Türkiye, 2013’te de konut fiyatı artışında Avrupa şampiyonu

Türkiye, 2013’te de konut fiyatı artışında Avrupa şampiyonu

Konut fiyatı artışında Avrupa’da 2012’nin şampiyonu Türkiye, bu ünvanını geçen yıl da sürdürdü.

2013’ün ilk 9 ayında konut fiyatı artışı yüzde 12,5’a ulaştı.Sektör oyuncularına göre inşaat maliyetlerinin yükselmesiyle ev fiyatları 2014’te de yüzde 10-15 arasında artacak.

Konut fiyatı artışında Avrupa’da 2012’nin şampiyonu Türkiye, aynı performansını 2013’te de sergiliyor. Nitekim, global emlak danışmanlık şirketi Knight Frank’ın yayınladığı ve 2013 ilk 9 ayını 2012 ilk 9 ayı ile kıyaslayan Global Pouse Price Index’te Türkiye geçen yıl da Avrupa’nın en fazla konut fiyatı artan ülkesi konumunda açıklandı. Rapora göre Türkiye, gelişmekte olan piyasalarda da Çin ve Endonezya ile birlikte başı çekiyor. Türkiye Merkez Bankası’nın önceki hafta yayınladığı raporda, Avrupa’da yüzde 5 ile 2012’de konut fiyatları en fazla artan ülke olduğuna dikkat çekilmişti. Global Pouse Price Index 2013’te ise Türkiye’nin 2013 ilk 9 ayında konut fiyatları artışının yüzde 12,5’a ulaştığı raporlandı. Avrupa’da en yüksek artış olan bu rakam, dünyada ise en yüksek altıncı artış. Dünyada geçen yıl en fazla konut fiyatı yüzde 28,5 ile Dubai’de arttı. Çin’de de yüzde 21,6 ile ikinci artış yaşanırken, artışlar Hong Kong’da yüzde 16,1, politik krizi bir türlü atlatamayan Tayvan’da yüzde 15,4, Endonezya’da yüzde 13,5, Brezilya’da yüzde 11,9 olarak gerçekleşti. 

Gayrimenkul sektörü araştırmacılarından Reidin’in ‘Emlak Endeksi’ araştırması da Global Pouse Price Index 2013’ün sonuçlarını doğruluyor. Reidin’e göre Kasım 2012’den Kasım 2013’e geçen bir yıllık sürede Türkiye genelindeki konutların fiyat artışı yüzde 13,32 olurken, en yüksek artış yüzde 17,06 ile İstanbul’da, en düşük artış yüzde 5,08 ile Kocaeli’nde gerçekleşti. En yüksek fiyat artışı sıralamasında İstanbul’un ardından yüzde 12,06 ile Adana ikinci ve yüzde 10,51 ile İzmir üçüncü sırada yer aldı. Yine Reidin tarafından geliştirilmiş marka projelerle ilgili olarak ‘Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre, Kasım 2012’den Kasım 2013’e geçen bir yıllık sürede Türkiye genelinde fiyatlar yüzde 14,75 arttı. En yüksek fiyat artışı yüzde 10,78 ile İstanbul Avrupa yakasında gerçekleşirken, İstanbul Asya yakasındaki artış yüzde 9,01 olarak gerçekleşti.

İnşaat maliyetlerinin yükselmesi ile birlikte Türkiye konut fiyatlarında 2014’te ise yüzde 10 ile 15 arasında artış bekleniyor. Bakyapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Bakgör, sektörde likidite bolluğunun da azalmasının etkisiyle artan döviz kurunun demirin fiyatında yüzde 10, mobilyada yüzde 35 fiyat yükselmesine sebep olduğunu belirterek, “Bu, konut fiyatlarına yüzde 10 yansıdı. Ayrıca sektör oyuncularının maliyet kalemlerinde yüzde 1 olarak yazılan arazi gibi giderler artık yeni uygulama gereği yüzde 18’den yansıyacak. Bunlar sektörü etkileyecek.” diyor. Eminevim Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün ise maliyet kalemlerindeki artışın sektöre en az yüzde 10 fiyat artışı şeklinde yansıyacağı kanaatinde. Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER’in Başkanı Aziz Torun ise, “2014, parasal genişlemede duraklamanın olduğu bir yıl. Bu bir dezavantaj. Bunun siyasi ve ekonomik istikrarla telafisi mümkün. Türkiye’de krizler kurla geldiği için krizi kur artışıyla algılıyoruz. Bundan dolayı insanlar bazı kararlarını erteleyecekler. Bu inşaatı etkileyecek.” değerlendirmesinde bulunuyor. Faiz artışının da maliyetleri artırdığını belirten Torun, ancak bireysel tüketicinin de yabancı yatırımcının da istikrarı hissettiğinde bu artışı sübvanse edebileceğini düşünüyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.