Tunceli Üniversitesi, Aloe Vera Bitkisini Serada Yetiştirmeyi Başardı

Tunceli Üniversitesi, Aloe Vera Bitkisini Serada Yetiştirmeyi Başardı

Tunceli Üniversitesi, Sarısabır olarak bilinen Aloe Vera bitkisini serada yetiştirmeyi başardı. Bitkinin üretiminin yaygınlaşması halinde Tunceli’ye büyük ekonomik girdi sağlaması bekleniyor

Tunceli Üniversitesi, Sarısabır olarak bilinen Aloe Vera bitkisini serada yetiştirmeyi başardı. Bitkinin üretiminin yaygınlaşması halinde Tunceli’ye büyük ekonomik girdi sağlaması bekleniyor.
 
Tunceli Üniversitesi Pertek Sakine Genç Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Çakılcıoğlu, tıp, kozmetik ile ilaç sanayiinde kullanılan Aloe Vera bitkisinin serada yetiştiğini görünce harekete geçti. Tunceli Üniversitesi tarafından yürütülen projenin ön çalışması kapsamında alınan fideler, Pertek Termal Otel’e ait seraya dikildi. Bir yıl süren çalışma sonunda dikilen fideler 50 ile 60 santimetre boyuna ulaşırken, Tunceli Üniversitesi Aloe Vera bitkisinin seralarda yaygın şekilde üretilmesi amacıyla Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na sunduğu projenin onaylanmasını bekliyor.
 
Bitkinin üretilmesi ile ilgili serada çalışma gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Uğur Çakılcıoğlu, Aloe Vera bitkisinin Güney Afrika kökenli olduğunu söyledi. Çakılcıoğlu, "Bitkimiz Aloe Vera halk arasında Sarısabır olarak biliniyor. Bunu Pertek ilçemizde rektörümüz Sayın Durmuş Boztuğ Bey’in tavsiyeleri doğrultusunda yetiştirdik. Pertek’in iklim şartlarından dolayı serada yetiştirmek zorunda kaldık. Pertek Termal’e ait serayı üniversite adına kullanıyoruz." dedi.
 
    Yapraklarının içerisinde bulunan jel, tıp ve kozmetik sanayisinde kullanıldığını belirten Doç. Dr. Çakılcıoğlu, "Peygamber Efendimiz, sarısabır suyunu göz ağrılarına karşı tavsiye etmiştir. Milattan önce bin 500 yılında eski Mısırlılar özellikle yara, yanık ve enfeksiyon tedavisinde kullanıyorlardı. Bitki, insan vücudu için gerekli olan 22 amino asidin 20 tanesini bünyesinde barındırıyor. Özellikle tıbbi amaçlı kullanılıyor her derde deva bir bitki olarak adlandırabiliyoruz. Pertek’te iklim şartları kötü olduğu için sera içeresinde yetiştiriyoruz. Yurtdışından bitkiye talep çok fazla. Büyük çapta üretim olursa Tunceli için bir nimet olabilir. Bir yıldır bunun için uğraşıyoruz. Pertek Termal Otel’in serasında yetiştirdiğimiz bitki, 40 50 santimetreye kadar büyüdü. Demek ki sera ortamında da yetişebiliyor. Süs bitkisi olarak da kullanılıyor. Ekonomik getirisi büyük bir bitkidir." diye konuştu.
 
    ALOE VERA TUNCELİ’YE BÜYÜK BİR KATKI SUNACAK
 
    Aloe Vera'nın bölgede üretiminin yaygınlaşması halinde Tunceli’ye büyük bir katkı sunacağını söyleyen Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, "Pertek Sakine Genç Meslek Yüksekokulu’nda botanik, bitki konusunda deneyimli öğretim üyelerimizin yaptığı çalışmalar sonucunda kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisinde kullanılan ve halk arasında sarısabır olarak bilinen Aloe Vera kaktüs bitkisinden 10 tane yetiştirildi." diye konuştu.
 
    DAP İdaresi Başkanlığı'nın çalışmaya ilişkin kendilerinden proje istediğini dile getiren Rektör Boztuğ, "DAP İdaresi Başkanı Sayın Adnan Demir, pilot yetiştirme serası olarak 300-400 metrekarelik alanda sera yaparak proje sunun destekleyelim dedi. Bunun pilot çapta yetiştirildiğini gördükten sonra da birkaç dönümlük seralarda jeotermal enerjinin de suyunu da kullanarak yetiştirmeyi planlıyoruz. Değerli endüstriyel bir bitki. Avrupa’da, Amerika’da; gelişmiş batılı ülkelerde ürününüzü çok rahat pazarlayabilirsiniz. Tunceli’de Pertek iskelesi ile Çemişgezek iskelesi arasındaki arazide bunun yapılabileceğini düşünüyorum. İnşallah bunu sağlarız yöremize bir girdi sağlamış oluruz." şeklinde konuştu. 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.