Türk askerinin yardımları sürüyor

Türk askerinin yardımları sürüyor

Afganistan'da yaşanan iç karışıklık sonrası istikrarın sağlanması adına ülkeye gelen Türk askeri, birçok kampta zor şartlar altında yaşamaya çalışan Afgan halkına yardıma devam.

Afganistan'da yaşanan iç karışıklık sonrası istikrarın sağlanması adına ülkeye gelen Türk askeri, birçok kampta zor şartlar altında yaşamaya çalışan Afgan halkına yardıma devam ediyor.

Kabil Bölge Komutanlığı kar kış demeden yardıma muhtaç Afgan halkının en büyük yardımcısı olmaya devam ediyor. Ülkedeki çatışmaların bir türlü sona ermemesinden dolayı 400.000'den fazla Afgan kendi ülkelerinde mülteci hayatı yaşıyor. Sadece Başkent Kabil'de 52 mülteci kampı bulunuyor. Kabil Bölge Komutanlığı ise sivil askeri işbirliği kapsamında o kamplardan biri olan ve 229 aile, 1126 mültecinin hayatını sürdürmeye çalıştığı Pel-u Şina kampına yardımda bulunmak için Doğan Kışlası'ndaki Afgan halkına yakın ilgi gösteriyor. Çamur deryasını andıran kampta insanlar derme çatma toprak evlerde hayata tutunmaya çalışıyor. Kamptaki çocuklar ise hayatın zorluklarına pek aldırış etmeden çocukluklarını yaşamaya çalışıyor.
Kabil Bölge Komutanlığı, kampta bulunan yardıma muhtaç ailelere içerisinde battaniye, çocuk montu, çocuk çizmesi, havlu, cibinlik gibi malzemelerden oluşan ve onların soğuk kış aylarında ısınmalarına yardımcı olacak malzeme dağıttı. Türk askerinin yardımından dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen Abdul Hakim, "Biz, suyun çamurun içinde yaşamını sürdürmeye çalışan mültecileriz. Türkiye ve Türk askeri bu zor günlerimizde yardımımıza koştu. Biz, Türkiye'den memnunuz. Allah da Türkiye'den ve Türk askerinden memnun olsun" şeklinde konuştu.

Sivil Askeri İşbirliğinden Yarbay Orhan Özmen de, "Kabil Bölge Komutanlığı'nın sivil askeri işbirliğinin faaliyetlerinin amacı Afganistan'da barış ve istikrarın sağlanmasıyla Türk ve Afgan halkları arasında tarihten gelen kardeşliğin ve bağın daha da kuvvetlenmesidir" dedi.
Kabil Bölge Komutanlığı bu yardımların yanı sıra kampta bulunan halkı ücretsiz olarak genel Sağlık taramasından geçirerek gerekli görülen hastalara ücretsiz ilaç yardımında bulundu. Kabil Bölge Komutanlığı'nın Afgan halkına yardımları bununla da sınırlı kalmadı. Türk askerine ait olan Doğan Kışlası'nda bulunan Kabil Atatürk Askeri Hastanesi'nde her hafta ortalama 1000 Afgan'a ücretsiz tedavi ve ilaç yardımı yapılıyor. Tamamı Türk doktorlarından oluşan Atatürk Hastanesi'ne Afgan halkı yoğun ilgi gösteriyor. Hastane bünyesinde ortopedi, dahiliye, çocuk hastalıklarının da içinde bulunduğu birimlerde 6 Afgan ve 29 Türk olmak üzere toplam 29 Sağlık personeli Afgan halkına hizmet veriyor.

İnsani yardımların yanında Kabil Bölge Komutanlığı Afgan askeri ve polisinin eğitimine de ciddi katkıda bulunuyor. Türk askeri olay yeri inceleme, hareketin planlanması ve koordinesi, el yapımı patlayıcılarla mücadele gibi birçok konuda Afgan askeri ve polisine danışmanlık hizmeti veriyor. Afgan ordusunda görev yapan subaylara ayrıca Türkçe kursu da veriliyor. Kabil Askeri Eğitim Merkezi'nde bulunan yabancı diller okulunda 3'ü Türk, 5'i de Afgan 8 Türkçe öğretmeni 3 dershanede 37'si subay, 16 astsubay olmak üzere toplam 53 Afgan askerine Türkçe öğretiyor. Bu dil kursu 9 ay süreli olup buradan mezun olan askerler kendi branşlarında eğitim almak amacıyla Türkiye'ye gönderiliyor. Türkçe dil kursu başkanı olan Afgan Binbaşı Necibullah Kaptan, şöyle konuştu: "İki ülke arasında geçmişte kültürel bağlar vardı, günümüzde ise Türkler ordumuzu güçlendirmek için maddi ve manevi destekte bulunuyor. O yüzden biz de burada Türkçe bölümünü açtık ve Afgan subaylarının mesleklerini geliştirmek için Türkçe öğreniyorlar."

2002 yılından itibaren Afganistan'ın istikrarına ve gelişmesine katkıda bulunan Türk askerinin misyonu tamamen yardım amaçlı olup operasyonel faaliyette bulunmuyor.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.