Türkçe namaz kıldırmanın denemeleri yapıldı

Türkçe namaz kıldırmanın denemeleri yapıldı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "18 yıl boyunca 'Tanrı uludur. Tanrı'dan başka yoktur tapacak' diye bir sesi, ezan diye zorla bu millete dinlettiler" dedi.

Kurtulmuş, gazeteci-yazar Muharrem Coşkun'un, Mehmet Akif Ersoy ile ilgili 1925-1940 yılları arasında devlet yetkililerince tutulan 70 gizli belgeden yola çıkarak yazdığı "Kod Adı: İrtica-906" isimli kitabın Gopark Tesisleri'ndeki tanıtım gecesine katıldı. 

Gecede konuşan Kurtulmuş, kitabın çok önemli bir hizmete imza attığını ve tarih araştırmalarına kaynak olmasını temenni ettiğini söyledi.

Bu milletin hiçbir zaman kendi değerlerine bağlı olanlara irtica penceresinden bakmadığını anlatan Kurtulmuş, "Bu millet ne Akif'i ne de onun gibi değerli insanları mürteci olarak görmedi. Esas mürtecilerin, milletin tarihsel bağlarını, köklerini koparmak isteyenler olduğunu iyi bildi ve bunlarla arasına mesafe koydu" diye konuştu. 

Türkiye'de iki yıl boyunca Türk Sanat Müziği'nin yasaklandığını anlatan Kurtulmuş, şunları aktardı:

"Çünkü bizim Batılı olmamız gerekirdi ve bunun için onların müziklerini dinlememiz gerekiyordu. Batılılaşma olarak bunu zannettiler. Yetmedi, 18 yıl boyunca 'Tanrı uludur. Tanrı'dan başka yoktur tapacak' diye bir sesi, ezan diye zorla bu millete dinlettiler. Türkçe namaz kıldırmanın denemeleri yapılmış. Ancak bu gerçekleşemedi. Depo olan camileri rahmetli babamın bana gösterdiği günleri hatırlıyorum. Türkiye'de bu devirler geçti. Bu memlekette insanların dinlerini, kültürlerini, tarihlerini, geçmişlerini öğrenmeleri konusunda ne zorluklar çektiklerini büyüklerimizden öğrendik. Bizim zamanımızda da az şeyler olmadı. Akif'e 'irtica-906' kodunu verenler, 'Siyasi hayatımıza mal olsa bile imam hatip liseleri kapanacak' diyenler, '28 Şubat bin yıl sürecek' diyenler nerede? Bir millet aslından başka hiçbir yatakta akmaz. Akif'e mürteci diye saldıranların, Necip Fazıl'a saldıran, mürteci diyenlerin hangisini bu millet hatırlıyor? Eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki mücadele, tarihine, köklerine, milletine bağlı millet çoğunluğu ile bu bağla milletin arasını koparmak isteyenler arasında bir mücadeledir ve bu mücadeleyi millet kazanmıştır." 

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.