Tüneller şehri Ordu

Tüneller şehri Ordu

Ordu'da coğrafi yapısı nedeniyle kara yolu ulaşımında önemli yere sahip tünellerin sayısı her geçen yıl artıyor.

Karadeniz Sahil Yolu Projesi kapsamında Türkiye'nin kullanımdaki "en uzun kara yolu tüneli" olan Ordu Nefise Akçelik Tüneli, il sınırları içinde bulunuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan 3 bin 810 metre uzunluğundaki tünelin yanı sıra Bolaman-Perşembe arasında 314 metre uzunluğunda Asarkayası Tüneli, 155 metre uzunluğunda Tekkabak Tüneli, 250 metre uzunluğunda Kuzbökü Tüneli ve 128 metre uzunluğunda Kadıoğlu Tüneli de Ordu'da yer alıyor. Eski sahil yolunda 111 metre uzunluğundaki Perşembe Tüneli de Ordu'da kullanılan tüneller arasında bulunuyor.

Karadeniz Bölgesi'ni Mesudiye ilçesi üzerinden Orta Anadolu'ya bağlaması düşünülen Dere Yolu Projesi'nde ise 13 tünel yer almakta. Toplam 6 bin 667 metre uzunluğunda 13 tünelden oluşan yolun açılması için çalışmaların hızlandırıldığı bildirildi.

Toplam 19 tünelle Karadeniz Bölgesi'nin en çok tünel inşa edilen illerinden biri konumundaki Ordu, Karadeniz Sahil Yolu kapsamında kent sahilinden yol geçmesine izin verilmeyen ve sahili bozulmayan tek il olarak da dikkati çekiyor.

Çevre yollarındaki tüneller

Diğer taraftan daha önce Başbakan Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen Ünye Çevre Yolu da tünellerle aşıldı. Uzunluğu 13,5 kilometre olan Ünye Çevre Yolunda 5 bin 200 metre uzunluğunda iki ayrı yerde 4 tüp tünel yer alıyor.

Ordu'nun büyük projeleri arasında yer alan ve şehir içi trafiğini büyük oranda rahatlatacak Ordu Çevre Yolu'nda ise çalışmalar sürüyor. Toplam uzunluğunun 19 kilometre olduğu öğrenilen Ordu Çevre Yolu'nda , Boztepe, Öceli ve Terzili olmak üzere 3 tünel bulunacak.

"Tamamlanan, yapımı devam eden ve planlanan tünel sayısı 60"

Ordu Valisi Kenan Çiftçi, yaptığı açıklamada, Ordu'da tamamlanan, yapımı devam eden ve planlanan tünel sayısının 60 olduğunu belirtti.

Tamamlanan tüneller arasında, Türkiye'nin kullanımdaki en uzun tüneli Ordu Nefise Akçelik Tüneli'nin yer aldığını ifade eden Vali Çiftçi, "Ordu'da tünellerin sayısı ve uzunlukları projelerle hızla artıyor. Ordu'nun geneli dağlık bölge olduğundan, bu dağlar da geçit vermediğinden yollar tünellerle aşılıyor" dedi.

"Tünel sayıları itibarıyla Ordu Türkiye'de ilk sıralarda yer alıyor"

Çiftçi, tamamlanan tünellerin toplam uzunluğunun 23, inşaatı devam eden tünellerin toplum uzunluğunun ise 17 kilometre olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Tamamlanan ve devam eden tünellerimizin uzunluğu 40 kilometreyi bulmakta ancak projeleri hazır olan yeni tüneller de yapılacak. Bu planlanan tünellerin toplum uzunluğu da 13 kilometre. Hepsinin toplamı ise 53 kilometreyi aşmakta. Bu bakıldığı zaman çok ciddi bir rakamdır. Tünel sayıları itibarıyla Ordu Türkiye'de ilk sıralarda yer alıyor."

"Tünelin faydası çok"

Açılan tünellerin vatandaşlara her konuda fayda sağladığına dikkati çeken Vali Çiftçi, şunları kaydetti:

"Bu tüneller sayesinde de vatandaşlarımız daha hızlı, seri ve konforlu bir şekilde gidecekleri yerlere ulaşma imkanı buluyor. Ayrıca tünellerle yollar kısaldığı için vatandaşın parası cebinde kalıyor. Daha az akaryakıt kullanıldığı için sürücülerimiz büyük tasarruf ediyor, zamandan da kazanıyor. Vatandaşlarımız gitmek istedikleri yerlere kısa sürede ulaşıp işini halledebiliyor. Kaza oranları da bu tüneller sayesinde düşmüş durumda. Bu yönlerinden de bakıldığında tünellerin faydası oldukça fazla."

Vali Çiftçi, açılan tünellerin kameralar tarafından 24 saat takip edildiğini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.