'Türk halkı demokrasiye inancını yeniden gösterdi'

'Türk halkı demokrasiye inancını yeniden gösterdi'

Pakistan Başbakanı Şerif'in Dış İlişkiler Danışmanı Aziz, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Türkiye'de demokratik sistemin güçlenmesine, halkın da demokrasiye inancını yeniden göstermesine şahit olduk." dedi.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz, Dışişleri Bakanlığında AA muhabirinin Pakistan-Türkiye ilişkileri ve gündeme dair sorularını yanıtladı. 

Pakistan ve Türkiye'nin bölgesel ve küresel konularda ortak siyasi bakış açısına sahip olduğunu belirten Aziz, "Bunların arasında Afganistan'daki Taliban sorunu, Suriye krizi ve Ortadoğu'daki meseleleri sayabiliriz. Türkiye, Suriyeli mültecilerin büyük kısmına ev sahipliği yapıyor. Aynı şekilde Pakistan, yaklaşık 3 milyon Afgan mülteciyi barındırıyor. İki ülke olarak görüşmelerimizi sürdüreceğiz ve saydığım sorunların çözümünde iş birliğine gideceğiz." dedi.

Aziz, Afganistan'da barışı tesis etmek için Pakistan, Türkiye ve Afganistan arasında üçlü diyalog sistemi kurulduğunu da anımsattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 16-17 Kasım'da Pakistan'a düzenleyeceği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Aziz, söz konusu ziyaretin, tarafların bölgesel ve küresel sorunları görüşmesine imkan vermesinin yanı sıra ticaret, ekonomi ve savunma alanındaki ilişkileri de güçlendireceğini kaydetti.

"Türkiye süreçten güçlenerek çıkacak"

Aziz, Türkiye'deki başarısız darbe girişimi ve 15 Temmuz olaylarına ilişkin soruya, "Türk halkının darbe girişiminde bulunanlara tepkisi, demokrasiyi savunmaları dolayısıyla önemliydi. Dahası, Türkiye'de demokratik sistemin güçlenmesine, halkın da demokrasiye inancını yeniden göstermesine şahit olduk. Bence, Türkiye bu süreçten demokratik kurumlara bağlılığı ve demokratik düzenin devamı açısından güçlenerek çıkacaktır." yanıtını verdi.

Afganistan'daki durum

Aziz, Afganistan'daki Amerikan birliklerinin durumuna ilişkin soru üzerine, "ABD'de başkanlık seçimini kazanan Donald Trump'ın, ülkesinin Afganistan politikasında önemli bir değişikliğe gideceğine inanmıyorum. Yine de yorum yapmak için erken çünkü Trump'ın seçim kampanyasında Afganistan pek gündeme gelmedi." diye konuştu.

Pakistan'ın AfganTalibanı'nın lider kadrosuyla barış sürecinin devam etmesi için iletişim halinde olup olmadığına ilişkin soruyu ise Aziz, "Bazı görüşmeler her zaman oluyor. Ne zaman ki Taliban, savaşarak bir şey elde edemeyeceğini anlarsa o zaman görüşmeler daha ciddi olur." şeklinde yanıtladı.

Pakistan-Hindistan ilişkileri

Aziz, Hindistan'daki Uri Askeri Üssü'ne düzenlenen ve 18 Hint askerin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısının ardından Pakistan ve Hindistan arasındaki barış görüşmelerinin devam etmesine yönelik tüm diplomatik kanalların askıya alındığını ifade etti.

"İki ülke arasında gizli görüşme kanalları da bulunmuyor. Çünkü gizli görüşmeler, açık müzakerelerin alternatifi değildir. Sadece açık müzakereleri destekleyebilecek bir unsurdur" diyen Aziz, "Yeni Delhi yönetimi, Keşmir konusunda görüşmelere kapalı ve Keşmir'deki özgürlük mücadelesini terörizmle ilişkilendirmeye çalışıyor." dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.