Türk hacı adayları kutsal topraklarda

Türk hacı adayları kutsal topraklarda

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) organizasyonuyla gelen Türk hacı adaylarının tamamı, kutsal topraklara ulaştı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, ilk kafilenin 1 Eylül'de yola çıktığı Türkiye'den 56 bin 404 hacı adayı ile 4 bin 896 görevlinin tamamı, Suudi Arabistan'da bulunuyor. Türk hacı adaylarının en küçüğü 1 aylık Feyza Cankar, en yaşlısı ise 94 yaşındaki Şefika Sönmez.
 
Öte yandan Türk hacı adaylarından yaşamını yitirenlerin sayısı da 20'ye yükseldi. Daha önce 18 kişinin vefat ettiği bildirilmişti.
 
Yaş ortalaması yüksek olan Türk hacı adaylarının ölüm nedenleri arasında kalp krizi, beyin kanaması ve trafik kazası gibi nedenler yer alıyor.
 
Görmez gurbetçilerle bir araya geldi
 
Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, hac farizası için kutsal topraklara gelen gurbetçilerle buluştu.
 
Görmez, Mekke’deki Laba Otel’de düzenlenen etkinlikte, gurbetçilerin, her türlü olumsuzluğa rağmen İslam’ı yaşama ve sonraki kuşaklara öğretme konusunda çaba sarf ettiğini belirtti.
 
"Aslında her biriniz, birer kahramansınız. Zira yıllar önce anayurdunuzdan ayrıldınız, çoluk çocuğunuzun rızkını temin etmek için terki diyar ettiniz" diyen Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Dünyanın muhtelif ülkelerine dağıldınız. Ailenizi, annenizi, babanızı, yurdunuzu bırakarak farklı ülkelerde yaşadınız. Ancak oralarda öyle bir şey yaptınız ki o her birinizi kahraman kılan en önemli unsur oldu. Nerede yaşadıysanız dininizi, kimliğinizi, milletinizi, peygamberinizi, inancınızı, kitabınızı, vatanınızı terk etmediniz. Her türlü olumsuzluklara rağmen farklı dünyalar içinde İslam’ı kendi çocuklarınıza öğretmeye devam ettiniz.”
 
Hac ibadetinin önemi
 
Hac ibadetinin önemine de değinen Görmez, haccın çok müstesna bir ibadet olduğunu ve insanlara yön verip, yeni bir hayat kazandırdığını vurguladı.
 
Hz. Muhammed'in doğduğu ve gençliğini yaşadığı, Kur'an-ı Kerim'in ilk vahiylerinin indiği yer olan Mekke’de bulunmanın büyük bir bahtiyarlık olduğuna dikkati çeken Görmez, gurbetçilere, kutsal topraklarda bulunmanın bilincinde olarak, zamanlarını dua ve ibadetle geçirmelerini tavsiye etti.
 
Toplantıya, Kanada, Avustralya, ABD, Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, Romanya, İsveç, Norveç, Avusturya gibi birçok ülkeden hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklara gelen gurbetçiler katıldı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.