Türk umreciler, Mekke’deki kurtsal yerleri ziyaret ediyor

Türk umreciler, Mekke’deki kurtsal yerleri ziyaret ediyor

Suudi Arabistan’ı ziyaret eden Türk umreciler, Ramazan’da Mekke'deki kutsal mekânları gezmenin heyecanını yaşıyor.

Nazif Erişik'in haberi:

Ramazan heyecanının yaşandığın yerlerin başında Mekke ve Medine şehirleri geliyor. Bunun için birçok Müslüman, Ramazan’da kutsal toprakları ziyaret ediyor. Türk umreciler de Ramazan’da kutsal yerlere gelerek, İslam’ın doğduğu toprakları ziyaret etmenin heyecanını yaşıyor.

Türkiye’den Mekke ve Medine’de hac ve umre organizasyonu yapan şirketler arasında Nüans Turizm seyahat acentesi de yer alıyor. Türkiye'den ve değişik ülkelerden umre için gelenler, başta Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.s.) Mekke'den Medine'ye hicret etmiş olduğu güzergâhın ilk durağı olan Sevr dağı, Arafat, Müzdelife, Mina ve Nur dağında bulunan Hira mağarası gibi mekânlar gezdiriliyor. Mekânlar hakkında, umrecilere bilgi veriliyor.

Ramazan’da, Mekke'de hava sıcaklıklarının 40 dereceden fazla olmasına rağmen, bu gezilere ilginin çok fazla olduğu görülüyor. Genç, yaşlı ve çocukların katıldığı gezilerde, mübarek mekânlar gezilirken, yapılan dualara herkes eşlik ediyor.

Gezilerde en çok Arafat'ta bulunan Rahme Tepesi büyük ilgi görüyor. Hava sıcaklıklarına aldırmayan genç, yaşlı, çocuk herkes tepenin başına çıkıp dua ediyor. Bazıları ise tepenin ortasında yer alan beton sütuna bir şeyler yazıyor.

Bilecik'ten gelen Ümmiye Karaca, Arafat'ta kendini çok iyi hissettiğini, buraya gelmekten dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, 3 yıldır sürekli geldiğini söyledi. Karaca, oruçlu ve havaların sıcak olmasına rağmen herhangi bir zorluk çekmediğini belirtti.

Eskişehir'den Mehmet Ali Aksoy ise Cihan'a duygularını şöyle dile getirdi: "Bugün Arafat'ı ziyarete geldik. Biz aslında Ramazan umresi olarak ziyarette bulunuyoruz. İnşallah şu mübarek ayda, tuttuğumuz oruçları Allah kabul eylesin, Allah-ü Teâlâ şu mübarek yerlere Ümmet-i Muhammed'e nasip etsin inşallah."

Eskişehir'den umreye ilk kez geldiğini belirten İsmail Öztürk, "İnşallah Allah herkese tekrar tekrar gelmeyi nasip etsin. Gelmek isteyip de gelemeyenlere gelmek nasip etsin. Umreler haclar nasip etsin inşallah. Ramazan’da buranın ayrı bir tadı var. Mekke'de bulunmak ayrı bir tat ayrı bir zevk. Zemzemle ve hurmayla oruç açmak."

Umrecilere eşlik eden Nüans Turizm rehberi Mutlu Dikmen ise “Ramazan ayında misafirlerimizle birlikte, Mekke'ye Medine'ye yani umreye gelip, 10 gün boyunca burada programlarımızı icra ediyoruz. Misafirlerimize Arafat gibi, Müzdelife, Mina, Cemarat dediğimiz yani, şeytan taşlama gibi, önemli yerleri, hac dönemi için önem arz eden yerleri onlara göstermek suretiyle, geziler ziyaretler düzenliyoruz." dedi.

Erdoğan Dereli ise "Bu beldelerde Allah yolunda, Kabe'de insanlara umre yaptırıyoruz. Bu rahmet ayında, insanlarla güzel bir umre için, Arafat meydanında, Cebel-ü Rahme'nin eteklerinde buluştuk. Burada Rabbimize dua ettik." şeklinde duygularını ifade etti.

Havaların sıcak olması ve umrecilerin oruçlu olması göz önünde bulundurularak, düzenlenen gezi programları sabah namazından hemen sonra organize ediliyor.

Cihan