Türkiye AB Sivil Koruma Mekanizması'na üye oldu

Türkiye AB Sivil Koruma Mekanizması'na üye oldu

AFAD'ı, Avrupa çapında bir dayanışmayı ve işbirliğini öngören Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması'nın bir üyesi yapan anlaşma, Brüksel'de imzalandı.

Felaketlere müdahalede ve insani operasyonlarda Türkiye ve AB arasındaki işbirliğini artıracak üyelik için imzaları Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay ve AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Hristos Stilianidis attı.

AB Komisyonu'ndaki imza töreninde konuşan AFAD Başkanı Oktay, Türkiye'ye yapılan davet üzerine iki yıla yakın süren görüşmeler sonucu mekanizmaya dahil olma kararlarının, dünya genelinde felaketlerin ve insani kurtarma çalışmalarının yönetiminde aktif ve kalıcı işbirliği niyetlerini gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin etkin ve verimli felaket yönetimi sistemi ve bu alandaki başarılı çalışmalarıyla AB Sivil Koruma Mekanizması'na önemli katkı yapacağını belirten Oktay, "Bu mekanizmanın (Türkiye'nin üyeliğiyle) pekişeceğine ve yeni bir perspektif ve dinamizm kazanacağına inanıyorum. Türkiye'nin bu mekanizmaya hem politikaların şekillenmesinde ve karar alma düzeyinde hem operasyonel düzeyde aktif katılım niyeti taşıdığını vurgulamak istiyorum" dedi.

"Türkiye güçlü ve tecrübeli bir ortak"

Stilianidis ise aralık ayında Türkiye'yi ziyaretinde Suriyeli sığınmacıların ağırlandığı kamplara da gittiğini hatırlatarak, "Çalışmalarınızdan gerçekten etkilendim. Türk hükümetinin Suriyelilere ve diğer sığınmacılara desteğini derinden takdir ediyorum. Türkiye ağır bir yük paylaşıyor. Gerçekten ihtiyaç duydukları anda Suriye halkına misafirperverlik gösterdi. Avrupa, Türkiye'nin çabalarını destekliyor" diye konuştu.

Stilianidis, Türkiye'nin üyeliğinin önemine işaret ederek, "Şüphesiz güçlü ve tecrübeli bir ortak alıyoruz" ifadesini kullandı. Stilianidis, Türkiye'nin katılımının AB'nin felaketlere müdahale kapasitesini kayda değer şekilde artıracağını söyledi.

AFAD’ın imzasıyla başlayan üyelikle Türkiye, Avrupa çapındaki Ortak Acil Durum ve Enformasyon Sistemi’ne (CECIS) ve Avrupa Afet Gözlem Ağı'na dahil olacak, Avrupa erken uyarı sistemini kullanabilecek.

AB Sivil Koruma Mekanizması'nın katılımcıları arasında yeni üye Türkiye'ye ilaveten 28 AB üyesiyle Norveç, İzlanda, Makedonya ve Karadağ bulunuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.