Türkiye 100 bin kişiyi Suriye içinde ağırlıyor

Türkiye 100 bin kişiyi Suriye içinde ağırlıyor

Türkiye Suriye sınırının gerisinde kurulan çadırkentlerde kalan 100 bine yakın Suriyelinin ihtiyaçlarını karşılarken bu durum güvenli bölge denemesi olarak yorumlanıyor

Halep’in kuzeyine yönelik operasyonunun ardından Halep’in kırsal kesiminden Kilis’in karşısındaki Esselame bölgesine 40 bin Suriyeli geldi. Çadırkentlerde kalan 77 bin civarındaki Suriyeliyle birlikte Türkiye’nin 100 bin kişiyi ağırladığı belirtildi. Türkiye’nin Suriye içerisindeki çadırlarda kalan Suriyelilere yardım etmesi de facto güvenli bölge denemesi olarak yorumlanıyor.

Haberturk’te yer alan habere göre Esad ordusunun Rus savaş uçaklarının desteğiyle Hayan, Hreytan, Rityan, Kafr Hamra Anadan, Tel Cibin, Kafr Naya, Mayir ve İhris’e düzenlediği saldırılardan kaçan yaklaşık 40 bin Suriyeli, kiraladıkları minibüs, kamyonet ve panelvanlarla Kilis sınırına geldi. Kilis sınırının 1 kilometre ilerisinde bulunan Tirşem ile Şimerin köylerindeki zeytin bahçeleri de çadırlarla dolup taştı.

Saldırılardan kaçanların büyük bölümü Esselame Sınır Kapısı ve çevresindeki çadırkentlere yerleştirilirken binlerce Suriyeli kendi imkânlarıyla kurdukları naylon çadırlarda ve araçlarında kalarak hayata tutunmaya çalışıyor. Yetkililer, Suriye tarafında kurulan çadırkentlerde 77 bin Suriyelinin barındığını yeni gelen sığınmacılarla Türkiye’nin sınırlarının dışında da 100 bin insana barınma imkanı sağladığını söylüyor. Sınırın diğer tarafında askeri araç hareketliliği de dikkat çekiyor.

Bölgede oluşan yeni çadır ihtiyacı üzerine AFAD ve Kızılay, Suriye’de yeni çadırkent kurma hazırlığına başladı ve mevcut kampları genişletme çalışmasına girdi. Sınırın Suriye tarafında kurulu çadırlarda kalan Suriyelilerin, yemek ve diğer ihtiyaçları STK’lar aracılığıyla Türkiye’den karşılanıyor.

HEDEF OLAN TIR’LAR DA SIĞINDI

Rus jetlerinin Halep’in kuzeyi ve Azez kentine yönelik bombardımanı sürerken özellikle hedef seçilen TIR’lar da Esselame Sınır Kapısı’na sığındı, uzun TIR kuyrukları oluştu. Öncüpınar’da yığılma nedeniyle TIR’ların geçişine de izin verilmiyor. İnsani yardım taşıyan TIR’lar giriş çıkış yapabiliyor.

Dünya bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.