Tunceli'de organik fasulye hasadı

Tunceli'de organik fasulye hasadı

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde organik kuru fasulyenin geliştirilmesi çerçevesinde ilk hasat yapıldı.

Ovacık ilçesine bağlı Koyungölü köyünde yapılan hasat etkinliğine Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Kaya, Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Ziraat Odası Başkanı Mazlum Arslan, teknik personel ve üreticiler katıldı.
 
Hasat etkinliğinde çalışan üreticiler Ovacık ilçesinin organik fasulyesinin paketleme ve Pazar konusunda sorunlarının çözülmesi halinde üretimin canlanacağını söyledi. Hasat yerinde üreticilerle bir araya gelen Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Kaya, Ovacık kuru fasulyesinin organik olarak tarla koşullarında üreterek, üreticilerin daha fazla gelir elde etmesini amaçladıklarını ifade etti. Kaya, Ovacık ilçesinde yetiştirilmekte olan diğer ürünlerin üretimini teşvik etmek amacıyla çeşitli projeleri de hayat geçirdiklerini söyledi.
 
Valilik ve İl Özel İdaresi bütçesiyle, Ovacık ilçesinde kuru fasulye yetiştiriciliği yapan 97 çiftçinin Organik Ürün sertifikası alması için proje başlattıklarını söyleyen Kaya, "3 yıl süreyle sertifika giderleri İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır. Organik Kuru Fasulye yetiştiriciliği projemiz 2013 yılı SODES Projesi kapsamında Ovacık İlçe Tarım Müdürlüğümüz tarafından yürütülen 'Çiftçiler Ustalaşıyor’ adlı Organik Kuru fasulye yetiştiriciliği Projesi ile 15 çiftçimiz kuru Fasulye Yetiştiriciliği sertifikası almıştır. Organik Baklagil Üreticileri Birliği kurduğunu belirterek, Organik Bakliyat Paketleme Tesisimiz yapımı KDRP kapsamında kabul edildi.Organize Sanayi bölgesinde inşaatına başlanacak olan tesisimiz 2015 yılı itibarıyla üreticimizin hizmetine girecek.Bu hasattan 45 ton fasulye elde edeceğiz." dedi.
 
Ovacık fasulyesinin tüketicilerin rahat bir şekilde tüketebileceklerine dikkat çeken fasulye üreticileri, pazar bulunması halinde üretimin daha artacağına işaret etti. Hasat çalışmasının sona erimesinin ardından üreticiler ve yetkililer kuru fasulye yemeği yedi.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.