Türkiye 1 haftadır soy raporuna bakıyor

Türkiye 1 haftadır soy raporuna bakıyor

e-Devlet’in soy ağacı uygulamasından alınan belge sayısı 1 haftada 14,5 milyonu geçti. Soy raporları aile fertleri arasında elden ele dolaştığı için neredeyse tüm Türkiye, dede ve ninelerinin bilgilerini incelemiş oldu.

E-Devlet’te hizmete giren 'soy ağacı' uygulamasından alınan belge sayısı 1 haftada 14,5 milyonu geçti. Son açıklanan verilere göre 80 milyon 810 bin 525 olan Türkiye nüfusunun 5’te 1’i, söz konusu hizmet üzerinden 'alt-üst soyu'nu öğrenmiş oldu. Alınan raporları aile fertleri arasında elden ele dolaştığı için neredeyse tüm Türkiye, dede ve ninelerinin kişisel bilgilerini incelemiş oldu. Alt-üst soy raporu hizmeti kapsamında bir haftada 14 milyon 568 bin 890 belge üretildi. Kanun değişikliğiyle vatandaşların sadece ilçe nüfus müdürlüklerinden bilgi amaçlı verilen “alt soy üst soy raporu”nu e-Devlet üzerinden de alabilmeleri mümkün hale geldi. İnternetten 8 Şubat’tan itibaren alınmaya başlanan ve yoğun talep nedeniyle 5 gün geçici olarak durdurulan “alt-üst soy raporu”, 14 Şubat gece yarısı yeniden kullanıma açıldı.

Göçmenler çifte vatandaşlığa koşuyor

Soy raporuna bakarak ailesinde göçmenlik olduğunu öğrenen vatandaşlar, çifte vatandaşlık için hukuk bürolarına koşuyor. Son 200 yıllık süreçte Türkiye’de 6 milyon göçmen bulunduğunu belirten MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı arabulucu-avukat Kerim Altıntaş, “Akrabalık ilişkilerinin tespiti ile vatandaşlık kazanılabilir. Ancak her ülkenin kendi hükümranlık alanı vardır. Örneğin Bulgaristan vatandaşı bir kişi ile soy bağı ilişkisi kurulabilirse, Bulgaristan yasasına göre soy bağı ilişkisiyle vatandaşlık kazanmak da mümkün” dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.