Turizmci ihracatçıdan çok kazandı

Turizmci ihracatçıdan çok kazandı

Geçen yıl 151, 8 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği Türkiye'de aynı dönemde turizm geliri de 32,3 milyar dolara yükseldi.

Şenay Ünal'ın haberi:

AA muhabirinin Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğince (AKTOB) hazırlanan şubat ayı raporundan derlediği bilgilere göre, turizmden elde edilen gelirin ihracat gelirine oranı yüzde 21,2 oldu.

Diğer yandan turizm, en büyük ihracatçı sektörlerin de geride bırakıldığı önemli bir yıl geçirdi. Türkiye'nin en büyük ihracat sektörü olan imalat sanayi, 2013'te 141 milyar dolarlık satış yaptı.

Bu sektörde yer alan alt sektörlerde ise en iyi performansı 18 milyar dolarla motorlu kara taşıtları alırken turizm tüm imalat alt sektörlerinden daha iyi performans gösterdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Geçen yılın hem turist sayısındaki artış hem de turizm gelirleri açısından oldukça verimli bir yıl olduğunu ifade eden Çelik, Türkiye'nin elde ettiği turizm gelirinin bir önceki yıla göre yüzde 11,40 artarak 32,3 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.

Turizm gelirlerinin Türkiye ekonomisine çok ciddi katkı sağladığını belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Bu katkıyı bu sene ve bundan sonraki senelerde de arttırmak istiyoruz. Yapacağımız başarılı tanıtım kampanyaları ve sektöre sağlayacağımız teşviklerle, turizmde hedeflediğimiz hareketlilik ve gelir seviyelerine kısa sürede ulaşmayı ümit ediyoruz. Ülkemizin dünyada deniz-kum-güneş olarak sadece kıyı turizmi ile değil, termal, kış, kültür, golf, yayla turizmi gibi alternatif turizm türleriyle de bir cennet diyarı olduğunun farkındalığını yaratacağız. Türkiye, bugün dünya turizmine yön veren ülkeler arasındadır. Turizm gelirlerinin artırılması için sektör temsilcileri, turizm dernek ve örgütleri ile birlikte hareket ederek ülkemizin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz."

Turizm sektörüne yapılan yeni yatırımlarla 19 bin kişiye ekmek kapısı açılacak.

Öte yandan tamamen yeni yatırımlarda, 3 yıldızlı tesisler, 4 yıldızlı tesisleri geride bırakarak ilk sıraya yerleşti. 2013'te ilk sırayı yüzde 34,7 ile 3 yıldızlı tesisler alırken onu yüzde 32 ile 4 ve yüzde 17 ile 5 yıldızlı tesisler izledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.