Türkiye AB'den daha iyi durumda

Türkiye AB'den daha iyi durumda

Türkiye, eylülde yüzde 19,1 olarak hesaplanan genç işsiz oranıyla Avrupa Birliği (AB) üyesi 17 ülkeden daha iyi durumda bulunuyor. Küresel ekonomik krizin etkilerinden kurtulmaya çalışan 28 üyeli AB'de genç işsizlik oranı, eylülde ortalama yüzde 21,6 olar

2008 yılında Lehman Brothers'ın çöküşüyle başlayan ve dünyayı etkileyen küresel krizin üzerinden 7 yıl geçmesine karşın, çoğu Avrupa ülkesinde genç işsizlik sorun olmaya devam ediyor. Krizden en az etkilenen ülkelerden biri olan Türkiye'nin genç nüfusta işsizlik oranı ise çok sayıda AB üyesinden daha düşük seyrediyor.

AA muhabirinin Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, eylül itibarıyla 4 milyon 68 bin gencin istihdam edildiği Türkiye'de 25 yaş altı işsizlik oranı yüzde 19,1 olarak gerçekleşti. 

Küresel ekonomik krizin etkisiyle geçen yıl tavan yapan 28 üyeli AB'deki genç işsizlik oranı da Avrupa ekonomilerinin toparlanma sürecine girmesiyle bu yılın eylül döneminde yüzde 21,6'ya kadar düştü. 

 En düşük genç işsizlik oranı Almanya'da

Genç işsizliğin AB ortalamasından daha düşük gerçekleştiği Türkiye, yüzde 19,1'lik oranıyla aralarında Fransa, İspanya, Yunanistan ve Polonya'nın da bulunduğu birlik üyesi 17 ülkeyi geride bıraktı. 

Avrupa ekonomisinin lokomotif ülkesi Almanya, yüzde 7,7 ile 25 yaş altı işsizliğin eylülde en düşük hesaplandığı ülke olurken, onu yüzde 9,5'le Avusturya ve yüzde 9,8'le Hollanda takip etti. 

Genç nüfusta işsizlik oranının en yüksek gerçekleştiği ülke ise yüzde 53,8'le İspanya oldu. Bunu yüzde 49,8'le Yunanistan, yüzde 42,7'yle İtalya ve yüzde 41,5'le Hırvatistan izledi.

Bu oran AB'nin önemli ortaklarından İngiltere'de yüzde 16,3, Fransa'da yüzde 24,3 ve Polonya'da yüzde 23,6 olarak ölçüldü. 

 Uluslararası Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Bayraktutan

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İktisat Bölüm Başkanı ve Uluslararası Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, küresel ekonomik kriz boyunca istihdam kapasitesini geliştirme anlamında Türkiye'de Avrupa'ya göre daha olumlu tablo yaşandığını söyledi. 

Global krizin Avrupa'da önce finans çevrelerinde, sonra da reel ekonomide önemli olumsuzluklara yol açtığını anlatan Bayraktutan, bunun üzerine bankacılık ve sigortacılık sektörleri başta olmak üzere bankacılığın finanse ettiği çeşitli sektörlerde önemli istihdam kayıpları yaşandığını kaydetti. 

Bayraktutan, küresel ekonomik kriz nedeniyle Avrupa'da birçok banka ve sigorta şirketinin iflas ettiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Dolayısıyla orada çalışanların önemli kısmı da genç insanlardı. İşsiz kalanlara yeni istihdam alanları üretemediler. Buna karşılık küresel ekonomik kriz boyunca Türkiye'de tarım, turizm, inşaat gibi sektörler hem gençleri hem de genel olarak istihdamı desteklemeye devam etti. Türkiye'de birçok banka yeni şubeler açtı, sigorta şirketleri yeni elemanlar istihdam etti ki bunların önemli kısmı hem genç hem de kadın istihdamı şeklinde oldu. Dolayısıyla Batı'da finans sektörü ve onun etkisinde kalan reel sektörde işsizlik olumsuz yönde etkilenirken, Türkiye'de tam tersi istihdam olanakları oluştu. Bu da Türkiye'deki genç işsizlik oranının Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında daha düşük düzeylerde kalmasına yol açtı. Türkiye'nin genç nüfustaki işsizlik oranının 17 AB ülkesinden düşük olması, küresel ekonomik krizden daha az etkilendiğinin önemli göstergesi." 

Türkiye'de nüfusun önemli kısmını gençlerin oluşturduğunu, dolayısıyla yaşlı nüfusa sahip Avrupa ülkelerindeki demografik koşulların genç işsizliği düşürmeye daha uygun olduğuna işaret eden Bayraktutan, "Buna rağmen Türkiye, genç işsizliğinde Avrupa'ya nazaran daha iyi performans sergiliyor. Zaten Türkiye'yi pozitif ayrıştıran ve performansını daha olumlu hale getiren önemli ayrıntı da bu" ifadesini kullandı. 

Türkiye ve AB ülkelerinin eylüle ilişkin genç nüfusta işsizlik oranları şöyle:

   Genç İşsizlik (%)

Almanya  7,7

Avusturya  9,5

Belçika  23,9

Bulgaristan  22,0

Çek Cumhuriyeti  14,7

Danimarka  12,8

Estonya  13,5

Finlandiya  20,1

Fransa  24,3

GKRY  34,8

Hırvatistan  41,5

Hollanda  9,8

İngiltere  16,3

İrlanda  22,7

İspanya  53,8

İsveç  23,7

İtalya  42,7

Letonya  21,1

Litvanya  16,6

Lüksemburg  15,6

Macaristan  19,3

Malta  10,6

Polonya  23,6

Portekiz  33,0

Romanya  24,3*

Slovakya  29,0

Slovenya  16,4

Yunanistan  49,8

AB (28)  21,6

Avro Bölgesi (18)  23,4

Türkiye  19,1

Not: (*) Romanya'nın genç işsizlik oranı haziran ayı verisidir.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.