında Rakka'nın kuzeyinde IŞİD'e karşı ilerleyen Suriye Demokratik Güçleri için "Yüzde 60'ı Kürt, yüzde 40'ı Arap" dedi.

Toner, oluşturulan ittifak içerisindeki dengenin iyi kurulması gerektiğini, IŞİD'in elinden alınan bölgelerdeki nüfusun etnik ve mezhepsel eğilimlerinin gözönünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.