Türk ekipleri Bosna halkının gururu oldu

Türk ekipleri Bosna halkının gururu oldu

Son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'e gelen AFAD, Türk Kızılayı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, Bosnalı vatandaşların gururu oldular.

Kemal Zorlak'ın haberi:

Son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'te, bölgeye gelen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, selden etkilenen Bosnalı vatandaşların hayatlarının normale dönmesi için aralıksız çalışmalarına devam ediyor.

Sava Nehri'nin taşması sonucu sular altında kalan Brçko kentinde çalışmalarını yürüten AFAD, Türk Kızılayı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bir taraftan vatandaşların ihtiyaçların karşılamaya çalışıyor, bir taraftan da sular altında kalan bölgelerde kurdukları pompalarla su tahliye çalışmaları yürütüyor.

Selden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Brçko'nun Rosulye semtinde çalışmalarını yürüten 47 kişilik İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekibi, İstanbul'dan getirilen yüksek basınçlı su pompalama ve temizlik araçlarıyla suları tahliye ediyor. Bölge halkı ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin çalışmalarını dikkatli bir şekilde izlediği görülüyor.

Brçko kentinde bulunan Türk Kızılayı Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İsmail Hakkı Turunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saraybosna'ya pazartesi günü uçakla yardım malzemelerinin ve AFAD, Türk Kızılayı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin geldiğini, daha sonra bu malzemelerin Brçko, Biyelyina ve Oraşye bölgelerine ulaştırıldığını kaydetti.

Turunç, Brçko'ya daha sonra kara yoluyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 19 iş makinası ile birlikte 41 kişilik itfaiye ekibinin geldiğini ve bu ekiplerin kısa sürede çalışmalarına başladığını söyledi.

Çalışmaları kapsamında ilk olarak kurulan pompalarla suların tahliye edilmeye çalışıldığını anlatan Turunç, sadece bir makinanın 1 saat içerisinde 540 ton suyu çekme kapasitesine sahip olduğunu ve başlatılan çalışmaların ardından ilk bir kaç saat içerisinde su seviyesinde 9 santim düşüş yaşandığını söyledi.

Turunç, "Bölgede milyonlarca ton su var. Bu şehre son 140 yılın yağmuru yağmış, yetkililerden öğrendiğimiz kadarıyla Brçko şehrine 100 km uzaktan hala yağmur suları geliyor. Bu da demektir ki, Sava Nehri'nin su seviyesi 1 haftaya kadar yüksekliğini koruyacak" diye konuştu.

Ana caddeleri ve meydanları şampuanla yıkayacağız

Çalışmaların sürdürüldüğü bölgede bazı vatandaşların hala evlerine giremediklerini belirten Turunç, şunları kaydetti:

"Suları tahliye ettikten sonra bu bölgeleri ve sel felaketinin yaşandığı ana caddeleri ve meydanları şampuanla yıkayacağız. Çünkü Bosna gerçekten bizim gönlümüzde çok farklı yeri olan bir ülke. Bu şehirlerin insanlarını seviyoruz. Dolayısıyla bu şehirlerin kirli kalmasını istemiyoruz, madem Türkiye'den buraya kadar geldik, ülkemize dönerken de buraları şampuanla yıkayacağız ve öyle çıkacağız. Kısacası bu şehirleri pırıl pırıl yapacağız".

Türk Kızılayı Bosna Hersek için daimi ekip oluştuyor

Brçko'da bulunan Türk Kızılayı Afet ve Toplumsal İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Kızılayı'nın Bosna Hersek'teki selzedelere battaniye ve mutfak seti yardımı taşıyan bir tırının 2 gün önce bölgeye geldiğini, daha çok hijyenik malzeme taşıyan tırın ise dün akşam Brçko'ya geldiğini söyledi.

Türk Kızılayı'nın sel felaketiyle ilgili çalışmasını Bosna Hersek Kızıl Haçı ile birlikte yürüttüğünü de ifade eden Şimşek, getirdikleri yardım malzemelerini yerel yetkililerle koordineli bir şekilde halka ulaştırmaya çalıştıklarını anlattı.

Şimşek ayrıca, Türkiye'nin bazı kentlerinden Bosna Hersek'e çeşitli yardımları göndermek isteyen vatandaşların olduğunu da belirterek, "Ben cuma günü Türkiye'ye döneceğim ve bu yardımları koordine edeceğim. Bosna Hersek'te aslında bir daimi ekip oluşturuyoruz. Bu ekip, Bosna Hersek Kızıl Haçı ile birlikte çalışacak ve Türkiye'den gelen yardımların koordinasyonunu yapacak" dedi.

Türkiye'den gelen ekipler, Brçko halkını gururlandırdı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin su tahliye çalışmalarını yaptığı Rosulye semtinde yaşayan Fikreta Tanoviç, su altında kalan semtlerde Türkiye'den gelen ekibin çalışmasından gurur duyduğunu söyledi.

Türkiye'den ekiplerin geldiğini gördükleri an çok sevindiklerini ve heyecanlandıklarını ifade eden Tanoviç, şunları kaydetti:

"Türkler'in geldiklerini gördüğümüzde gerçekten çok sevindik. 'Hoşgeldiniz' demek istedik ama maalesef Türkçe bilmiyoruz. O nedenle hem Türkçe'de hem de Boşnakça'da aynı anlam taşıdığını bildiğim için kendilerine 'buyrun buyrun' dedik. Türkiye'den yardım ekiplerinin gelmesi bizim için çok daha anlamlı. Onların yaptığı çalışmalardan gurur duyuyoruz. Gerçekten herkese örnek çalışma yapıyorlar. Geldiklerinden dolayı çok memnun ve mutluyuz."

Rosulye'de su tahliyesinin daha önce başka ekiplerle yapılmaya çalışıldığını, ancak başarılı olamadıklarını belirten Tanoviç, ancak İstanbul'dan gelen ekiplerin çalışmaya başlamasıyla su seviyesindeki düşüşün görüldüğünü dile getirdi.

Bu arada, Bosna Hersek'te son yüzyılın sel felaketinin hemen ardından ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla TİKA harekete geçti. Gıda, içme suyu, battaniye, jeneratör gibi malzemeleri sel bölgelerine ulaştıran ilk uluslararası ve yerel kurum TİKA oldu. TİKA'nın yanı sıra ayrıca Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Diyanet Vakfı, İHH İnsani Yardım Vakfı, Deniz Feneri gibi çeşitli yardım kuruluşları da  Bosna Hersek'in yaralarının sarılması için harekete geçti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.