Türk doğaltaş sektörü Çin seferberliğine çıkıyor

Türk doğaltaş sektörü Çin seferberliğine çıkıyor

Bu ülkeye 2013 yılında 982 milyon dolarlık ihracat yapan Türk doğaltaş sektörü, 2023'te 3 milyar dolar ihracat hedefliyor

Şaban Gündüz'ün Haberi:

Türkiye’nin doğaltaş ihracatında lider pazarı konumundaki Çin’e daha fazla ihracat için kolları sıvayan Ege Maden İhracatçıları Birliği, 6-9 Mart 2014 arasında düzenlenen Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na 67 firmayla çıkarma yapacak.

Türkiye milli katılım organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yapılan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda, bunun dışında 60 civarında Türk doğaltaş firması da ferdi katılımcı statüsünde Türk doğaltaşını sergileyecek, ihracatını arttırmak için çaba gösterecek. Küresel krize rağmen yatırımları durdurmayan ender ülkelerden olan Çin'e doğaltaş satmak isteyen Türk ihracatçılar, dünyanın en büyük doğaltaş fuarları arasındaki Xiamen'de 2 bin 303 metrekarelik Türkiye standında yerlerini alacak.

Türkiye’den Çin'e yapılan ihracatın yarıdan fazlasının doğaltaş ve maden olduğunu belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, ihracat hedeflerini yakalamak için bu ülkeye daha fazla doğaltaş satacaklarını söyledi. Erdinç, “Çin, doğu yakasını kalkındırdı. Şimdi iç bölgelerde inşaat yatırımlarına başladı. Bu hamleyi fırsat olarak görüyoruz. Bu nedenle bu yıl Çin'deki dünyanın en büyük doğaltaş fuarına çok daha güçlü şekilde katılacağız.” dedi. Çin'in dünyanın en büyük doğaltaş alıcısı olduğuna dikkat çekerek, “Çin'e yapılan ihracatın yüzde 67'si mermer ve maden. Gelen paranın tamamı Türkiye'de kalıyor. Çin şu an bizden çok yüksek miktarda doğaltaş alıyor. Bunun tamamına yakınını iç tüketimde kullanıyor. Çin'e daha fazla ihracat yapacağız. Bunun yolu da Xiamen Fuarı'nda kuracağımız bağlantılardan geçiyor.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin 2013 yılında Çin’e 982 milyon dolarlık doğaltaş ihraç ettiğini vurgulayan Erdinç, “Xiamen Fuarı’nda milyonlarca dolarlık yeni bağlantı kuracağız. Maden ruhsatlarındaki sorunun çözüme kavuşması, sektörde yeni bir dinamizme yol açacak. 2023 yılı için sektörün belirlediği 7 milyar dolar ihracat rakamından, Çin’in 3 milyar dolarlık pay almasını hedefliyoruz.” dedi.

CHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.