Tunus'ta 400 yıllık bir şaheser: Dayı Camii

Tunus'ta 400 yıllık bir şaheser: Dayı Camii

Tunus'taki en önemli Osmanlı eserlerinden Dayı Yusuf'un yaptırdığı ve adını verdiği cami 17. yüzyıldan bugüne ulaşan mimari ve tarihi öneme sahip yapılardan biri

16. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı Devleti’nde ortaya çıkan duraklamanın belirtileri, merkezden uzak bir eyalet olan Tunus'ta daha etkili bir şekilde görülmeye başladı. Osmanlı Devleti'nin zayıfladığı dönemde Tunus'ta yeniçeri ocağının kumandanları olan ağalar “dayı” unvanıyla yönetimde söz sahibi oldu.

Bunlardan biri de 1610 – 1637 yılları arasında Tunus’ta huzurlu bir dönem yaşanmasını sağlayan Dayı Yusuf'tu. Onun yaptırdığı ve adını verdiği cami de 17. yüzyıldan bugüne ulaşan mimari ve tarihi öneme sahip yapılardan biri.

DÖNEMİNDE HUZUR HAKİMDİ

Beylerbeylerinin padişahın temsilcileri durumunda olduğu ülkede, dayılar yönetimdeki mevkilerini uzun yıllar muhafaza etti. Dayı Osman’dan sonra başa geçen Dayı Yusuf, bu görevi 17 sene sürdürdü. Dayı Yusuf’un yönetimde olduğu 1610 – 1637 yılları arasında Tunus’ta huzurlu bir dönem yaşandı.
Tunus ve Cezayir’e bağlı kabilelerin sınırda huzursuzluk çıkarması üzerine ilk defa Tunus – Cezayir sınırı belirlenirken, birçok kabile üzerinde de denetim sağlandı. Tunus’un zenginleşmesine ve imar faaliyetlerine büyük önem veren Dayı Yusuf’un kendi adını taşıyan camisi de Tunus’ta inşa ettirdiği önemli eserlerden biri.

tunus2.jpg

MEDRESESİ YOK OLDU

Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan Yusuf Dayı Camii, aynı zamanda Osmanlı’nın Tunus’ta inşa ettiği ilk eserler arasında yer alıyor. Giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre yapımına 1614'te başlanan cami 1615'de tamamlandı. Cami ile birlikte yaptırılan medrese ise daha sonra Muhammed Sadık Bey zamanında ortadan kalktı.
Sekiz köşeli bir minareye sahip olan caminin yanında Dayı Yusuf'un türbesi de bulunuyor. Günümüzde camide imamlık vazifesini yürüten Hadi Bin Bilkasem, 1979 yılından bu yana mabedde hizmet ettiğini ifade etti. Hadi Bin Bilkasem cami hakkında şu ifadeleri kullandı:

tunus3.jpg

“BU CAMİDE HUZURU HİSSEDİYORUM”

“1979 yılından bu yana Yusuf Dayı Camii görevlisiyim. Her zaman bu camide görev almaktan mutluluk duydum. Tunus'ta başka hiçbir camide hissetmediğim huzuru burada hissederim. Yusuf Dayı Cami, 17. yüzyılda inşa edilmiş ve günümüze kadar korunarak ulaşmış nadir bir eserdir. Şekli ve mimarisi açısından kendisinden sonra inşa edilen tüm Osmanlı eserlerine örnek teşkil etmiştir. Dayı Yusuf'un ve ailesinin kabirleri de caminin yanındadır. Tunus devleti her zaman caminin korunması için özel çaba sarf etti ve en son 2001 yılında tekrardan restorasyonu yapıldı. Tunus Medine bölgesinde, Zeytune ve Hammude Paşa camileri gibi büyük bir öneme sahiptir.”
Mermer ve ahşap işçiliğinin önemli örneklerinin görüldüğü Yusuf Dayı Camii, oldukça bakımlı durumda. Yusuf Dayı Camii, Tunusluların ibadet için en fazla tercih ettiği camiler arasında yer alıyor.

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.