Türk kökenli vekiller Filistin için önerge sunacak

Türk kökenli vekiller Filistin için önerge sunacak

Hollanda’da bir süre önce partilerinden ihraç edilen Türk kökenli milletvekilleri Tunahan Kuzu ile Selçuk Öztürk, Filistin’in Hollanda devleti tarafından resmi olarak tanınmasını sağlamak amacıyla parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’ne önerge ver

Mecliste “Kuzu-Öztürk Grubu” adı altında siyasi çalışmalarını sürdüren milletvekilleri, İsveç, İspanya ve Fransa gibi ülkelerin parlamentolarında hükümetlerin Filistin'in tanıması için alınan kararlardan sonra Hollanda’nın da bu yönde adım atmasını istediklerini bildirdi. 
 
Tunahan Kuzu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu kapsamda konuyu ilk olarak 10 Aralık’ta toplanacak Meclis Dışişleri Komisyonu’nda gündeme getirerek tartışmaya açacaklarını, ardından hazırladıkları önergeyi Temsilciler Meclisi Başkanlığı’na sunacakları söyledi.
 
Filistin’in tanınmasının barış sürecine katkı yapacağını belirten Kuzu, “Bölgede kalıcı bir barışın sağlanması için iki eşit devlete ihtiyaç var. O yüzden Filistin’in tanınması gerekir. Şu anda bir tek İsrail tanınıyor. Bir tarafın güçlü olması dengeleri bozuyor, barışı zora sokuyor. Bu sebeple İrlanda, İzlanda, İsveç ve Fransa gibi Hollanda’nın da bu konuda adım atmasını istiyoruz. Bunun için gerekli zemin olduğunu düşünüyoruz” dedi.
 
Kuzu, farklı partilerden önergelerine destek alabileceklerini ifade etti.
 
Daha önce de gündeme geldi
 
Hollanda’da daha önce iktidar ortağı İşçi Partisi de Filistin devletinin tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemiş, buna bazı muhalefet partileri de destek vermişti. Ancak Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Filistin’in devlet olarak tanınmasına yönelik değerlendirmelere ilişkin yaptığı açıklamada, böyle bir konunun gündemde olmadığını bildirmişti.
 
Hollanda parlamentosunda Filistin’in devlet olarak tanınmasına destek veren parti sayısı çoğunluğun sağlanmasına yetmiyor.
 
İktidarın büyük ortağı Liberal Parti’nin (VVD) yanı sıra Özgürlük Partisi (PVV), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Reformcu Devlet Partisi (SGP) ve Hristiyan Birlik Partisi (CU) Filistin’in bağımsız devlet olarak tanınmasına karşı çıkarken, İşçi Partisi, Sosyalist Parti (SP), Yeşil Sol (GL) ve Demokratlar 66 (D66) partileri ise destek veriyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.