Tunus Arap coğrafyasında örnek ülke oldu

Tunus Arap coğrafyasında örnek ülke oldu

Nahda Hareketi Partisi Genel Başkanı Gannuşi, "Yeni Anayasa taslağının kabul edilmesi, Tunus'u Arap coğrafyasında örnek bir ülke konumuna getirdi" dedi.

Tunus'ta, Ulusal Kurucu Meclisi, 149 maddelik yeni anayasa taslağını 3'te 2 çoğunlukla kabul etti.

Ulusal Kurucu Meclisi üyeleri, bu akşam yeni anayasa taslağının tümü üzerinden yapılan son oylamada gerekli olan 3'te 2 çoğunluğu sağlayarak, 12'ye karşı 200 oyla yeni anayasa taslağını onayladı.

Oylama işleminin ardından açıklama yapan Ulusal Kurucu Meclisi Başkanı Mustafa bin Cafer, "Yeni anayasa, Tunus'ta devrimin başarısını gösteren önemli bir kanıt olacaktır. Toplumdaki farklılıklara rağmen beraber yaşayabilmemiz için bu anayasa önemlidir" dedi.

Yeni anayasanın onaylanmasının ardından bugün Ulusal Kurucu Meclisi'nde, Cumhurbaşkanı Muhammed el-Munsif el-Merzuki, Mustafa bin Cafer, Başbakan, bakanlar ve yabancı devlet temsilcilerinin katılımıyla tören yapılması bekleniyor.

Tunus Anayasası, toplumun bütün kesimlerinin desteğini alması açısından Arap Baharı sonrası yapılan ilk anayasa olması nedeniyle önem taşıyor. Yeni anayasa çalışmalarına 2 yıl önce başlanmıştı.

-Araf coğrafyasında örnek ülke oldu

Nahda Hareketi Partisi'nin Genel Başkanı Raşid el-Gannuşi, "Yeni Anayasa taslağının kabul edilmesi, Tunusu Arap coğrafyasında örnek bir ülke konumuna getirdi" dedi.

Gannuşi, yeni anayasa taslağının gece geç saatlerde oylanıp kabul edilmesini AA'ya değerlendirdi. Gannuşi, "Tunus devrimin kabul edilen yeni anayasa ile girdiği süreç, devrimin yaşandığı diğer arap ülkelerini olumlu olarak etkileyecektir. Bazı ülkeler Tunus'ta karşı devrimi gerçekleştirmek istiyor. Fakat biz diğer ülkelerin içişlerine karışmadan, Tunus'un demokratik deneyimini onlarla paylaşacağız" diye konuştu.

Tunus'taki başarılı demokrasi deneyimiyle 'Arap halkı demokrasi ile yönetilemez' anlayışının kırılacağını belirten Gannuşi, Davos zirvesine katılanların Tunus'taki demokratik deneyimin Arap coğrafyası için örnek olduğunu söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.