Türk doktorlardan tıp literatürüne girecek ameliyat

Türk doktorlardan tıp literatürüne girecek ameliyat

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp literatürüne girecek bir ameliyat gerçekleştirildi.

Yumuşak doku kanseri sebebiyle daha önce idrar torbasının yarısı alınan hasta yeniden kansere yakalandı. Dünyada ilk kez yapılan bir ameliyatla hastanın idrar torbasının tamamı alındı, idrarı ise bağırsaktan yapılan bir parça ile göbek bölgesinden dışarı verilerek hasta sağlığına kavuşturuldu. 

Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başında bulunan üroloji uzmanı Prof. Dr. Öztuğ Adsan, 24 yaşındaki Zeki Y. isimli hastanın yumuşak doku kanserine yakalanması sebebiyle 15 sene önce idrar torbasının yarısının alındığını belirtti. Hastanın şikayetlerinin artması sebebiyle yapılan tahlil ve tetkiklerde, hastalığın yeniden tekrarladığını gördüklerini ifade eden Adsan, “Tümörün, kalan idrar torbasının büyük bölümünü doldurduğunu tespit ettik. Bugün dünyada geçerli olan tedavi yönteminde hastanın sağlığına kavuşması için kemoterapi ve ışın tedavisi uygulaması yapılıyor. Bu tedaviyle hastanın kanseri yenmesi bekleniyordu. Hastalıktan tamamen kurtulması için idrar torbasının kalan yarısının alınması ise mümkün değildi. Meslektaşım Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam ve ekibiyle birlikte idrar torbasının kalan yarısını da aldık. İdrarını ise bağırsağından aldığımız bir parça ile göbek bölgesinden dışarı verdik. Hasta kanserden tamamen kurtularak sağlığına kavuştu. Yaptığımız araştırma ve literatür taramasında dünyada böyle bir ameliyat ve tedavi yöntemine rastlamadık.“ diye konuştu. 

Tıp tarihinde ilk kez yapılan bu ameliyat, hazırlıkları tamamlandıktan sonra uluslararası yabancı tıp dergilerinde de yayınlanarak tüm dünyaya duyurulacak.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.