Türkiye ABD'den Gülen'in tutuklanmasını talep etti

Türkiye ABD'den Gülen'in tutuklanmasını talep etti

Türkiye, resmi olarak ABD'den Pensilvanya eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen'in tutuklanmasını talep etti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Adalet Bakanlığı ABD'den, Gülen cemaati lideri Fethullah Gülen'in "darbe girişiminin emrini verdiği, komuta ettiği" gerekçesiyle tutuklanmasını talep etti. Haberde Adalet Bakanlığı'nın ABD Adalet Bakanlığı'na darbe girişimi nedeniyle Gülen'in geçici tutuklanmasını talep eden yazıyı gönderdiği belirtildi.

Böylelikle Türkiye ilk kez resmi yollardan Gülen'in tutuklanması için girişimde bulunmuş oldu. Ağustos ayının sonunda İzmir'de yürütülen "Askeri casusluk kumpası" davası kapsamında, 12'si tutuklu, 68 sanığın yargılandığı davada, bir numaralı sanık olan Fethullah Gülen hakkında tutuklama kararı çıkmıştı.

"Pişman değilim"

1999 yılının Mart ayından bu yana ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen ise hakkındaki suçlamaları reddediyor. Son olarak ABD'de yayımlanan Politico dergisine verdiği mülakatta, "Hiçbir şey için pişman değilim" demişti. Türkiye'nin iade edilmesi için başlattığı çalışmalara da değinen Gülen, "ABD'nin sizi Türkiye'ye iade etmesi halinde ne yaparsınız?" şeklindeki soru üzerine ABD'nin hukukun üstünlüğünü koruma ve özgürlüklere saygı konusunda bir geçmişi olduğunu hatırlatmıştı.

Gülen kendisi hakkında düşük de olsa siyasi gerekçelerle sınır dışı kararı verilmesi halinde zorla gönderilmesine gerek duyulmayacağını belirtti ve "Gözümü kırpmadan biletimi alır, kendi isteğimle giderim" diye konuştu.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ağustos ayında Türkiye'ye ziyareti sırasında, Gülen'in iadesine Federal Mahkeme'nin karar vereceğini söylemişti.

© Deutsche Welle Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.