Tüpgazın fiyatı da, kârı da denetlenmiyor

Tüpgazın fiyatı da, kârı da denetlenmiyor

EPDK, elektrik başta olmak üzere akaryakıt ve doğalgaz piyasalarında tarifeleri sıkı bir denetime tabi tutuyor.

İsmail Altunsoy'un haberi:

 Ancak enerji sektöründe milyonlarca ailenin tercihi tüpgazda fiyatlar ve işletmelerin kâr marjları, ne düzenleniyor ne de denetleniyor.

Elektrik, akaryakıt ve doğalgazda kuruşun peşine düşen ve sektöre ağır yaptırımlar uygulayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), binlerce ailenin kullandığı tüpgaz fiyatları konusunda ‘eli kolu bağlı’ durumda. Kurum, tüpgaz (LPG) fiyatlarını ne denetleyebiliyor ne de müdahale edebiliyor. Fiyatlar, tamamıyla piyasanın inisiyatifinde belirleniyor. Enerji yönetimi kaynaklarından alınan bilgiye göre EPDK, elektrik başta olmak üzere akaryakıt ve doğalgaz piyasalarında tarifeleri sıkı bir denetime tabi tutuyor. EPDK’nın öngördüğü tarife ve kâr paylarında kuruş oynaması halinde şirketler anında uyarılıyor. Belirlenen tarifelerden sapan şirketlere ağır para cezaları uygulanıyor. Ancak enerji sektöründe milyonlarca ailenin tercihi tüpgazda fiyatlar ve işletmelerin (dağıtıcı + bayi) zaman zaman yüzde 50’lere çıkan (akaryakıtta bu oran yüzde 10-12) kâr marjları ne düzenleniyor ne de denetleniyor. EPDK’ya göre bu tartışmalı durum mevzuattaki boşluktan kaynaklanıyor. Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Yasası’na göre LPG alım satımında fiyatlar, erişilebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluşuyor. Rafineriler ve dağıtıcılar, lisansları kapsamında yaptıkları piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatları, erişilebilir dünya serbest piyasalarındaki fiyat oluşumunu dikkate alarak, tavan fiyat olarak EPDK’ya bildiriyor. Yasadaki, bu madde tüpgaz fiyatlarında işletilemiyor. Zira EPDK’nın, tüpgazda ‘en yakın erişebilir piyasa’ olarak dikkate alınan Akdeniz çanağındaki ülkeler Fransa, İtalya, İspanya ve Yunanistan’da birim fiyat oluşumunu karşılaştırabileceği bir piyasa bulunmuyor. Bu nedenle Türkiye’de tüpgaz fiyatları, her yönüyle piyasanın inisiyatifinde belirleniyor.

    Enerji yönetimi kaynakları, dolar kurundaki artışa ya da uluslararası piyasalara bağlı olarak toptan LPG’ye zam geldiğinde tüpgaz fiyatları da otomatik olarak artıyor. Zam, müşteriye anında yansıtılıyor. Kur ve LPG fiyatları düştüğünde tüpgaza indirim ya gecikmeli uygulanıyor ya da beklenen oranda indirim uygulanmıyor. Aynı kaynaklar, piyasanın denetlenebilmesi için mutlaka ve hızlı bir şekilde gerekli yasal düzenlemenin yapılması gereğine vurgu yapıyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.