Tüpgaz yerine hayvan gübresinden tüp

Tüpgaz yerine hayvan gübresinden tüp

Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde yaşayan çiftçi, yetiştirdiği hayvanların gübresini değerlendirmek amacıyla kurduğu tesiste biyogaz üreterek evinin tüp ihtiyacını karşılıyor.

İkikavak köyünde çiftiçilik yaparak yaşamını sürdüren Mustafa Coşkun (32), AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatını kazanmak için uğraştığı işi en iyi şekilde yapmak amacıyla yola çıktığını söyledi.

Ilgaz Dağı'nın eteklerinde bulunan İkikavak köyünün zorlu kış şartları nedeniyle yolların uzun süre kapalı kaldığını anlatan Coşkun, şöyle konuştu:

"Köyümüz dağlık olduğu için uzun süre yolları ulaşıma kapanıyor. Şehre inemediğimiz zamanlar oluyor. Buna bağlı tüp sıkıntısı yaşıyorduk. Uzun zamandan beri 'bu sorunu nasıl aşabiliriz' diye kafa yoruyordum. Gerekli araştırmaları yaptıktan sonra biyogaz tesisi kurmaya karar verdim. Tamamen kendi bilgim ve araştırmamla yola çıktım. Evin önüne önce çukur kazdım. Buraya ahırdan gelen gübreleri yerleştirdim. Çukurun üzerini kapatırken bir kolla içerideki gübreyi karıştırabilecek sistem kurdum. Gübreler ahırdan geliyor. Ben bu kolu çevirdikçe gaz çıkıyor. Çıkan gaz toprağın altına yerleştirdiğim depoda bekliyor."

Coşkun, borular aracılığıyla açığa çıkan gazı mutfak tüpüne bağladığını belirterek, "30 metrelik boruyla gazı mutfağa taşıdım. 6 kişilik bir aileyiz. Yemeğim ve çayım bu gazla yapılıyor. Biyogaz tesisi sayesinde tüp ihtiyacımızı tamamen ortadan kaldırdık" ifadesini kullandı.

"Tesis kendini bir yılda amorti etti"

Tesisin 5 bin liraya mal olduğunu aktaran Coşkun, "Mutfakta ayda iki tüp harcıyorduk. Artık tüp masrafım yok. Tarlalarımıza yaklaşık 2 bin liralık suni gübre atıyorduk. Şimdi işlenen hayvansal gübreyi alıp tarlalarımıza atıyoruz. Gübre masrafımız da ortadan kalktı. Yaklaşık bir yılda tesis kendini amorti etti" şeklinde konuştu.

Coşkun, inek gübresinin yanı sıra kaz ve tavuk gübrelerini de değerlendirdiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:
"Ahırda 7 büyükbaş hayvanım ve 1 koyunum var. Ayrıca kümeste de 20 kaz ve 20 tavuk bulunuyor. Kaz ve tavuk gübresini büyükbaş hayvanların gübresiyle karıştırarak gübrelerden çıkan biyogazı kullanıyorum. Tüm köyün gaz ve ısınma ihtiyacını bu yöntemle karşılayabiliriz. Şu andaki sistemde sadece mutfak ihtiyacımızı karşılıyoruz. Yardım noktasında Ilgaz Kaymakamı Yusuf Özdemir'le görüştük. Kendisi bize yardımcı olacağını söyledi. Gerekli yardım sağlanırsa örnek olarak tüm köyümüzün tüp ve ısınma ihtiyacı karşılanabilir hatta daha profesyonel yapılırsa köyün elektrik ihtiyacının bile karşılanabileceğini düşünüyorum."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.