Türkçe'ye ilgi artıyor'

Türkçe'ye ilgi artıyor'

Kazakistan'daki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdür Vekili Almagül İsina, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri arasında Türkçe öğrenmeye en çok ilgi duyan ülkenin Kazakistan olduğunu ve halihazırda 500 öğrencinin sıra beklediğini söyledi.

Kazakistan'daki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdür Vekili Almagül İsina, Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin Türkçe, mozaik, drama, taş bebek yapımı gibi kursların yanı sıra çeşitli kültürel etkinlikler düzenlendiğini belirterek, “Etkinliklerimiz, Türkiye ile Kazakistan halklarının kültürel değerlerini yansıtıyor.” dedi.

Kazakistan'ın BDT ülkeleri arasında Türkçe öğrenmeye en fazla ilgi duyan ülke olduğuna işaret eden İsina, “Bu ilgi, özellikle başkent Astana'da gözlemleniyor. Şu an 500 kişi Türkçe öğrenmek için bizde sıra bekliyor. Böyle bir talep, iki ülke arasındaki ilişkilerin göstergesidir.” diye konuştu.

İsina, bugüne kadar Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde yaklaşık 600 öğrencinin Türkçe kurslarını bitirdiğini ifade ederek derslerin Türkiye'den gelen öğretmenler tarafından haftada üç kez gündüz ve akşam saatlerinde verildiğini kaydetti.

Türkçe konuşma dersleri

Merkez'in öğrencilere kütüphane, Türkçe sinema gösterimi gibi imkanlar da sağladığına dikkati çeken İsina, “Kazakistan'daki Avrasya Üniversitesi Türkoloji Bölümünün bünyesinde Türkçe konuşma kulübü açmayı planlıyoruz. Öğrencilerimiz haftada iki kere Türkoloji Bölümünde okuyan öğrencilerle bir araya gelerek Türkçe konuşma dersleri alacaklar.” bilgisini verdi.

İsina, Türkiye'nin desteğiyle Astana sakinlerinin isteği üzerine geçen yıl mozaik kurslarının açıldığını ifade etti.

Mozaik kursunun yerel halktan büyük ilgi gördüğüne işaret eden İsina, “Yıl sonunda öğrencilerin yaptığı çalışmaların sergisini düzenlemeyi planlıyoruz.” dedi.

Türkiye'den gelen mozaik eğitmeni Filiz Yelken de başkent Astana'da yaşayan Türk kadınların gönüllü olarak, Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde mozaik, drama, taş bebek yapımı gibi güzel sanatlar derslerini verdiklerini aktardı.

Mozaik kurslarına Kazak ve Rus öğrencilerinin katıldığını söyleyen Yelken, yerel halkın mozaiği merak ve sevgiyle yaptığını kaydetti.

Yelken, mozaik derslerinde öğrencilerin Kazak, Türk ve modern figürler üzerinde çalıştıklarına belirterek “8 aylık kurs sürecinde öğrencilerimiz, mozaiğin çizim ve kesim tekniklerini, hangi renkleri kullanacaklarını öğreniyorlar. Bunları öğrendikten sonra çok güzel eserler yapmaya başlıyorlar.” dedi.

Bugüne kadar öğrencilerin geleneksel desenler, kartal, gelincik, lale gibi motifler üzerinde çalıştığını açıklayan Yelken, yıl sonunda düzenlenecek sergiye kadar güzel çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Yelken, aynı zamanda taş bebek kurslarını da verdiğini belirterek şunları kaydetti:

“Astana sakinleri, taş bebeği henüz çok iyi bilmedikleri için fazla ilgi göstermedi. Kurslarımıza daha çok Türk vatandaşları geliyor. Türkiye'de bu tür kurslarımız genellikle meslek edindirme kursları olarak yapılıyor. Kursiyerler, öğrendiklerini sonradan dışarıda yapıp kazançlar elde edebiliyorlar.”

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.